Naveze v krapolovu

Na krapolov sem vedno gledal podobno, kot na eno veliko sestavljanko. Več delov sestavljanke spravimo skupaj, bolj jasen postaja pogled na naš hobi. Vsak del sestavljanke predstavlja pomembno informacijo in prispeva pomemben del pri sestavljanju v celoto. Pri krapolovu je zelo podobno, le da mogoče ni tako enostavno kot se sprva zdi. Vsi si predstavljamo kako naj bi zgledala končna podoba sestavljanke. Od začetka se nam vse skupaj zdi precej lahko, vendar bolj se bližamo koncu, vedno težje postaja in zadnjih nekaj kosov stežka najdejo svoje mesto.

V seriji člankov, bom poskušal objasniti nekaj stvari, ki po mojem mnenju predstavljajo pomemben del naše sestavljanke. Tistih zadnjih nekaj delov, pa boste najbrž morali odkriti sami, saj se določenih stvari ne da naučiti iz revij, interneta,pač pa podlagi izkušenj. In ne glede na to kako se boste trudili pri tem, da bi sestavili celotno sestavljanko vam to nikoli ne bo uspelo, saj se za razliko od sestavljanke pri krapolovu končna podoba celote ves čas spreminja zaradi različnih pogojev na vodi.

Eden od pomembnih delov naše sestavljanke predstavljajo naveze. Čeprav sem velikokrat slišal in prebral, da je najbolje čim manj komplicirati sem vseeno mnenja, da vse te naveze tako imenovani “wonder rigs(čudežne naveze)” o katerih se veliko, da prebrati v angleških revijah imajosvoje mesto v krapolovu. Vsaka naveza je ustvarjena tako, da v določeni situaciji ima neko prednost pred ostalimi, torej ima najbolši efekt. In prav o navezah ta članek tudi govori.

KD Rig- Shot on the hair rig(prvotno ime)

Naveza je dobila ime po “izumitelju” Kenny-u Dorset-u. Sicer naveza ni nekaj novega, in se v Angliji uporablja že vrsto let. Ustvarjena je bila za pop-upe oziroma balansirane vabe.

Princip delovanja: ker je vaba balansirana naredi oko trnka lažje, in postane najtežji del trnka konica, ki se zato v krapovih ustih obrne tako, da imamo večje možnosti, da se trnek v usta tudi zapiči.

Najprej naredimo zanko in nanjo nataknemo vabo.

Nato začnemo z vezavo vozla brez vozla(knotless knot), ki pa se razlikuje po tem da ovijemo po lasu samo dvakrat do trikrat…

Potem pa las umaknemo in nadaljujemo z navijanjem kot običajno pet do šestkrat samo po vratu trnka in potem nazaj skozi oko trnka.

Na las stisnemo manjšo utež, šibro velikosti BB ali pa uporabimo Kryston Heavy Metal, kot sem to storil sam.

Na drugem koncu zvežemo zanko.

Line aligner rig

Danes najbrž najbolj razširjena naveza, ki jo vsaj občasno uporablja skorajda vsak. Ustvarjena tako za toneče, kot tudi za balansirane in pop-up vabe. Ko jo je leta 1991 njen izumitelj Jim Gibbinson predstavil javnosti, je mnogim spremenil pogled na naveze in tudi vplival na prihodnji razvoj. Skozi leta so se mnogi trudili izboljšati ta efekt, ki ga dobimo pri line alignerju. Torej gre za to, da ubistvu trnek katerega vrat ni ukrivljen, spremenimo v trnek, ki se obnaša enako, kot trnek z ukrivljenim vratom.

Princip delovanja: pri line alignerju je bilo bistvo vsega to, da se jetrnek obrnil v krapovih ustih, ko se je predvrvica enkrat zategnila. In tako trnek pristane v krapovi spodnji ustnici. Danes poznamo line aligner malo drugačen kot je bil pred leti. Kot pri izvirni ideje, je tudi tukaj naveza uporabna za vse tipe trnkov in predvezi. Razlika je le v dolžin bužirke(shrink tube) in njenem kotu. Namreč upognjena je navznoter.

