Ravnanje z ribo

Kot kraparjem, nam je v interesu, da naše vodne prijatelje zaščitimo in z njimi ravnamo spoštljivo, da bodo te iste ribe lovili tudi generacije za nami. Članek je namenjen predvsem začetnikom, ki še nimajo toliko izkušenj pri ravnanju z ribo. Morda bodo kaj novega zvedeli tudi tisti, ki se že daljši čas ukvarjajo s krapolovom. Glede na to da vložimo veliko denarja v palice, role, stojala,… nam ne sme biti škoda denarja za kvalitetno opremo in pripomočke za primerno ravnanje z ribo. Ni izgovora, če nimamo prave opreme in pripomočkov.

Glede na to, da je danes na trgu mnogo proizvajalcev, mislim da ne bo problem najti primerno podmetalko, blazino za ribo, čuvarico,…

PODMETALKA: Prva stvar ki jo potrebujemo, da ujetega krapa spravimo iz vode je podmetalka. Da se boste lažje odločili za pravo vam bom povedal na kaj ob nakupu gledam sam. Prva stvar je V blok, ki mora biti iz kovine(aluminij ali pa lito železo), plastičnih ne maram, ker se preveč raztezajo in zato roki podmetalke(to sta tisti dve palici ki poleg vrvice tvorita trikotnik ki mrežo razpne) preveč opletata. Poleg tega če lovimo pozimi plastika postane krhka in lahko pride do zloma. Potem gledam na vrvico, ki je napeta med koncema obeh rok. Ne sme biti ohlapna, saj je potem celotna mreža preveč ohlapna. Pomembna je tudi sama mreža, najrajši imam, če je na dnu fina potem pa bolj groba. Tako se ne plavut ne more zatkniti v mrežo. Seveda je pomembna tudi velikost. Stranica mora biti dolga vsaj 100cm sicer pa imajo vsi bolj znani proizvajlci standardno velikost 42inčev. Sam uporabljam Trakker specimen landing net, ki je sicer zelo robustna in ni med lažjimi, ampak semzelo zadovoljen.

Moja izbira, s katero sem več kot zadovoljen.

Ponton nam olajša delo kadar lovimo sami. Njegova naloga je, da mreža(trikotnik) ostane na površini in tako ribo lažje zajamemo.

BLAZINA: Potem ko smo s podmetalko krapa zajeli, ga prenesemo do blazine. Obstaja veliko različnih znamk in modelov. Predvsem je pomembno da je dovolj velika in debela. Izogibajte se manjših blazin, pri katerih riba hitro zdrsne v najbolšem primeru na travo in v najslabšem na pesek. Zelo primerni so tudi tako imenovani “carp cradle-i”, ki so napihljivi. Običajno pa so blazine polnjene s peno ali pa stiropornimi kroglicami. Slednjo imam tudi sam in mi dobro služi že dolgo časa.

Ko imate ribo enkrat v podmetalki in na blazini, ki je mokra je pomembno, da ne izgubite glave. Lepo počasi brez pretirane naglice.Blazino moramo zmočiti že prej. To je pomembno saj bi sicer ribi odstranili kar precej zaščitne sluzi. Že prej si pripravite manjše vedro z vodo, da boste ribo občasno polili. Potem ko smo ribo previdno rešili trnka, pogledamo če je tekom borbe nastala še kakšna druga poškodba poleg vbodne rane zaradi trnka. Sedaj pride na vrsto antiseptik.

Odlična blazina, ki je več kot dovolj velika za kapitalce, ki se utegnejo na njej znajti.

ANTISEPTIK: Zelo pomemben pripomoček, ki prepreči infekcije in pospeši proces celjenja rane. Tudi teh je na trgu mnogo, najbrž nobeden ni slab. Eden pa po mojem mnenju malce izstopa in tega uporabljam tudi sam. Krystonov Klin-Ik. Mnogi pravijo, da se takoj izpere in dane deluje. Le namažemo rano in počakamo 20 sekund. Tako bo Klin-Ik zagotovo opravil svoje delo.

Za mnoge še vedno edina prava stvar.

ČUVARICA: Čeprav je vedno več vod na katerih je prepovedana, včasih pride do situacije, ko je njena uporaba neizbežna. Ko smo oskrbeli rano, ribo previdno dvignemo in izmaknemo podmetalko. Dobro je, če nam pri tem pomaga partner. Zmočimo čuvarico in jo razpremo kolikor se da. Ribo iz blazine počasi prenesemo v čuvarico, ki je seveda tudi na blazini. Ves čas ribo držimo nizko od tal. Preden čuvarico zapremo pregledamo če so plavuti v pravilnem položaju. Ko je riba v vodi, dvakrat preverimo, da smo dobro zavezali. Sam običajno zavežem čuvarico za banstick, ki ga močno zabijem v zemljo. Pri nakupu čuvarice gledam na to da je dovolj velika. Druga stvar je sam material. Osebno imam najrajši originalni Airflow material, ki ga je odkril Kevin Nash pred več kot 25 leti. Gledam tudi na to, da je vrvica dovolj dolga in da ima zadrgo. Kadar je pred nami kar nekaj plitvine, je obvezno vrvico podaljšati in bankstick zabiti v vodo. Pri tem moramo paziti, da je bankstick res trdno zabit. Sam uporabljam JRC Zip sack in pa Imperial Tackle 2 Catch Excellent in obe toplo priporočam.

Dovolj velika čuvarica, ki ima tudi ročaje za lažje prenašanje ribe

Pri nekaterih že dobimo vrvico s karabinom, zaradi omenjenega problema s plitvino.

VREČA ZA TEHTANJE: Ribi smo skrbno odstranili trnek, rano oskrbeli z antiseptikom sedaj pa nas zanima teža. Zato uporabimo vrečo za tehtanje(ang.- weigh sling). Tudi vrečo moramo zmočiti. Vrečo odpremo kar se da široko, potem pa ribo počasi prenesemo iz blazine. Pazimo, da ribo ves čas držimo nizko nad blazino. Potem zapnemo zadrgo na obeh straneh in že smo pripravljeni na tehtenje. Pri nakupu glejte da bo vreča dovolj velika. Zelo dobre so tiste, ki imajo na obeh straneh zadrgo dve stranici pa sta ojačani s palico. Primer take vreče je Fox weigh sling, katerega uporabljam tudi sam.

Kvalitetna vreča za tehtanje, katera nam olajša tudi spuščanje ribe.

Nasvidenje do ponovnega snidenja in hvala za užitek!

Mislim da če boste sledili tem napotkom in rib ne boste zadrževali na obali predolgo in celoten postopek opravili kar se da hitro, potem bo vedno dovolj časa za lepo fotografijo, brez da bi krapi pri tem doživljali preveč stresa.


Luka Blažič


Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.