Reka Mrežnica – v vsej svoji lepoti!

 

Tokrat sva se odpravila na nov izziv, namreč na reko Mrežnico, ki se nahaja na Hrvaškem, natančneje v mestu Duga Resa. Reka Mrežnica je dolga 64km, ima zelo razgiban tok, nekaj zadnjih kilometrov pred jezom pa se tok reke upočasni. Mrežnica je bogata z vso vrsto rib, predvsem pa z prekrasnimi rečnimi krapi. Ribolov je dovoljen na celotnem predelu reke, zadnji predel pa je za lov krapa zaščiten z režimom C&R.

 


Reka, novi izzivi in s tem tudi problemi…

Reko in predel na katerem sva kasneje lovila sva obiskala že nekaj dni pred odhodom na ribolov, vendar se na reki pogoji ribolova hitro spreminjajo kar seveda nisva pričakovala tako hitro, zato naju je prehitela hitra rast trave in lokvanjev, kar zelo otežuje ribolov. Ampak nič zato, malo več časa bo treba žrtvovati za iskanje lukenj v travi oziroma čistih predelov v vodi. Hitro sem ugotovil, da bo edina rešitev stara struga ali predeli okoli nasipov peska (sprud).

Ostal je le še en nerešen problem in namreč velika količina trave ter korenin od lokvanjev, katere krapi obožujejo za pobeg, čoln pa na žalost ni dovoljen.

 

Prilagoditev sistemov, navez glede na pogoje in sam začetek ribolova !

V nedeljo ob prihodu na Mrežnico in ob pogledu na traso sem bil zelo zadovoljen, saj je bila trasa ob reki prazna. V miru sva si še enkrat dobro ogledala teren in se namestila vsak na svoje mesto na predelu malo višje od jeza. Kot običajno, ob prihodu ob vodo in lepem vremenu je prvo na vrsti markiranje, hranjenje in postavitev palic.

Kot sem že zgoraj omenil sem z markerjem začel počasi iskati predele v vodi za katere sem predvideval, da so dokaj čisti in bi znali biti zanimiva lokacija za prehranjevanje krapov. Ker so na razpolago tri palice sem se zaradi situacije v vodi odločil loviti z vsako na svojem predelu in z tem povečati možnost, da najdem za krape aktivno lokacijo. Za bližnjo palico sem določil mesto ob lokvanjih saj se je riba lepo obračala, z drugo palico sem šel malo dlje proti otočku ob katerem sem našel idealen nasip peska cca 5 x 2m , ki je bil dokaj čist in primerno plitek. Tretji sistem pa je poletel naravnost v staro strugo. Big One, ki je lovil na mestu malo višje proti jezu, je imel staro strugo bližje, ravno na dosegu NW Multirange palic. Big One je lovil z kombinacijo Carptrack Birdfood banane in Carptrack Fish boilov jaz pa sem lovil z Carptrack Monster in Carptrack Liver boilo ter Carptrack Amino pelleti.

Odziv ribe je bil že prvo noč in namreč pri Big Onu, ki je dobil lepega luskinarja cca 7kg. Prijemi so bili večinoma ponoči v stari strugi, vendar malo višje od mene saj sem imel prvih nekaj dni le cca prijem na dan, med tem ko je imel Big One že kar precej rib med 5 in 8kg.

Kasneje sta se nama pridružila prijatelja Zvone in Blaž katera sta lovila čisto na koncu pri jezu. Lovila sta kar solidno, ribe do 10kg in namreč na Carptrack Monster-Liver in Carptrack birdfood banana boile.

Pri meni pa še vedno slabo in nekaj je bilo treba ukrepat. Palico pri otočku, ki je pridno čakala pred nasipom peska sem potegnil ven, spremenil prezentacijo vabe, dodal pva trak z polovicami boilov in vrgel točno na nasip.

Poteza se mi je hitro obrestovala, saj sem že pred večerom dobil prijem in še isto noč dve ali tri ribe.

Že na samem začetku sva se odločila da bova hranila na dva načina. Osebno sem hranil samo z boilami od 20 – 30mm razen na bljižnem mestu kjer sem hranil tudi z Amino pelleti, Big One pa je ves čas mešal polovice boilov, sladko koruzo, Carptrack Amino pellete in prelival z Carptrack Liquid amin-om, kar je očitno bolj privabilo ribo ali pa je zadel mesto v vodi, ki ga riba redno obiskuje.

Proti koncu pa se nam je pridružil še prijatelj Neven iz Hrvaške, ki se je ravno vračal z Jezera Šumbar, kjer je imel zelo uspešen ribolov z petimi ribami preko 12kg. Odločil se je da poizkusi srečo še eno noč z nami v prijetni družbi. Ker je na ribolovu porabil vse boile, mu je Big One odstopil nekaj pesti Carptrack Fish boilov. Glede na to da mi pridno hranimo že nekaj dni, se je odločil loviti samo z boilo na lasu in nekaj boilov na pva trak. Zvečer ko smo sedeli pri Big Onu v taboru in pili pivo, pekli peko se oglasi Nevenov piskač! Hitro steče proti palici vendar je bil na žalost prepozen, riba je že nekje obstala in sledilo je trganje. Ponovno vse zveže ter vrže na isto mesto. Že takoj zjutraj je dokazal, da je bila taktika pravilna saj je imel v čuvarki sanjskega rečnega luskinarja z 16,5kg in 95cm.

Sledil je lep dan a kot smo bili že vajeni brez prijema dokler ni prišel zadnji večer, ki je bil naklonjen Big Onu. Ravno ko je lepo zadišalo po žaru in se je že stemnilo se je oglasil piskač pri Big Onu. Takoj po zategu in ob pogledu na NW Multirange, ki je bila dobro zvita sem vedel, da je riba večja. Dril je trajal kar nekaj deset minut saj je riba močna in borbena. Kmalu sem z podmetalko iz vode dvignil 13,5kg težkega luskinarja.

V Nedeljo ponoči je bila sreča zopet na Neven-ovi strani in za konec pred odhodom domov smo stehtali še 11kg težkega zrcalarja.

Bolj ko je šel ribolov proti koncu večje so bile ribe, in kot vedno je ponovno zmanjkal še kakšen dodaten dan ribolova. Posebno bi rad pohvalil prijaznost domačinov kateri so preživeli z nami ta prečudovit majski teden in upam, da se kmalu zopet vidimo. Rad bi se še enkrat zahvalil gospodu Željku (Škanjac) in gospodu predsedniku R.D. Mrežnice za gostoljubje in pomoč.

Vsem vam pa bi priporočal odhod na to prečudovito reko res polno prelepih krapov še lepšo naravo ter prijaznih ljudi!

 

Dober prijem!

Andraž & Aljoša

Team Imperial Baits

 

 

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.