Najprej odstranimo prevleko.

Nato navlečemo na vrvico 3-5mm dolgo cevko Korda Silicone Tube.

Vse skupaj natknemo na trnek Korda Wide Gape.

Zvežemo običajno zanko in nataknemo vabo, ki jo želimo uporabljati.

Povlečemo las in silikonsko cevko namestimo kot želimo in zvežemo vozel brez vozla, tako da nam ostane le še 10-15mm oguljene predvrvice.

Odrežemo termoskrčljivo cevko na primerno dolžino(odvisno od velikosti trnka). Navlečemo jo na trnek in segrejemo na pari.

Na drugi strani zvežemo dvojno osmico.

Zaradi uporabe kwik-linka lahko naveze enostavno menjavamo. Na sliki je končana naveza z sistemom, ki ga največkrat uporabljam.

360 rig

Naveza, ki postaja vse bolj popularna. Razvita je bila za pop-up vabe. Najbrž ena izmed najbolj uspešnih navez, saj se jo krap, ko jo ima enkrat v ustih, zelo težko znebi. Njen izumitelj je eden najbolj cenjenih kraparjev na otoku, Dave Lane. Čeprav je prvotna ideja, da se uporablja z trnki z daljšim vratom, dobro deluje tudi s trnki s krajšim vratom.

Princip delovanja: ubistvu gre za efekt, ki ga želimo ustvariti pri vseh pop-up vabah. Torej ne glede na to iz katere strani se krap vabi približa, vedno bo položaj trnka idealen. Trnek z vabo se lahko giba v treh smereh in sicer translacijsko gor in dol skoz vrtljivko in rotacijsko okoli svoje lastne osi. Teža vrtlivke in pa obročka(rig ring) lahko pripomoreta k temu, da se krap hitreje zapne.

Na trnek nanizamo več stvari: Korda ring swivel size8, Korda rig ring medium, Solar silicone beads.

Najprej vrtlivko.

Potem en silikonski štoper.

Potem obroček.

Zatem še en silikonski štoper.

Na obroček (rig ring) namestimo elastiko.Namesto na zanko, boilo nataknemo na elastiko(bait band).

Na obroček na vrtlivki zavežemo predvrvico z Grinner vozlom.

Na drugi strani zavežemo zanko.

Stiff link rig

Gre za navezo pri kateri za predvez uporabljamo tršo-bolj togo predvrvico.. Ne vem točno kdo je avtor te naveze, zagotovo pa je Terry Hearn, najbolj slaven poštar na otoku, eden od tistih ki so največ prispevali k razvoju stiff rigov. Verzija, ki jo bom predstavil je primerna predvsem za toneče vabe(v prvi vrsti boile).

Princip delovanja: ker je flourokarbonska predvrvica toga in se ni zmožna upogniti tako kot nekatere druge predvrvice krap težje izpljune našo vabo, brez da bi se trnek pri tem ujel v ustnico. Zato ker je sam predvez precej tog, moramo vseeno omogočiti lahkotno premikanje in to dosežemo z uporabo tako imenovanih big eye vrtljivk ali kwik linka.

Na flourokarbon(Korda IQ) navlečemo 3-5mm silikonske cevke Korda silicone tube.

Nato vse skupaj navlečemo na trnek Korda Wide gape/Longshank X

Zvežemo običajno zanko in nanjo nataknemo vabo.

Namestimo silikonsko cevko in dolžino lasa, kot kaže slika in zvežemo vozel brez vozla(knotless knot)

Na drugem koncu zvežemo zanko.

Končana naveza z sistemom, ki ga največkrat uporabljam.

Snowman rig

Naveza, ki je dobro poznana prav vsem. Mislim da med nami ni kraparja, ki je ne bi poizkusil. Od kod ime in čemu služi, pa mislim da ni potrebno razlagati. Sam jo uporabljam v kombinaciji z line aligner-jem saj sem mnenja da je takrat najbolj učinkovita.

