Prepričljivo z drugega konca!

Sploh nevem kako in kje naj začnem… Pa recimo, da je zima najbolj mučno in kruto obdobje v letu, ki lahko doleti kraparja. Potem, ko smo zaradi ”nemogočih” razmer tudi po več mesecev v ”hišnem priporu” in nam roke že pošteno trepetajo za nečim, kar človeku težko opišemo, se ob prvih pomladanskih otoplitvah podamo za vodo, da potešimo svoje strasti! Sam, sem za svoj prvi letošnji večdnenvni ribolov izbral gramoznico v okolici mojega doma, ki mi je sicer zelo dobro poznana in ji posvetim letno ogromno časa. To je gramoznica, ki mi je zelo pri srcu, saj me je v preteklosti (v preteklih treh letih) očarala s svojo ”zahrbtnostjo” in pa po drugi strani nagradila s prečudovitimi ribami, ki jih skriva. Zame je vsaka riba ujeta na taki gramoznici zlata in vsakega veselja vredna, pa naj je še tako majhna! Vsaka riba predstavlja potrditev, da so se pokrili vsi dejavniki, ki so potrebni za ulov. Za ribolov sem zbral popolnoma enak pristop kot vedno. Odločil sem se, da bom ta ribolov odlovil brez kakršnegakoli kompliciranja, na enakih, ”preverjenih” ribolovnih mestih, ki jih zalagam z dobrotami za krape praktično skozi celo leto. Nekaj dni pred začetkom ribolova sem začel intenzivno hraniti ribolovna mesta za katera sem se odločil in za katera sem vedel, da mi bodo ”dala” ribo. Odločil sem se, da tudi tokrat, kot ponavadi, predhodno nahranim z mešanimi partikli (konoplja, koruza, tigrov orešček, …) in boiliji. Izbral sem ready made IB BIRDFOOD BANANA boilije, Aljoša pa me je presenetil še z dodatno zalogo nove linije bolijev IB UNCLE BAIT.

ib birdfood banana

Sistem, ki mi je na tej gramoznici prinesel ogromno lepih rib. Tokrat v kombinaciji s IB BANANA bolijem!

Končno je napočil dolgo pričakovani petek in dan odhoda. Takoj po šolskih obveznostih, ki so se ta dan zdele dolge kot še nikoli, sem se ob prihodu domov odpravil novim izzivom in izkušnjam naproti. Vse lepo in prav, dokler se nisem približal svojemu ribolovnemu mestu. Takrat pa šok! Bilo je zasedeno z drugimi ribiči, ki so mi povedali, da bodo najverjetneje lovili čez noč. Ja, tudi to je del našega hobija in pomembno je, da ob takih trenutkih ostanemo zbrani in osredotočeni na ribolov, saj vsaka nepremišljena napaka lahko pomeni neuspeh. Po premisleku sem se odločil, da se do jutra ne splača čakati na mesto, zato sem se odločil, da te tri dni odlovim na drugem, meni manj poznanem oz. celo nepoznanem koncu gramoznice (od tod tudi naslov članka ?). Zaradi sumljivih oblakov, sem najprej postavil šotor, nato pa sem se lahko posvetil ribolovu. Ker mi je ta del gramoznice, kot sem omenil bil precej tuj, mi ni preostalo drugega, kot, da sem v roke vzel marker palico in poiskal kakšnen ”hot spot” ?. Po dobri uri markiranja, sem pred sabo našel dva velika platoja. Eden od platojev, se je razprostiral na desno,  prav na območju, kjer sem opazil aktivnost ribe, drugi, pa le nekaj 10 metrov od roba gramoznice, direktno pred mano. Odločil sem se, da postavim po 1 palico na vsak plato, nahranim in počakam do jutra. Če mesti ne bosta produktivni, pa bom poiskal nekaj drugega, ali pa se bom zjutraj preselil na meni znano lokacijo, sem si mislil.

Kaj bo prinesla nova lokacija ?!

Okrog 19:00 ure, sta bili obe palici že na svojih mestih, ki sem ju nahranil z 10 raketami partikla in narezanih bolijev, zraven, pa sem po malo širšem področju nakobral še 2 pesti boilijev. Pihati je začel močan SZ veter in začelo je močno deževati, zato sem se zatekel v toplo zavetje šotora in se zavil v spalko. Prijema pred jutrom praktično nisem pričakoval, zato sem želel čim prej zaspati, da si kar se le da skrajšam noč ? Ampak na moje presenečenje, se je zgodilo nekaj nepričakovanega: Prvi prijem, na oddaljenem platoju, že okrog 22:00 ure! Presenečen stečem iz šotora, in zategnem v polno! Ob tem, se mi je na obrazu prvič na tem ribolovu narisal nasmeh, vedel sem, da sem s taktiko očitno zadel v polno!

Riba sicer ni bila velika, mi je pa vlila upanje za nadaljevanje! ?

