Pristop k novi divji vodi

Težko je opisati občutke, ko se prvič soočim z neko novo  vodo. Preplavljen sem z občutki, kateri ne vem od kod prihajajo. V glavi mi mrgoli idej, nervozen postajam in skušam v čim krajšem času vsrkati vase čim več informacij. Na začetku nekajkrat obkrožim vodo in si zapisujem vse na videz najbolj primerne lokacije. Z naslednjimi obiski začnem preučevati strukturo dna, izmerim globino, preverim prisotnost vodnih skrivališč, izmerim temperaturo, iščem previse, pritoke, izvire, najgloblje dele, plitvine ter mikro lokacije. Preverim prisotnost drobiža, ter se prepričam ali se v vodi sploh nahaja krap.

Pa sem te našel!

Največji poudarek pa dajem preučevanju strukture dna ter prisotnosti naravne hrane. Na večih mestih vzamem vzorec mulja ter ga v manjšem vedru sperem ter poičem kaj se nahaja v njem. Ko dobim lokacije kjer se nahaja največ naravne hrane, si jih označim ter poslikam. V večini primerih gre za vode, ki so s stališča krapolova več ali manj ne raziskane. Potreben je pravi pristop, da bomo lahko čez čas želi zavidljive uspehe. Na takih vodah mi prav vsaka riba prikrade nasmešek na obraz. Ne oziram se na njeno velikost, več mi pomeni nedotaknjena lepota ter skrivnostnost same ribe. Vsaka ulovljena riba nam potrdi, da smo bližje cilju ter da stvari delamo prav. Veliko ribičev si misli, da je edino boiliji, tista prava vaba, na katero se da loviti krape. V večini primerov pa ni ravno tako. Raje se na začetku skušajte približati naravni hrani. Na začetku začnem ribe navajati na moje lokacije kar z naravno hrano. Deževniki in drugi črvi so definitivno ena izmed optimalnih izbir. Počasi pa začnem naravni hrani dodajati partikel ter lomljene ter cele boilije. Partikel v večini primerov sestavljajo konoplja, koruza, pšenica, ter druga mala zrna. Hrano razmečem po večji površini, saj na ta način postanejo krapi veliko manj previdni. Moramo se zavedati, da kvaliteta naših vab odigra veliko vlogo v samem ribolovu. IB ponuja široko paleto boilijev ter kvalitetnih produktov, kateri so kot nalašč za take podvige. V kolikor je mogoče oz. dovoljeno, vam priporočam predhodno hranjenje s kvalitetnimi vabami. Verjemite, da boste z uspehom več kot zadovoljni.

Potrebno se je bilo kar potruditi, da sem jih našel

Ribe se na takih vodah najraje zadržujejo na zakotnih lokacijah ter redko kdaj pokažejo oz. izdajo mesta, kjer se nahajajo. Ponavadi se zadržujejo na površju skrite pod kakim grmom. Potrebno je posvetiti veliko časa, da opazimo oz. odkrijemo taka mesta. Prijemi so večinoma ob jutranjih urah, oz. v večernem času. Čez dan v poletnih mesecih so prijemi redki. Z nekaj triki, pa se da tudi v popoldanskih časih dobiti kakega lepotca.

Nekaj najlepšega kar si krapar lahko zaželi

V kolikor so nam taka mesta dostopna, je potrebno le uporabiti način, kako ribo spraviti na dno, da bo začela s pobiranjem vabe. Tukaj pa nam pridejo v poštev razna olja. Carpio pure salmon oil je kot nalašč za to. Olje je lažje od vode, v vodi se ne raztaplja, vendar potuje proti površju, pri tem pa pušča sledi, katere z malo sreče zaznajo naši krapi ter posledično dobijo naše vabe. Zavedati pa se moramo tudi to, da na takih vodah velikih jat skoraj ni. Ponavadi krožita 2-4 krapi, za to ne smemo prekomirno krmiti. Ribo hočemo uloviti, ne pa hraniti. V primeru, da bomo preveč nakrmili, se bo lahko riba nasitila ter odplavala stran od naših sistemov. Na takih vodah najraje lovim le nekaj metrov od obale. Globina se giblje od 1 pa tja do 2m. Tako da je vidljivost dokaj dobra. Tukaj pa postanem rad provokativen. Rad eksperimentiram z barvami. Samemu boiliju z veseljem dodam umeten Pop-up Sweetcorn. Ko sem prvič poizkusil s to umetno vabo, sem bil rahlo skeptičen, vendar je moj dvom že prvi prijem popolnoma razblinil.

Ali je bil vzrok le radoovednost ? Vseeno mi je, stvar deluje !

Na začetku sem se tolažil, da je bilo to le naklučje, vendar je ta mali trik tolikokrat deloval, da sem kar hitro začel dvomiti v naklučja ter začel verjeti v uspešnost male koruzice.

