Uspeh na gramoznici

Kakšen teden po ribolovu na madžarskem sem se z Luksom ponovno odpravil proti madžarski, tokrat sem se ustavil pred mejo, v prekmurju. Gre za gramoznico, ki velja za težko vodo. Rib je vsako leto manj, nekaj se jih pokrade in plavajo v novih domovih, nekaj rib pa nahrani lačna usta nekaterih, ki ne razumejo pomena besedne zveze ujemi in spusti.

En dan prej zrolava Carptrack Monster-Liver in Fish boile. Boili so brez arome, s poudarkom na naravnih aditivih, kot so Carptrack GLM, Betain, Liquid,…z dodatkom Carptrack Black Pepper Essential oila.

Komponente za izdelavo boilov in končane boile.

Na vodo prispeva popoldne in za dobrodošlico naju pričaka ploha. Ostaneva v avtu, potem pa se odpraviva na obhod in raziskujeva primerne pozicije za ribolov. Kmalu nama je jasno da je najbolje, da se namestiva nekam kjer bova lahko pokrivala čim večji del jezera. Hitro znosiva robo iz avta in postaviva brolije, da naju ne bi presenetile ponovne padavine. Takoj zatem sledi intenzivno iskanje pozicij, kjer bi lahko nastavila svoje pasti. Po treh urah buljenja v sonar, in pregledu dna z palico najdeva pozicije za vse palice. Do mraka so vse palice na svojih pozicijah in sledi čakanje.

Je sploh kaj lepšega kot sončni zahodi ki jih preživimo za vodo.

Zavedava se za kako težko vodo gre in da mogoče ne bova dočakala prijema v samo treh dneh. Vendar že po dveh urah, ravno ko se odpraviva spat prijem na eni od mojih palic. V sekundi sva oba zunaj, zategnem, palica se lepo skrivi in riba odvije nekaj metrov laksa. Ker je v vodi ogromno ovir se odločim za dril iz čolna. Ribo ves čas čutim in počasi prihajam nad njo. Ko pa sem nad njo samo rahlo povlečem, saj jo želim počasi premakniti, v tistem pa poči silk. Ne morem verjeti, da sem zapravil morda edino možnost. Na obali zvežem nov snag leader, leadcore, sistem kar traja kake pol ure. Nazaj v čoln in na novo nastavim vabo. Minimalno nahranim in odveslam proti obali. Počasi se zavlečeva v šotor in do jutra je vse mirno. Zgodaj zjutraj pa prijem na Luksovi palici. Takoj na čoln vendar se riba zaplete v veje. Oba sva živčna saj nama grozi da bova izgubila drugo ribo, nova možnost pa ne pride zlahka. Mirim Luksa, da naj poskuša osvoboditi ribo, poskušava na vse mogoče načine. Na koncu se riba vda in splava iz vej. Sledi še kratka borba in v podmetalki se znajde lep temen zrcalar. Prek deset ima sva ga ocenila in zadovoljna odpeljala proti obali.

Potrpežljivost je poplačana.

Čez dan ni nobenih večjih aktivnosti, riba se sicer obrača, vendar ni zainteresirna za najine vabe. Dan izkoristiva za pripravo na noč. Naredim nove naveze, ki bi se čim bolj zlile z dnom stare gramoznice. Zelo se potrudim pri kamufliranju naveze. Poleg tega pazim da je vse čim bolj pri dnu.

Kamuflaža je zame ključnega pomena.

Ko vročina malo popusti s čolnom poiščeva potencialna nova mesta. Sam sem kar zadovoljen, Luksu pa žilica ne da miru. Pomagava si s palico za tipanje dna, ki nama je v veliko pomoč.

Palica za tipanje dna-proding stick, nama je bila v veliko pomoč.

Oba sva nastavila vabe na enaka mesta. Novi sistemi, sveže vabe in novo upanje. Večer se počasi prevesi v noč in oba odideva spat v pričakovanju kaj bo prinesla noč. Res si želim ujeti lepo ribo iz takšne vode in s to mislijo tudi zaspim. Iz globokega spanca me predrami predirljiv zvok daljinca mojega LXR-a. Vidim katera palica je zato hitro švignem iz šotora in že stojim s palico v roki in poskušam ustaviti jezno ribo. Luks zleze iz svojega šotora takoj za mano in že pripravlja vse za dril iz čolna. Hitro skočiva v čoln in počasi krajšava razadljo med menoj in ribo. Imel sem ogromno srečo da si zavetja ni poiskala v vejah, pač pa je plavala proti sredini. Zdi se mi da boj traja celo večnost. Ribo ocenjujeva med drilom na okoli deset kilogramov, bližje je riba kilogrami rastejo. Sledi še zadnjih nekaj živčnih trenutkov, riba je v mreži, toooo uspelo mi je. Šele v podmetaču vidiva kako velika je riba in zadovoljna se peljeva proti obali. Na obali ribo stehtava, in jo pustiva v vodi v recovery slingu da se oddahne.

Želja se mi je uresničila, premamil ga je monster-liver boili+tiger nut.

Prekontroliram sistem in vse vozle, prekedram in hitro odpeljem sistem na hot spot. Hranila sva zelo malo, ker tudi rib ni veliko. Ubistvu sva lovila prijem po prijem in temu ustrezno hranila.

Vsakič ko sva razvozila sistem, sva nahranila z zelo majhno količino boilov, tigernutsa in konoplje.

Nisem čakal dolgo, čez dve uri ponovno prijem, popolnoma enaka procedura s čolnom vendar ta riba je našla zavetje v vejah. Ponovno sem bil potrpežljiv in jo čakal da izplava ven, in po krajši borbi se na površini znajde riba, ki jo sprva oceniva na okoli 9 kilogramov. Ponovno sva se zmotila, saj na obali tehtnica pokazala ka nekaj čez 10 kilogramov.

Tudi ta riba je bila žrtev odlične carptrack monster-liver boile.

Do konca ribolova sva sicer imela še štiri prijeme. Na suho sva spravila samo majhnega soma, mislim, da tako majhnega nisem niti ujel, niti videl nikoli v življenju. Mislim da sem dobil lekcijo, vem kje sem ga polomil, tako da bom naslednjič zaradi nabranih izkušenj bolj uspešen.

 

Se vidimo za vodo,

Luka Blažič

 

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.