Krapa oskrbim, izpustim, vabo namestim nazaj na predhodno nahranjeno mesto in nakobram še 2 pesti boilijev. Ni trajalo dolgo in spet prijem na isto palico. Ponovim enak postopek kot prej in palica je spet pripravljena na akcijo! ? okrog 1:00 ure, pa se je zgodilo nekaj, kar se kraparju ne zgodi vsak dan, še posebej pa ne na vodi kot je to. Prijem, na daljincu utripa oranžna lučka, kar je pomenilo bližnji plato in znak, da je tudi druga pozicija začela kazati zobe! HELL YEAH! Nekako se uspem osvoboditi spalke in priti do palice. In v tem času, ko sem drillal ribo na desno palico, prijem na levo (da, o tem sem govoril ?). V pičlih 10 minutah, mi je iz vode uspelo spraviti obe ribi, ki sicer nista bili veliki, sta pa poskrbeli za polno dozo adrenalina!

IB BIRDFOOD BANANA, TOP CHOICE!

Kot, da vse skupaj nebi bilo že dovolj, pa še zadnji prijem ob 3:45 zjutraj! Takoj sem vedel, da imam na trnku večjo ribo, kot sem ji lovil do sedaj, zato sem se poskušaj zbrati in v gosti megli ribo pripeljati do obale. Megla je bila tako gosta, da bi jo lahko rezal z nožem, nisem videl 2 m pred sebe, zato sem vse skupaj počel po občutku. Tik ob robu, se v soju moje naglavne lučke prikaže prekrasna riba, ki sem jo takoj prepoznal! Bil je krap, ki nosi moje ime, saj sem bil prvi, ki sem ga ujel (leta 2010). No, da nadaljujem. Krapa sem previdno vzel iz vode, ga postavil na blazino, nato v vrečo za tehtanje in za tem na tehtnico. Presrečen in prezadovoljen sem bil, da se je riba od najinega zadnjega snidenja zredila za več kot 2kg! No, da ne dolgovezim, ribo sem nato polegel nazaj na blazino, in zgodilo se je nekaj, česar se s težkim srcem spomnijam še dandanes ? Krap je našel pot iz blazine, direktno v vodo. In namesto slik z mojo priljubljeno ribo, so mi ostali je morki rokavi, ki so posledica brezupnega poskusa, da ribo ujamem. Ob vsem skupaj sem je počutil kot pravi prvošolček med kraparji, najhujše pa je, da si take začetniške napake enostavno ne moreš odpustiti. Spremlja te vse do jutra in te mori, tako, da ne moreš zatisniti očesa. Zjutraj sem vstal popolnoma potrt in nenaspan od 6 prijemov, ki so se nepričakovano zvrstili čez noč, zato mi je še kako prav prišel dodatek, ki mi ga je Aljoša poslal poleg boilijev.

Hvala ti Aljoša, mislim, da si mi rešil življenje ;D

Takoj, ko sem dobil to dozo energije, sem se odpravil na obhod okoli gramoznice. Opazil sem veliko aktivnost ribe na drugem koncu gramoznice, kjer lovim ponavadi. Nemudoma sem izvlekel 1 palico, zamenjal boili, vzel s sabo podmetalko in hrano, ter se odpravil na drugi konec. Moram povedati, da mi je v pičli 1 uri uspelo ujeti 4 ribe, kar je absolutni rekord ? S tem so tudi IB UNCLE BAIT pokazali zobe.

uncle bait

Sladki, sadni, kremni, hrustljavi in vidni  vse kar potrebujete v enem! Uncle bait ” The boilie “

Ribe sicer niso dosegale nekih zavidljivih tež, ampak so vseeno bile lepa popestritev dneva, ki je v nadaljnje minil bolj mirno in peklensko vroče. Začel sem premišljevati o tem, da sem ulovil veliko količino manjših rib, zato sem začel drugi dan hraniti le še z boiliji, ki pa so prinesli le 2 ribi na vsakem mestu, ampak sem pri tej taktiki vztrajal do konca ribolova. Tako mi je pred zadnjo nočjo uspelo uloviti 11 krapov, od tega je le eden presegal magično mejo 10kg, pa še ta se mi je zvalil v vodo! Potiho sem začel upati na enega od debeluhov, za katere vem, da jih gramoznica skriva. Pred nočjo, sem le še dohranil s po 3 pestmi bolijev na vsako palico in se odpravil spat. Prijemi so se znova vrstili eden za drugim, kot prejšnjo noč in do jutra sem nabral 15 rib, od tega pa je ena še posebej izstopala! Uspelo mi je uloviti eno izmed rib, o katerih sem sanjal. Okrog 3:00 ure, se je v mojih rokah znašel prvič pičeni luskinar s 13,800kg! Izjemen občutek, ki je poravnal vso slabo voljo in pozabil sem na vse kar se mi je zgodilo v zadnjih dneh! Moja želja je bila izpolnjena !

Do konca ribolova mi je uspelo uloviti še 2 manjša krapa, tako, da sem na koncu nabral 17 rib, kar pa je za takšno gramoznico zelo dober izkupiček! Produkti IB pa so se izkazali še enkrat več! Ob koncu, bi rad povdaril, da se na ribolovu včasih ne izteka vse tako kot bi si želeli in v takih trenutkih je pomembno, da dobro premislimo in najdemo najboljšo možno rešitev, ki nam bo v nadaljnje prinesla kar si najbolj želimo 😉

PA ŠE NEKAJ FOTO UTRINKOV :

LEP POZDRAV in dober prijem do naslednjič,

Nejc Prša