Nepozabna Slivnica

V začetku avgusta sem se odločil odloviti 5 dnevno kampanjo na Slivniškem jezeru. Čeprav sem od letošnjega leta član RD Voglajna, mi nikakor ni uspelo odloviti niti enega dneva na tem prelepem jezeru. Skrajni čas je že bil, da se spravim za vodo. Tokrat se mi je prvič na ribolovu pridružila tudi moja boljša polovica.

Na vodo sem prispel v soboto zjutraj ampak sem kampanjo zaradi udeležbe na delovni akciji začel šele pozno popoldne. Glede na to, da sem vodo obiskal šele drugič sem večino popoldneva porabil za vožnjo po jezeru. Iskal sem globje dele, kakšne zanimive prehode, morda celo kakšen previs, staro strugo, veje,…Na jezeru so lovile tri ekipe, tako da je bila izbira velika.A kaj ko je bilo mesto, ki je bilo meni najbolj atraktivno zasedeno. K sreči sta seravno odpravljala domov, tako da sem počasi začel nositi stvari iz avta in čolna.

Do večera je bil kamp postavljen, boje postavljene in palice na pozicijah. Preden se je znočilo sem daljno pozicijo obilno nahranil z boili in briketi, na bližnji poziciji pa sem samo nakobral nekaj deset boilov in uporabil PVA vrečko. Po pogovoru z vsemi ekipami na jezeru se je lovilo slabo. Tu in tam kakšna riba, ampak nič večjega.Napoved torej ni bila preveč optimistična, ampak nisem se dal zmotiti. Odlovil bom s tako taktiko kot sem si jo zamislil in vztrajal do konca.

Palice so že na poziciji.

Kar se tiče vab, sem se ponovno odločil za domače boile. Kombinacija Carptrack Monster-Liver v velikostih 16 in 20 milimetrov. Boile sem tudi narezal na polovičke tako da sem dobil čim bolj raznovrsten tepih boilov. Poleg sem se odločil uporabljati Carptrack Aminopellets v različnih velikostih(4mm, 15mm, 25mm) pomešanimi z tigernut briketi. Manjšo količino boilov(približno četrtino) sem tudi obdelal s kombinacijo Carptrack inL+ CarptrackinP. Skupno semv petih dneh porabil dobrih 20 kilogramov boilov in približno enako količino briketov.

Kombinacija briketov.

Že po dobri uri prijem na bljižno palico, po kratki borbi je zunaj usnjar težak dobre 3kg. Na koncu se je izkazalo, da je bila to najmanjša riba kampanje. Kakšne pol ure kasneje prijem na drugo palico. Riba se zelo dobro bori, ulovim dolgega luskinarja s težo 10,2kg.

Dolg luskinar z ogromnim repom.

Vržem nazaj na pozicijo in nakobram pol kilograma boilov. Ni minila ena ura in ponovno prijem na oddaljeni poziciji. Zelo podobna riba, dolg luskinar tokrat s težo 9,6kg. Nisem še dobro zatisnil očesa in ponovno prijem na isto palico. Riba se ni pretirano borila in v kratkem je zunaj luskinar s težo okoli 5kg. To je bilo v prvi noči vse. Proti jutru pa ponovno prijem na oddaljeni poziciji. Ponovno luskinar tokrat s težo 12,1kg. Zbudim Petro, saj je čas za fotografiranje.

12,1kg

Zjutraj s čolnom dobro nahranim obe poziciji, tudi bližnjo. Čez dan imam štiri prijeme, realiziram tri. Ribe teže od 4 do 5kg. Pri eni je počila predvrvica. Zvečer obe palici prestavim na daljno pozicijo. Imam občutek, da se mi bo poteza obrestovala. Pred samim mrakom nahranim s čolnom. Že čez 15 minut imam prijem. Ponovno lepša riba luskinar 8,2kg. Na isto palico so se čez noč vrstili prijemi, ribe so bile sami luskinarji teže 5kg, 7kg, 6kg, 4kg. Ena riba pa se mi je odpela. Pred samo zoro, pa sem imel prijem na drugi palici, riba je tehtala 6kg, ponovno luskinar.

Zjutraj sem se odločil obilno nahraniti, saj je bilo čez noč kar nekaj akcije in če sem želel, ribo zadržati na mestu, sem moral obilno nahraniti. Odločil sem se da tokrat hranim povečini z boili. Čez dan sem imel nekaj prijemov, vse ribe med 8 in 9kg. Ker se je taktika hranjenja pretežno z boili obnesla, sem zvečer nahranil samo z boili. Dodatno sem jih še prelil z Carptrack Liquid Amino, potem pa še z Carptrack Liquid-om in potresel z Carptrack Powder-jem. Vse skupaj sem pripravil že nekaj ur prej in jih pustil da se malo posušijo.

