Moja otvoritev sezone

Ko smo že vsi mislili, da ta naša letošnja pomlad sploh ne bo prišla, nas je kar naenkrat vreme presenetilo. Prvi toplejši pomladanski dnevi so prišli težko dočakani z malo zamude.  Sonce je začelo prebujati naravo. Kaj kmalu je bilo opaziti aktivnost divjadi, rastlinja ter seveda kar je nam najbolj pomembno, aktivnost rib. Narava se je začela prebujati, ter nam kazati njene čare.  Vendar se ni le narava prebujala, prebujala in večala se je tudi želja po ribolovu.  Moj prvi letošnji resnejši ribolov je prišel zaradi obveznosti na faksu ter neprimernih vremenskih razmer težko dočakan z malo zamude. Pri izbiranju vode nisem imel velikih problemov. Izbral sem jezero Vogršček, ki se nahaja v neposredni bližini mojega doma. Čeprav je zaradi popravil jeza bil vodostaj lansko leto ekstremno nizek, posledično pa je zaradi tega pomrlo veliko rakov, školjk ter drugih vodnih organizmov, kateri so tudi hrana naših rib, sem bil vseeno optimistničen. V marcu je bil vodostaj že ponovno na starem mestu, tako da sem lahko začel s prvimi ogledi, kateri so bili posvečeni iskanju  lokacije . Kraj kjer bom lovil mi je vedno nekaj najbolj pomembnega, zato temu posvetim veliko časa. Predhodno ga karseda natančno preučim, saj nočem ničesar spregledati. Seveda pa je bilo potrebno izdelati tudi boilije. Tako sem zadnji vikend v marcu izdelal malo več kot 23kg boilijev. Izdelal sem 2 mixa. Z ribjo moko Carpio Atlantic Halibut, Carptrack Protein koncetratom, Carpio pure salmon oil, ter drugimi dodatki sem se skušal čim bolj približati naravni hrani naših varovancev. Da pa poskrbim še za raznolikst hrane na futrišču sem izdelal malo slajše boilije, katerim sem za prijeten vonj ter poroznost dodal moko carp mania, za prisotnost proteinov pa nepogrešljivi ter vsestranski IB Proteinkoncentrat.

Potrebno je bilo le še zavihati rokave

Dnevi v mesecu aprilu so hitro bežali. Narava se je začela očitno prebujati, dnevi so postajali daljši, toplejši ter vedno bolj mamljivi za ribolov. Potrebno je bilo opraviti še zadnje obveznosti na fakulteti, pri Aljoši nabaviti še zadnje malenkosti tako, da sem lahko že v sredo pozno popoldan odrinil proti sončni primorski. V četrtek sem se že zgodaj zjutraj prebijal skozi prebujajoče rastje proti jezeru.  Ko prispem do vode pa šok. Riba se je začela predčasno drstiti, tega preprosto nisem načrtoval. Po malem zalivu so se prevažali manjši krapi, ki jih  v večini primerov spremljata 2 malo večja primerka, ki umirjeno plavata okrog njih. Mesto na katerem sem planiral loviti pa mi z ekstremno strmimi bregovi otežuje ribolov v plitvini tik ob robu. Stvari so se preprosto postavile na glavo, začel sem se zavedati, da bodo pogoji neizmerno težki, riba se bo zadrževala na gladini oz. tik ob bregu, povprečna globina na mojem mestu pa je +7m.

Moji varovanci so me pričakali na površju, z veselim ženitvenim razpoloženjem

Čeprav mi pogoji  definitivno niso bili naklonjeni sem  jezero zapustil z pozitivnimi mislimi in pričel s kovanjem načrta za uspešnejši ribolov. Proti večeru sem zložil vso opremo v avtomobil ter se odpravil spat . Ob 5.30 me zbudi bodulka, ki mi da vedeti da je čas za akcijo. Ob jutranjem kakavu razčistim še zadnje strategije, nato pa na jezero. Počasi se prebijam skozi gozd in skozi okno spustim sveži jutranji zrak. Vonj po trohnenju lesa, rastlinju, zvoki živali mi dajo vedeti, da se vse skupaj začenja.  Za  začetek  oz. za jutranje  ogrevanje je poskbelo nošenje vse prtljage kakih 200m po hribu navzdol tik do lokacije kjer bom lovil. Naporno garanje  mi je lajšalo ptičje petje, ki mi je vlivalo zadnje atome moči kateri so med utrujajočim transportom kar kopneli. Sledila je postavitev kampa in sistemov na optimalna mesta. Na začetku se skoraj nič ni dogajalo, ko pa je sonce prikazalo izza sosednjega brega, je nasprotni breg oživel. Krapi so se začeli pojavljati na površju in začeli kazati ponovno znake drstenja.  Začel sem razmišljati na kakšen način bi lahko ribo prepričal, da začne pobirati vabo z dnesa.  Edino rešitev mi je v tistem trenutku predstavljalo Carpio Salmon olje izredne čistosti, ki sem ga dobil v poklon od Aljoše. Spod mix, ki ga je sestavljala koruza, konoplja, tunina, lomljeni boiliji, ribja moka Carpio Atlantic Halibut , Protein koncentrat, sem prelil  z Lososovim oljem.  Vedel sem, da se olje ne raztopi v vodi,  želel sem le doseči, da bo z potovanjem proti gladini oddajalo krapom signale ter jih posledično pripeljalo k mojim sistemom.