Najprej odstranimo prevleko.

Nato navlečemo 3-5mm dolgo cevko Korda silicone tube.

Vse skupaj nataknemo nataknemo na trnek Korda Wide gape.

Na zanko nataknemo boile in povlečemo las in silikonsko cevko namestimo tako kot želimo.

Zvežemo vozel brez vozla(knotless knot).

Odrežemo termoskrčljivo cevko primerne dolžine(odvisna od velikosti trnka) in jo navlečemo na trnek. Potem jo skrčimo pod paro.

Na drugi strani zvežemo zanko in naveza je končana.

Blowback rig

Tudi ta naveza ni ravno novost in mislim, da je dobro poznana tudi pri nas.Poznana pod večimi imeni. Razvita je bila tako za toneče, kot tudi za pop-up vabe. Predvsem za boile.

Princip delovanja: ko krap opazi da je z našo vabe nekaj narobe, jo izpljune in vaba potuje z neko hitrostjo, dokler se sunkovito ne ustavi(akcija). Pri tem povzroči reakcijo, ki zarije trnek v krapova usta. Seveda se v praksi izkaže drugače in v določenih situacijah krapi zlahka izpljunejo našo vabo. Vendar sem še vedno mnenja, da je ena izmed boljših navez in zavedati se moramo da nobena naveza ne deluje stoodstotno.

Najprej odstranimo prevleko.

Potem zvežemo običajno zanko na katero nataknemo boilo.

Okoli 5-7mm stran(odvisno od velikosti vabe) zvežemo obroček rig ring z dvojnim mrtvim vozlom.

Vse skupaj mora biti na trnku na takšni poziciji, da obroček ne zdrsne s trnka in potem zvežemo vozel brez vozla(knotless knot) in na drugi strani kot vedno zvežemo zanko(dvojna osmica).

Mono D-rig

Ena od mnogih verzij stiff link naveze. Naveza je zelo podobna, le da imamo namesto lasu, zanko iz flourokarbona v obliki črke D(od tod tudi ime), po kateri se prosto giblje obroček in s tem tudi vaba. Verzija, ki jo bom predstavil sam, je predvsem primerna za toneče vabe(v prvi vrsti boile).

Princip delovanja: ubistvu je princip delovanja enak, le da obroček, ki se lahko prosto giblje po zanki dodatno pripomore k uspešnosti realizacije prijema, saj vse skupaj deluje po principu blow-back mehanizma.

Z flourokarbonom zvežemo običajen vozel brez vozla (knotless knot)

Na koncu ne naredimo zanke. Konec mora biti prost in nanj nataknemoobroček Korda rig ring

Nato konec povlečemo skozi oko trnka, tako da flourokarbon z vratom trnka tvori obliko črke D

Z vžigalnikom segrejemo flourokarbon in ga stopimo tako, da nastane bunkica, ki jo potem še malo sploščimo tako da ne more skozi oko trnka.

Na obroček nastavimo elastiko.

Na elastiko nataknemo boilo (vabo).

Na drugi strani zvežemo zanko in naveza je končana.

Za konec bi povedal, da je vse kar sem napisal moje mnenje, ki sem si ga izoblikoval iz lastnih izkušenj, branja različne literature in pogleda na stvariiz vidika mehanike in dinamike.Predstavil sem nekaj navez, ki jih uporabljam sam in nekaj navez, kijih do sedaj še nisem dodobrapreizkusil, razumem pa princip delovanja in so vzbudile moje zanimanje. In mislim, da bi tudi vsi ostali morali razumeti sam princip delovanja navez, ki jih uporabljamo. Članek sem napisal v upanju, da se bo kdo iz tega kaj naučil in da čim več kraparjev spodbudim k razmišljanju.

Pa dober prijem!

Luka Blažič

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.