Uvodna kampanija

Po dolgi zimi me je tako kot večino zagretih ribičev iz dneva v dan navdajala večja želja po ribolovu. Ker je zima pritiskala dlje, kot smo številni pričakovali, je prva prava priložnost za nočni ribolov prišla šele s prvomajskimi počitnicami. Takoj je padla odločitev, da odlovim krajšo kampanijo na lokalnem jezeru. Kakšen teden pred ribolovom sem začel zbirati informacije o aktivnosti ribe. Izkazalo se je, da se je riba že dobro prebudila in je intenzivno iskala hrano. Ker je jezero kar veliko, mi je že doma največ časa vzelo razmišljanje o izbiri pozicije. Odločil sem se za pozicijo v plitkejšem delu jezera, na kateri še nisem lovil, kar mi je predstavljalo še malo večji izziv. Ker je bilo napovedano toplo in jasno vreme, sem pričakoval da se bo riba vse bolj pomikala v ta predel. Poleg izbire pozicij sem moral tudi malo pregledati opremo, pripraviti nekaj navez in se na splošno pripraviti na trenutek odhoda. Seveda pa nisem pozabil na nakup vab in nekaj dodatkov. Ker me je Aljoša poleg naročenega presenetil še z novimi IB Uncle baits »The boili«, sem se odločil da jih kar takoj preizkusim.

»The boili« ter inP in inL – odlična dodatka za zunanjo obdelavo vab

Na jezero sem zaradi obveznosti prišel precej pozno, zato sem moral kar pohiteti z markiranjem in kasneje tudi postavljanjem »tabora«. Na srečo sem hitro našel obetavni mesti, na kateri sem vrgel sisteme in za začetek nakobral še nekaj pesti bojlesov.

Sproščanje ob pogledu na (za enkrat) mirujoče palice

Večerno sproščanje ni trajalo dolgo, saj mi je močan in dolg piiiii na desnem signalizatorju pognal adrenalin po telesu. Malo sem že kar pozabil na ta občutek po dolgem zimskem mirovanju, zato me je ta prijem še kako razveselil. Hitro na noge in v trenutku sem stal ob rod podu s palico v rokah. Riba po občutku ni bila zelo težka, a je dajala zelo močan odpor. Po nekaj minutah drila in hitrem slikanju je krap že plaval nazaj v svoje domovanje. Zamenjal sem vabo in sistem vrgel nazaj na svoj spot. Očitno sem z metom zadel v polno, saj sem že po nekaj minutah imel ponovno prijem na isto palico. Riba sicer ni bila velika, a je bil krap, kar je bilo dokaz da gre taktika v pravo smer.

Prva riba kampanije je popestrila večerno vzdušje 🙂

V počasnejšem, a vztrajnem tempu so se prijemi vrstili vse do jutra. Vpisanih sem imel že 6 rib od 7 prijemov – tega vsekakor nisem pričakoval. Zanimivo pa je bilo to, da so vsi prijemi bili samo na desno palico, levo pa je tudi po ponovnem metu ostala mirujoča. Zato sem se odločil, da si čim prej najdem novo pozicijo.

Je potrebno še kaj dodati?

Še pred sončnim vzhodom sem začel z iskanjem nove pozicije in po hitrem razmisleku sem se odločil da »spečo« palico prestavim še nekaj metrov bolj levo. Poteza se je kmalu obrestovala in tudi na to palico se je v naslednjih urah zvrstilo nekaj prijemov. Hitro se je izkazalo, da sem našel pozicijo blizu neke potopljene veje, kar pa je bil tudi razlog, da se je riba tam zadrževala. Če sem ob metu šel samo malo bolj v desno, pa sem lahko pričakoval mirovanje palice.

Nova pozicija in sprememba prezentacije je prinesla še več prijemov

Dan je kar hitro minil, saj sem bil neprestano v gibanju. Riba je bila zelo aktivna a še vedno sem ostal brez resnejšega prijema. Poskušal sem vse mogoče da bi naredil selekcijo med ribami, a tudi (za moj stil ribolova) zelo velike vabe niso naredile razlike. Poskusil sem tudi loviti izven krmišča ter z zig rigom, kar je povzročilo redkejše prijeme, ribe pa niso bilo nič večje. Kljub temu pa sem bil navdušen nad ulovom veleluskinarja, ki sem ga takoj prepoznal, saj sem ga dobil že lani. Od prejšnjega ulova se je poredil za več kot kilogram!

Čudovit vzorec starega znanca

Nova noč se je nadaljevala v stilu dnevnega ribolova, sredi noči pa se je popolnoma ustavilo, tako da sem se lahko do jutra dobro naspal zavit globoko v spalko. Na moje presenečenje sem se zbudil ponovno še pred sončnim vzhodom, zato sem se usedel pred šotor in opazoval čudovit začetek dneva, jutranjo svetlobo pa sem izkoristil še za nekaj fotografij.

Novo jutro – nova pričakovanja…

… a za novo ribo bo potrebno malo nahraniti!

Ribolov se je vedno bolj bližal h koncu, vmes pa me je večkrat zmotil prijem. Jutranje hranjenje jih je ponovno privabilo in med vsemi prijemi se je končno našla malce večja riba. Lovil sem še do večera in do konca ribolova ujel 32 krapov. Navkljub vsemu sem bil z rezultatom zadovoljen in sem se na pot domov odpravil dobre volje.

Lep pozdrav in dober prijem do prihodnjič,

Klemen Plahuta