Pva materiali 2. del

Sicer z malo zamude, pa vseeno sem se odločil napisati nekaj malega o tem, s čim polnim svoje mrežice in vrečke. Ker v svojem ribolovu veliko več uporabljam mrežice, se bom osredotočil na slednje. Mislim, da se je uporaba mrežic zelo razširila in mislim da lahko rečem, da je danes prav mrežica najbolj popularna oblika pva materiala. Najbrž zaradi vsestranskosti in enostavne uporabe.

Možnosti so neomejene…

Namenov uporabe je več. Na primer zgodaj spomladi in pozimi iz širše mrežice naredimo večjo palčko in tako nam ni treba dodatno nahraniti, saj že sama palčka vsebuje dovolj hrane. Včasih kadar uporabljam mehkejše predvrvice naredim majhno palčko, da preprečim vozlanje in poleg tega skrijem trnek. Od vseh prednosti pva-ja se mi zdi najbolj pomembna atrakcija, ki jo lahko dosežemo z uporabo raznovrstnih kombinacij sipke hrane, že pripravljenih stick mixov, peletov, partikla,t.i. tekoče hrane(liquid food), olja,… Možnosti so skorajda neomejene, edino na kar moramo paziti je to, da ne topi mrežice.

Novi Imperial baits stick mix

Glede na to, da je uporaba mrežice postala zelo popularna, se je pojavilo večje število že narejenih stick mixov. Lahko jih uporabljamo tako kot so, lahko jih dodelamo, ali pa ustvarimo nekaj povsem svojega.Sam se ponavadi odločim med drugo in tretjo možnostjo. Sploh zadnje čase, odkar imam Korda Krusho, ki zdrobi in zmelje praktično vse kar uporabljamo in si tako lahko izdelam lasten stick mix, ki po mojem najbolje ustreza tistemu, kar imam na trnku.

Stick mix je skoraj vedno sestavljen iz dveh delov. Iz finega in grobega. Pomemben je predvsem grobi del,fini del vključim zato, ker ne želim da bi sekakšen delec ujel na konico trnka.

Fini del, vedno naredim iz sipke hrane ali stick mixa, ki mu dodam olje, tekočo hrano, ekstrakt v tekoči ali praškasti obliki,…

Grobi del je malo bolj kompliciran. Približno eno tretinjo sestavlja že prej narejeni fini del. Ostali dve tretinji pa sta sestavljeni mletih oreščkov, mletih 4mm Carptrack briketov, tunine, belanchan(belanšan), mletih boilov, partikel kot je konoplja(cela), javorjev orešček(mleti), robin red, …

Nekaj najbolj pogosto uporabljenih sestavin

Mleti tigernut zalijem z tigernut tekočino, ki se tudi v hladni vodi odlično raztopi

Mogoče še dva recepta za stick mix, ki sta se meni uspešno obnesla. Včasih pridemo v situacijo, ko bi želeli uporabljati pva palčke, pa nimamo s seboj stick mixa. Do prvega recepta sem prišel prav na ta način.

1)Najprej si priskrbim osnovo za fini in grobi del. S pomočjo Krushe zdrobim boile, s katerimi tudi hranim(Fish, Monster-liver). To tvorifini del, dodam le še malo Carptrack liquida ali pa Carptrack inL. To mi služi tudi kot osnova grobega dela. Dodam še grobo mlete 4mm Carptrack pelete, grobo mleto konopljo, vsemu skupaj pa dodam še malo Carptrack Fishoil-a.

2)Drugi recept je zelo podoben. S Krusho zdrobim Carptrack Banana boile, dodam še malo Banana Amino dipa in to predstavlja fini del. Grobi del, naredim tako da zdrobim Winter pelete(cream), potem zmeljem tigernut, in vse skupaj prelijem z tigernut liquidom.

3)Tale je že malo bolj kompliciran. Najprej zdrobim malo boilov, s katerimi lovim. Potem dodam malo stick mixa. Premešam in dodam še eno žličko Carptrack inP, Carptrack Fishoil in ponovnopremešam in tako dobim homogeno mešanico, ki tvori fini del. Polovico grobega dela sestavlja fini del. Druga polovica je sestavljena iz tunine iz konzerve, nastrganega belanšana(belanchan) in 4mm Carptrack peletov, dodam tudi Carptrack inL inCarptrack Betain. Vse skupaj dobro premešamo.

Na koncu pa še nekaj malega o polnenju vrečk. Večinoma jih polnim samo z eno vrsto hrane, redkeje z večimi. Skoraj vedno vsebino prelijem z večjo količino Carptrack amino dipa. Polnim jih z celimi ali prepolovljenimi boili, briketi, partiklom ki ga prej osušim in prelijem z dipom ali oljem…Za partikel največkrat uporabljam konopljo, tigernut(delno cel, delno zmlet).

Rezultat je obetaven

 

Luka Blažič

 

 

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.