PVA materiali 1. del

UVOD: Prepričan sem, da se je večina že srečala s tem produktom in ga velika večina s pridom uporablja. Saj vem, PVA in njegova uporaba ni nič posebnega, člankov na to temo ste v časopisih prebrali preveč, pa vendar bi vam rad predstavil moj način uporabe različnih pva materialov.

Vse skupaj se je začelo v zgodnjih osemdesetih.Od tedaj se je uporaba pva materiala zelo razširila in vsaka bolj resna firma že ponuja vrvice, mrežice, vrečke,… Sam uporabljam izključno Korda in Kryston produkte. V preteklosti sem uporabljal produkte manj znanih proizvajalcev, potem pa sem pred leti od prijatelja iz Anglije v dar dobil Korda Longchunk Pva system in 20 metrski refil. Seveda me je Korda prepričala s kvaliteto, niso zaman ena vodilnih firm v svetu drobnega pribora. Morda se zdi smešno, vendar kvaliteta Pva materiala je zelo pomembna in boljšega PVA materiala kot ga ima Korda, zagotovo ne boste našli!

DELITEV: Poznamo različne materiale, v grobem jih lahko razdelimo na vrečke, mrežice, vrvice in trakove. Sam posegam po vseh, odvisno od situacije oziroma taktike s katero se odločim odloviti. In glede na vrsto materiala uporabljam tudi različne vrste hrane.

Pva v različnih oblikah.

STRINGERJI:
Vrvice in trakove uporabljam za izdelavo stringerjev, torej boile nanizam na trak oziroma vrvico. Nanizam jih štiri do pet, eden od njih je vedno razpolovljen. Pomembno je da med boili pustimo dovolj razmaka, tako da se pva popolnoma raztopi. Nekako trakove uporabljam poleti in zgodaj jeseni, uglavnem pri višjih temperaturah, medtem ko vrvico uporabljam v hladnejših mesecih, saj se po mojih izkušnjah hitreje raztopi. Letos mi je vrvice kmalu zmanjkalo tako da nisem kompliciral in sem vse do zdaj uporabljaltrak, sicer tanjšega(5 milimetrski) in se mi je prav tako odlično obnesel.

Najbrž največ uporabim prav traka, saj je edino kar uporabljam na čisto vsakem ribolovu.

VREČKE:
Vrečk ne uporabljam prav pogosto. Če pa jih, je postopek polnjenja sledeč. Najprej napolnim vrečko do 1/3, potem položim vanjo trnek z vabo in nato napolnim vrečko do konca. Včasih ko lovim na zelo majhnih razdaljah vrečko enostavno zavarim tako da poslinim robova in jih stisnem skupaj. Običajno pa zavežem s pva trakom. Vrečke polnim z mešanico briketov in z boili včasih tudi drobljenimi. Ponavadi mešanico prelijem s Carptrack Liquidom ali pa s kakšnim drugim naravnim tekočim ekstraktom. Vaba je ponavadi boili, seveda enak kot so drugi v vrečki in s tem uspem krapa zmesti.

Različne vrste vrečk.

Dokončana vrečka.

 

MREŽICE: Veliko rajši kot vrečke uporabljam mrežice. In glede na to da največ uporabljam in ustvarjam prav z mrežicami se bom o tem malo razpisal. Najprej nekaj zgodovine. Mrežice se nekako med kraparji niso prijele, dokler ni Nick Helleur več kot pet let nazaj izumil danes zelo znani »Dynamate stick«. Na idejo je prišel pozimi, ko je lovil na zelo težki in močno oblegani vodi v Oxfordshiru. Riba se je zaradi pritiska ribičev umaknila na večje razdalje, poleg tega pa se je držala v srednjem in zgornjem sloju. Na vse možne načine je skušal ribo zvabiti, da bi se spustila na dno in po mnogih neuspelih poskusih se je zdelo ne bo kos nalogi. Nato se je spomnil na olja, ki so lažja od vode in bi počasi ustvarjala sled v vodi medtem ko bi se dvigala na površje. Problem pri oljih pa je, ker se pri nižjih temperaturah zgostijo. Po mnogih poskusih je ugotovil katera olja se zgostijo in katera ne. Tista ki se niso zgostila so bila primerna za nadaljna testiranja. Pomešal jih je z sipko hrano, in tako dosegel počasno izpuščanje signalov. Sedaj je bil pred naslednjim izzivom. Kakšen pva material naj uporabi? Očitno je bilo dase bo edino mrežica popolnoma raztopila. Sprva je mrežico nataknil na trnek in hrana ni bila tako zbita, ko pa je vsebino mrežice zbil skupaj, tako da je bilo vse skupaj bolj kompaktno in ko je predvrvico potegnil skozi in tako večino trnka skril v mrežico med hrano je bil z rezultatom nadvse zadovoljen. Danes to metodo poznamo kot»Dynamate stick«.

Sedaj pa bi vam rad predstavil kako to počnem sam. Za izdelavo v večini primerov uporabljam Longchunk system, dober je tudi Boili Funnel Web system. Sama dolžina se giblje od dva do štiri centimetre, daljših ne delam skoraj nikoli. Vedno je vsebina sestavljena iz dveh delov, grobega in finega, razen v primeru ko imam le fin miks. Fini miks je sestavljen iz sipke hrane in skoraj vedno fini del miksa sestavlja tudi boila s katero hranim in lovim in odkar sem si nabavil Korda Krusha, za drobljenje boilov porabim manj časa in živcev.

Super zadeva, ki zdrobi čisto vse!

Grobi miks pa sestavljajo celi in rahlo zdrobljeni briketi, grobo mleta pražena in skuhana konoplja, grobo mleta oljna repica, tunina, grobo mleti tigrov orešček, ostali oreščki, arašidi,… Pozimi se izogibam uporabi olj,sicer pa v toplejših mesecih zelo rad uporabim Carptrack Fishoil, letos sem tudi malo eksperimentiral z dodajanjem Carptrack amino dipov, Carptrack Liquid-a in s tekočino, ki nastane pri fermentaciji tigrovega oreščka. V zadnjem času, pa sem kot grobi del miksa uporabljalnov produkt Carpio Creations, ki je zaenkrat še v fazi testiranja in se je odlično obnesel, na prodajnih policah pa bo predvidoma spomladi.

Na desni vidite nov produkt za naslednjo sezono Carpio creations stick mix!

Že narejena palčka.

Prednost palčke je sigurno tudi doseganje večjih daljav, saj je zaradi svoje tanke oblike še najbolj aerodinamična. Kadar pa lovim na blizu in kadar želim ob trnku imeti nekaj več hrane, takrat uporabim najširšo mrežico, pri Kordi je to Funell Web system. Mrežico napolnim z briketi in zelo grobo zdrobljenimi boili. Lahko jo napolnite tudi s partiklom kot je sladka koruza, konoplja, grobo mleti in cel tigrov orešček, vse skupaj pa osušite tako da dodate malo sipke hrane. Vse skupaj ne zbijem skupaj tako močno, kot pri palčki, tako da na koncu dobim obliko cmoka. Sicer to metodo ne uporabljam tako dolgo, na zadnjem ribolovu pa se je izkazala za zelo uspešno.

Kljub temu, da je uporaba pva materiala v krapolovu zelo razširjenain je bilo na to temo veliko napisanega upam da ste vseeno izvedeli kaj novega in boste moje ugotovitve lahko preizkusili tudi v svoji praksi. Naslednjič sledi bolj zanimiva tema in sicer s čim vse polnim svoje mrežice in nekaj najuspešnejših receptov.

Rezultat

 

Luka Blažič

 

 

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.