Pri meni je delovalo, prepričajte se tudi vi 😉

Ne bojte se biti provokativni, krap je zelo radovedna riba in verjemite, da tudi na takih  »deviških« vodah te stvari vžgejo. Začnite eksperimentirati, uporabljati nove vabe, spreminjajte svoje sisteme… Skratka, bodite inovativni in trud se vam bo poplačal. Ne lovite z dvema palicema na istem mestu. Iščite ribo. Ne dovolite si tega, da riba išče vas. Na takih vodah nimam nekih velikih problemov z izbiranjem navez. Zelo rad uporabljam manjše trnke. Najbol mi ležijo Kordini Wide gape št. 8. Vode so »deviške«, tako da ribe v veliko primerih ne poznajo naših sistemov. Uporabljam preproste učinkovite predvrvice, več pozornosti pa raje posvetim kakovostnim ter čimbolj naravnim vabam.

Medtem ko opazujem katere male živalice živijo skrite v mulju, se mi poraja marsikatera ideja, kaj bi lahko spremenil v samem mixu iz katerega izdelujem svoje boilije. Osnova ostaja v večini primerov ista, vsakič pa nekaj spremenim. Na vsaki vodi imam mix, ki nekoliko iztopa od drugih, zato se je potrebno vedno prilagajati dani situaciji za končni uspeh. Osnova miksa so definitivno IB Carptrack Protein koncentrat in ribja moka. Zadnje čase uporabljam uspešno ribjo moko Carpio Atlantic Halibut. Seveda pa ne gre spregledati še drugih Carpio ribjih mok. V letošnjem letu pa imam namen testirati tudi moko Carpio Shrimp moko, ki mi kljub temu, da je še nisem uporabljal predstavlja zaupanja vredno moko. Odlikuje jo izredna čistost in močan vonj. V sam mix pa rad primešam lupino jajc ali školjk. S tem želim doseči, da krapa med droblenjem boilija spominja na njegovo naravno hrano (rake,školjke). Lomljenje in drobljenje boilijev pa lahko vzbudi zanimanje tudi pri drugih krapih, ki to slišijo in tako priplavajo na futrišče. Ali ste kdaj med potaplanje drgnili 2 kamna skupaj? Poizkusite in slišali boste kako daleč se razlega ta zvok. Zato dodajam lupine v lastne boilije, saj verjamem, da pripomore k učinkovitosti vab, pa čeprav gre le za jajčno ali školčno lupino. Tisti, ki pa so malo manj vešči za izdelovanje boilijev bi jim pa priporočil Carptrack Worm Up Boilie. Menim, da so kot nalašč narejene za take vode. Kot sem že prej omenil, sisteme najraje prezentiram blizu obale pod kakim grmom ali pod kakim previsom. V primeru, da vem da bo vaba ostala na mestu oz., da je drobiž ne bo pojedel, krmim s pestjo partikla ter približno z 10 boiliji, katere razpolovim. V kolikor pa se v vodi nahaja drobiž, vsakih  30-40 minut vržem v vodo malo partikla ter nekaj lomljenih boilijev. Ves čas pa je potrebno skrbeti, da z nepotrebnim hrupom ter ropotom, ne preženemo krapov stran od krmišča.

Čista lepota

Veliko vlogo pa meni osebno odigrajo PVA materiali. Zadnje čase ogromno uporabljam PVA mrežice. Same mrežice so velike največ 5cm. Sam mix, s katerim polnim mrežice, si izdelam dan pred ribolovom. S tem želim doseči, da se vse skupaj dobro premeša ter prepoji z tekočimi dodatki. Mix sestavljajo pražena mleta konoplja, drobljeni boiliji, protein koncentrat ali ribja moka, olja ter drugi tekoči dodatki. Skratka, da ne bom dolgovezil. Na strani si lahko preberete nekaj dobrih nasvetov o uporabi PVA materialov. Za konec bi še dodal, da imajo vremenske razmere na take vode še večji vpliv. Hitre ohladitve lahko popoloma prekinijo aktivnost rib. Podtalnica ali pa drugi pritoki lahko ravno tako neverjetno vplivajo na aktivnost ribe. Glavno pravilo pa je, da je potrebno vztrajati. Naj vam ne bo škoda časa ter denarja, ki ga porabite za neko novo vodo. Ne bojte se poizkusit nekaj novega. Prilagajajte se danim situacijam, zastavite si dosegljive cilje, jih dosežite ter vztrajajte dalje. Na tak način boste dobili dodaten navdih in uživali boste v tistem kar počnete. Izbirajte si vode, katere vam najbolj ležijo na duši. Ne obremenjujte se s tem, kako drugi lovijo krape nad 20 kg v nekih skomercializiranih jezerih. Meni osebno taka riba ne pomeni veliko. Ne rečem, da ni lepo ujeti kako masivno ribo, ampak meni ni to to. Veliko več mi pomeni divja riba, ki se je zdrstila v reki oz. jezeru pa čeprav ima le 7kg. V Sloveniji imamo ogromno lepih vod, spoštujte jih ter ohranjajte, da bodo lahko tudi naši potomci uživali v lepotah, ki nam jih nudi narava. Povedal bi še, da vse kar sem napisal, je le plod moje domišljije, nekaj letnih izkušenj ter ogromno prebrane slovenske ter tuje literature. Vode se med seboj razlikujejo, tako da ni rečeno, da to kar sem napisal velja povsod. Zelo bom vesel, če je moje pisanje komu pomagalo ter mu olajšalo oz. prikrajšalo morebitne neuspehe, ter spodbudilo dodatno razmišljanje. Opravičujem pa se tistim, ki sem jim stopil na žulj.

Se vidimo za vodo!

Nejc Troha