Nepogrešljiv dodatek  primeren tudi za mrzle dni

Carpio pure salmon oil odlikuje ga izredna čistost odličnega vonja in okusa

Dobitna kombinacija ali bolje rečeno rešiteljica kampanje 😉

In glej, v malo manj kot uri sem imel prvi prijem. Prečudovit luskinar mi je narisal nasmešek na obraz, ter otvoril sezono 2013.  Vlil mi je novo upanje ter postavil cilj kampanije.  Začel sem konstantno dobivati prijeme, povprečje se je gibalo pri 7 kilogramih, dalo pa se je prelisičiti tudi nekaj starejših in večjih krapov.

Ena izmed lepših rib prvega dne

Prečudovita riba  z neverjetnim gobčkom

Dan je mineval ob prijetni družbi in v prečudoviti naravi. Mir in tišino pa je na žalost  kazil le  zvok avtoceste, ki je speljana tik ob desnem bregu jezera. Proti večeru pa se je vse skupaj nekako umirilo. Riba je postala manj aktivna, zadnje prijeme sem imel tik pred sončnim zahodom. Pred večerom  sem še preveril sisteme ter malo nakrmil pozicije. Daleč na obzorju je zasijala prva zvezda , vetrič je začel neutrudno pihati ter hladiti ozračje. Potrebno se je bilo odpraviti v šotor ter zaviti v toplo spalno vrečo.  Noč mi je nudila popoln spanec, saj nisem imel nobenega prijema, le okrog 2 zjutraj me je zbudil srnjak, ki me prebudil z njegovim značilnim oglašanjem. Vse je bilo mirno dokler me ni malo pred 6 prebudil zvok mojega foxa, zagledam moj svinger kako pleše gor in dol. Laks se je iz  špule odvijal meter za metrom… Nato pa pod vplivom čistega adrenalina stečem k palici, in vzpostavim kontakt z ribo. Boj je potekal še nekaj minut, nakar pa zagledam zlati bok pod bregom. Hitro ga zajamem ter oskrbim.

Popoln začetek dneva! 😮

Jutro je minevalo ob konstantnih prijemih krapov, ki so si sledili na dobro uro. Okrog poldneva pa se je vse skupaj umirilo, le konstantno premetavanje ter drstenje krapov je valovilo gladino jezera. Sedel sem na stolu ter opazoval dogajanje na vodi. Nisem si delal prevelikih preglavic čeprav se je riba ustavila. Skušal sem le umirjeno razbrati dogajanje na vodi. Kar nekaj časa se ni nič zgodilo, zato sem  izvlekel sistema ter jih prelil z IB Carptrack Liquidom, ter jih posul z Carptrack powdrom.  Mislim, da se je vsakemu porajalo vse mogoče, ko je prvič poskusil z nečim novim. Rahlo nervozen od samega pričakovanja in morebitnih zapletov sem na hitro razmetal sisteme v vodo ter malo nakrmil. In glej, v roku 1 ure dobim že prvi prijem. Čudovit krap tisočerih otenkov ter surovih moči.

Kateri slikar zna uprizoriti tako pestrost barv ?

Bil sem poln adrenalina ter navdušen kako lahko ena malenkost spremeni mirno sedenje ob palicah v pravi kaos. Začel sem dobivati konstantno prijeme. Priznam, da je bilo potrebno kar garati. Definitivno ne gre spregledati prijema dolgega luskinarja.  Na začetku je signalizator spustil le rahel pisk nato pa pa je rola ponorela. Najlon je neverjetno zmanjkoval in role. Hitro stečem k palici ter kontriram. Takoj sem ugotovil, da gre za večji primerek. Nekaj zavidljivih pobegov mi je ponovno dalo vedeti da imam opravka z lepšo ribo. Čutil sem kapljice znoja, kako so mi polzele po telesu, majica pa je postala kmalu premočena, vendar pa je bilo vse lepo in prav . Krap se enostavno ni predal, kostantno mi je odvijal najlon ter se ves čas držal nekje globoko v strugi. Malo več kot po 40 minutah je krap pokazal prve znake utrujenosti. Zagledal sem temno liso kakih 15m od obale. Nato je sledil približno še 20 minutni boj pod nogami in šele nato sem ga lahko zajel v podmetalko ter užival ob pogledih na prečudovito ribo.

Spoštovanja vreden borec!

V popoldanskem času pa je začel dobivati tudi brat lepše ribe. Prijemi so postajali tudi pri njemu konstantni in ulovil je res 2 prečudobiti  ribi. Z eno izmed njih si je tudi popravil osebni rekord. Ob tej priliki bi mu rad še enkrat čestital.

Čudovita in masivna riba, stari borec je premagan 😉

Ponovno eden izmed pisanih

Za zaključek dneva

Dan je bil definitivno eden izmed toplješih tega meseca. Na srečo se je dogajanje ponovno umirilo proti večeru. Tako da sem se lahko vsedel pred šotor ter užival.  Pogled na samotni breg jezera ter sončni zahod kot kulisa, je delovalo res veličastno. Tak pogled te napolni z pozitivno energijo, mirom ter ostane v spominu še dolga leta.  Noč je ponovno nudila popoln spanec , ki ga je le enkrat ob 4 zjutraj prekinil prijem manjšega krapa. Zjutraj je sledilo pospravljanje, vsako toliko me je zmotil še kak prijem vendar sem  do  14.00  vse skupaj pospravel ter znosil v avtomobil.

Ribiško leto je sestavljeno iz vzponov in padcev, pri čemer ima veliko vlogo in glavno besedo mati narava. Čemprav nisem izpolnil zastavljenega cilja, da si popravim osebni rekord tega jezera, sem bil z kampanijo zadovoljen. Čas je definitivno pravo orožje za nekatere kapitalne ribe, potrebno je le vztrajati, se priagajati ter uporabljati kvalitetne vabe, katere so znova dokazale svoj pomen!

Carptrack liquid in powder, zaupanja vredna produkta!

Lep pozdrav do naslednjič!

Nejc Troha