Blejske avanture

Prelep sončen spomladanski dan. Kaj bi si človek lahko želel več!

Že od nekdaj sem se navduševal nad krapolovom. Večinoma sem lovil na manjših vodah, vse dokler me ni lanskega maja prijatelj, ki je tudi izkušen dolgoletni ribič, povabil, da se mu pridružim na Bledu. In tako sva se nekega spomladanskega jutra odpravila novim izzivom naproti. Ko sva prispela, sva imela nekaj težav z izbiro lokacije, saj blejsko jezero ponuja veliko različnih možnosti. Vendar pa se je na koncu izkazalo, da naju pri odločitvi občutek ni varal. Že kratke pol ure po metu trnka se je oglasil piskač. Ko sem prijel palico in začel navijat, sem vedel, da riba ni majhna.

Ko sem krapa potegnil na suho, je tehtnica pokazala 18 kg. Nato sem imel čas za počitek.

Čez 2h se je oglasil drugi piskač. Krap je bil sicer malo manjši od prejšnjega, tehtal je 13,1 kg.

Ko sem krapa izpustil, sem dal na trnke sveže boilije in ponovno vrgel na isto mesto. Ure so minevale in bil sem že rahlo razočaran, ker so piskači utihnili. Vendar pa se mi je nasmešek zopet narisal na obraz med 8. in  pol 9. uro zvečer.

Še en prijem, 11 – kilogramski krap.

S prijateljem sva se odločila, da je bil dan uspešen in počasi začela pospravljati stvari ter se odpravila proti Ljubljani. Ker sem v ribolovu na Bledu zelo užival, ni minilo veliko časa, preden sem se zopet odpravil, natančneje čez 1 teden. Pozicije in vabe nisem menjal, saj se je prvikrat ta kombinacija izkazala za dobro. Tisti dan pa sem spoznal, da je pravzaprav odlična. Na začetku sem imel dober občutek, ki pa je kmalu izginil. Po 4 urah čakanja in strmenja v palice sem skoraj že obupal. Okoli 11. ure pa sem zaslišal že dobro znani zvok. Hitro sem skočil k palici, zategnil in počasi pripeljal ribo k obali. Iz izkušenj sem vedel, da imam na trnku krapa 10+.

Ko sva krapa s punco spravila v mrežo in ga nato stehtala, se je izkazalo, da je moj občutek pravilen, 14,5 kg.

Po lepem in sončnem vremenu, so se na nebu dokaj hitro začeli nabirati temni oblaki in veter se je okrepil, vseeno pa nisem obupal. Kmalu so začele padati dežne kaplje in pozitivna stran izbrane lokacije je tudi ta, da je bližini streha, kamor sem se lahko umaknil. Kljub slabemu vremenu se je okoli 3. ure začelo zopet nekaj dogajati. Zaslišal se je kratek pisk in takoj sem stekel k palicam. Čakal sem in čakal, vendar nič. Ker je še vedno deževalo, sem se umaknil nazaj na suho. Čez 3 minute spet pisk in ponovil sem vajo. Tudi tokrat nič. Mislil sem, da se samo veter poigrava z mano. Komaj sem dobro prišel spet pod streho in nato… divje piskanje! Takoj, ko sem imel v rokah palico, sem vedel, da je to to, na kar sem čakal. Po dolgi in utrujajoči borbi, ki je trajala okoli pol ure, sem v vodi od daleč zagledal zverino. Voda je bila tako čista, da sem lahko videl tudi boiljico, ki ribi binglja iz ust. Začel sem vriskati, saj je bila riba res velika. Punci sem takoj rekel, da takšne še nisem ujel in da ima sigurno najmanj 20kg. Kmalu se je okoli mene začelo zbirati veliko ljudi.

Ko sem krapa spravil na suho, se je na tehtnici izpisala številka 25,5kg!

Po hitrem slikanju sem težkokategornika spustil nazaj v globine blejskega jezera. Kasneje sem od prijateljev izvedel, da ima riba tudi že ime, Monster. V tem času se je tudi že zjasnilo, vendar do večera ni bilo nobenega prijema več.

Preostanek večera sva z punco uživala v romantičnem večeru s pogledom na blejski grad.

Doma sem z veseljem poročal bratu o mojih dogodivščinah na Bledu. Tudi njega sem tako navdušil, da je naslednjič odšel z mano. Odpravila sva se čez 4 dni, zopet na isto lokacijo z isto vabo. Tudi takrat sva bila uspešna.

Sam sem v svojo zbirko trofej dodal krapa 19kg…

…in veleluskinarja 14,5kg.

Ravno takrat, ko sem ga imel na trnku, se je zgodil double run; brat je ujel luskinarja 15,5kg. Do konca dneva sva imela še en prijem. Brat je ujel golača, težkega 16kg. Ribolov je bil zaključen do naslednjič.

Sledilo je nekaj pavze. Ker pa sem bil v ribolovu na Bledu zelo uspešen, se mi je zdela dobra ideja, da še enkrat poizkusim in tako za to leto zaključim sezono krapolova. In nisem ostal praznih rok. Na Bled sem se zopet odpravil začetek septembra. Spremljal me je prijatelj, ki pa ni lovil, samo družbo mi je delal. Kot že prejšnje dni, ista lokacija in vaba. Ko sva prispela in razpakirala, sem pripravil palice in vrgel trnek v vodo. Že po dveh urah se je oglasil piskač.

Po kratkem drilu je na površje priplaval golač 16,2kg.

Po nekaj urnem mrku se je okoli ene ure popoldne zaslišalo močno piskanje. Po občutku, ki sem ga imel, ko sem prijel palico, sem vedel, da tudi ta riba ni majhna.

Po približno 20 minutah borbe je bil na suhem še en golač, težak 22kg.

Hitro sem ga poslikal in ravno, ko sem ga spustil nazaj v vodo, ko je krap dvakrat zamahnil z repom… Novo presenečenje. Že se je oglašal drug piskač. Zopet isti postopek. Razlika je bila samo v tem, da je trajalo 45 minut, preden sem zagledal ribo. Bil je prelep luskinar.

Ko sem si ga zunaj na blazini dobro ogledal, nisem mogel verjeti svojim očem.

Pred mano se je znašel 24,1kg težak krap, po imenu Scarface.

Legenda blejskega jezera

ž

In je odplaval…

Do večera sem imel čas za počitek, saj je bilo v vodi vse mirno.

Zadnji se je oglasil krap, najmanjši med vsemi, 12,5kg.

Zame je bil ribolov na Bledu mojem mnenju zelo uspešen in že izbiram datume, kdaj bom odprl letošnjo sezono in lahko ugibate kje… na Bledu seveda?.

Rad bi še poudaril, da so bile vse ribe, ki so bile ujete, tudi spuščene nazaj v blejsko jezero.
Kot vabo sem uporabil boilije IB Fish IB Elite Strawberry in dip IB Carptrack Elite Strawberry ter Mainline Pop – ups Orange clock, Plum, katere sem kupil v trgovini Carpio tackle. Hvala Aljoša!

Carptrack Fish, elite strawberry pimped feat. Carptrack liquid & powder  prava stvar za big ones……….

C&R in veliko sreče!

Gašper Kosec