Kmalu po tem, ko sem nahranil je začelo divjati neurje. Najprej je začel pihati močan veter, čez nekaj minut pa so nebo zakrili oblaki in ulilo se je kot iz škafa. Upal sem, da mi v takem vremenu ne bo treba ven iz šotora. Potihem sem si želel, da ne bi bilo prijema. Nevihta pa ribe očitno ni zmotila, saj sem preko noči ulovil kar lepo število rib med 8 in 10kg. Vse ribe so bili luskinarji. Proti jutru so močne padavine ponehale. Dež me je uspaval in počasi sem tonil v spanec. Po dobri uri spanca me zbudi zvok piskača. Za kraparja ni lepšega zvoka, pa vendar po naporni noči stežka vstanem. Po dobri borbi se na obali znajde lepša riba. Zelo dolg luskinar s težo 13kg. Riba se je borila od samega začetka, pa vse do konca. Velikokrat se mi je zdelo, da je porabila še zadnji atom moči, potem pa je ponovno eksplodirala in izvlekla deset metrov naenkrat. Ribo sem stežka obvladal in ko sem jo spravil v podmetalko, se mi je odvalil kamen od srca.

Trinajst kilogramov čiste mišice.

Zjutraj ponovno obilno nahranim, tokrat z briketi in boili. Preko dneva je dež ponehal, na vsake toliko je padla kakšna kaplja. Lepše vreme sem izkoristil za iskanje nove pozicije. Presondiral sem cel zaliv na desni strani in na 40 metrov od obale našel staro strugo. Postavim bojo in nahranim. Odločim se, da bom lovil z eno palico na tem mestu, z drugo pa bom vztrajal na oddaljeni poziciji.

Do sedaj sem večino rib dobil na eno ali dve 20mm boiliMonster-Liver. Odločim se da je čas za spremembo in v igro stopi adut. Snežak sestavljen iz Carptrack Monster-Liver 20mm+Carptrack FlyingElite 20mm. Vse skupaj pomočim v Carptrack inL+Carptrack inP.

Dobitna kombinacija.

Popoldne dobim top ribo kampanje s težo 14,1kg. Riba se ni pretirano borila. Izredno debel usnjar. Ugotovim, da gre za samico, ki je za Homatom največji ulovljeni usnjar. Glede vabe ste najbrž že uganili, snežak je odlično odigral svojo vlogo.

Poimenoval sem jo Zoja.

Preko noči dobivam še nekaj lepših rib iz nove pozicije med 8 in 10kg. Potem pa tudi dve preko deset obe sta tehtali 10,4kg.

10,4kg usnjar

10,4kg luskinar

Zjutraj obilno zajtrkujem, potem večji zalogaj privoščim tudi krapom. Tokrat sem mešanico boilov in briketov, še dodatno prelil s tekočino Carptrack inL. Naj poudarim, da je bilo briketov zelo malo, prevladovali so boili.

Ponovno bo treba nahraniti…

Vreme se čez dan popravi, tu in tam čez oblake pogleda sončni žarek. Ulovim kar nekaj rib med 7 in 9,5kg in dva lepša luskinarja s težo 10,3kg in 10,6kg.

Ena od dveh rib preko 10 kilogramov.

Čez cel dan sem imel boljše rezultate na oddaljeni poziciji, potem pa me pozno popoldne na drugi palici preseneti lep veleluskinar, ki je tehtal 10,8kg. Preko noči ulovim samo eno ribo, usnjarja s težo 9,8kg. Najbrž zato, ker zvečer nisem nič hranil, samo nakobral sem nekaj deset boilov. Kljub temu, da sem se popoldne odpravljal domov, sem ribam ponudil še zadnji kvaliteten obrok hrane. Taktika obilnega hranjenja je ponovno delovala, saj sem do odhoda domov ulovil kar nekaj rib med 8 in 9,6kg in dve lepši ribi s težama 10,8kg in 11,9kg.

Pred začetkom ribolova sem si zastavil cilj ujeti ribo +15kg. Žal mi to ni uspelo, vendar še zdaleč nisem razočaran. Vse skupaj sem ujel preko 40 krapov lepih kilaž, kar je bilo glede na trenutne razmere na vodi odlično. Kmalu se ponovno vrnem na Slivniško jezero, da izpolnim nalogo, ki sem si jo zadal.


Luka Blažič

 

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.