Primorska lepotica

Bilo je ekstremno vroče ponedeljkovo popoldne. Vipavsko dolino je začel počasi, vendar opazno zajemati vročinski val. Ljudje so se zadrževali v varnem zavetju domov ter klimatskih naprav. Čez dan se skoraj nič ni dogajalo. Šele proti večeru je dogajanje rahlo oživelo. Že dolgo je minilo od mojega zadnjega ribolova, zato sem začel kovati načrt za krajšo kampanjo. Vodostaj bližnjega jezera je bil ekstremno nizek. Na vseh boljših pozicijah je bila obala prestrma za postavitev kampa, tako da je bilo potrebno poiskati rešitev. Za razliko se pa tokrat nisem odločil za druga lokalna jezera, vendar sem se odločil da odlovim krajši ribolov na bližnji rečici, ki vije svojo strugo ne daleč od mojega doma. Sprva sem bil rahlo skeptičen nad svojo odločitvijo, vendar se je na koncu vse skupaj čudovito razpletlo.

Ostal sem brez besed. Vsedel sem se ter občudoval prebujajočo naravo.

Naslednji dan sem se že pred sončnim vzhodom odpravil, da malo preiščem lokacije, preverim prisotnost drobiža ter poiščem optimalne pozicije, kjer bom nameščal sisteme. Pokošen travnik me je pričakal z vonjem po senu, ki se je skupaj z skrivnostno, zamegljeno, mirno rečico stapljal v nekaj trenutkov sladke pozabe, ki vse skrbi in moderni svet, za nek določen čas odženeta daleč stran in postaneta tančica čarovnije. Neokrnjenost narave me je tako prevzela, da sem se samo vsedel ter občudoval dogajanje na vodi. Sonce je že prijetno začelo greti, svetloba pa je postajala ravno pravšnja za opazovanje krapov, tako da sem krenil dalje. Kmalu sem globoko v zavetju vejevja opazil prvega rečnega krapa, poleg njega pa na moje presenečenje ogromnega amurja.

Raj na zemlji

Pozicija mi je v trenutku začela vzbujati občutek zaupanja. Ker mi je ugajala, sem takoj preveril strukturo dna. Šokirala me je nenormalna količina mulja. Odločil sem se, da nekaj dni pred ribolovom poleg boilijev, izdelanih na bazi Carptrack Protein koncentrata, Carptrack explosiv Stick mixa in Carpio Atlantic Halibut ribje moke. Poleg pa tudi nekaj partikla. S pomočjo sipke hrane izdelam kepe ter jih razmečem po poziciji. Na ta način mi bo drobiž  med pobiranjem partikla in sipke hrane razpihala mulj ter rahlo utrdila lokacijo. Ravno pravšnja prisotnost ovir na nasprotnem bregu ter čistina pod nogami, je botrovala h končni odločitvi. Čez 7 dni napadem, da preverim svoje psihične in fizične sposobnosti ter prevaram kakega izmed mnogih rečnih lepotcev!

Kaj vse se tukaj skriva???

In tako sem vsak dan navajal krape na moje boilije. Presenečen sem bil, kako se je na krmišču zmanjševala količina mulja. Število rečnih lepotcev se je na krmišču iz dneva v dan večalo, postajali so pa tud manj previdni. S sramežljivimi, vendar konstantnimi skoki, so opozarjali da je čas, da krenem v akcijo.

Carptrack liquid in carptrack powder dobitna naravna kombinacija za rečne izbirčneže

Orožje proti mulju

In končno je prispel tudi tisti težko dočakani dan. Budilka je že pred sončnim vzhodom, ko so še na nebu kraljevale zvezde, prekinila spanec ter oznanila, da je čas za odhod. Noč je bila kratka, vendar sem bil presenetljivo spočit ter poln energije. Med umirjeno jutranjo vožnjo sem razčistil nekatere negotovosti, katere so se mi tisti trenutek podile po glavi ter začel uživati med opazovanjem prebujajoče narave. Po slabih 20 minutah vožnje končno prispem do reke. Pričakala me je sramežljivo zavita v meglico, katera je skrivala vse tise kotičke, katere sem imel kasneje nameščene sisteme.  Kot da bi jih želela skriti pred radovednimi obiskovalci. Med nošenjem opreme skozi labirint kopriv in neprehodnega rastlinja, me je ves čas spremljal rahlo neprijeten občutek, kajti potikal sem se po poteh katere so izdelale čete divjih prašičev. Posamezne stopinje v blatu so nakazovale, da se tam nekaj dogaja, a na srečo ne v tistem trenutku.

Delo divjih prašičev

Amazonka ali primorska rečica?

Namestitev sistemov je potekala gladko, brez kakršnih koli zapletov. Že s prvim metom sem zadel želeno lokacijo in pričel s čakanjem. V polni pripravljenosti sem sedel tik ob palicah. Zavore so bile zaprte, saj nisem hotel, da mi riba odplava v podvodna skrivališča. Ob kakršnem koli znaku, da se okrog moje vabe nekaj dogaja, sem bil pripravljen s takojšnjim posredovanjem. Na srečo pa ni bilo potrebno dolgo čakati na prvi prijem. Silovitejšega prijema v življenju ne pomnim. Čeprav je bila zavora precej zaprta, je v trenutku iz nje izginil kak meter laksa. Sledilo je takojšnje kontriranje.  Takoj sem občutil surovo moč mojega prvega rečnega krapa.  Siloviti pobegi so pripeljali opremo do skrajnosti. Palica je bila večino časa ukrivljena do ročaja. Vedel sem, da imam na drugi strani dostojanstvenega nasprotnika, tako da si nisem smel privoščiti kakršnih koli napak. Na srečo se je odvijalo vse po načrtih in tako sem lahko v naslednjih minutah užival ob pogledih na prelepega luskinarja v varnem zavetju podmetalke. Neprecenljivo je pogledati v trd, masiven gobček, kjer leži globoko v spodnjem delu tvoj trnek, brez kakršnih koli poškodb. Počutil sem se kot otrok, ki naredi svojih prvih nekaj metrov s kolesom brez kakršne koli pomoči. Težko je pozabiti in opisati občutke, kateri so me tisti trenutek spremljali. Ob pogledu na tehnico se je zadovoljstvo še dodatno povečalo. Dan se preprosto ne bi mogel začeti bolje.

Prva rečna sulica

Vzdušje se še ni pomirilo, ko je že sledil ponovni prijem, vendar na drugi palici kot prej. Prečudovita debela riba je prikradla nasmešek na obrazu ter pripomogla k marsikateri kaplji znoju, ki so mi tisti trenutek povzele po telesu. Zaradi svoje širine je skoraj nasedel v obalni plitvini. Ko ga položim na blazino, pa opazim njegov izloček. Vse kar lahko opazim so koščki boilijev in koruze. Da mi je riba ob velikih količinah naravne hrane sprejela moje boilije, je zame velik uspeh.

Baaaaam rečni debeluh

Dno je posejano z takimi in veliko večjimi školjkami

Dogajanje se je po pričakovanjih v popoldanskem času umirilo. Kljub temu sem se počutil še vedno fenomenalno. Prijemov je bilo čez dan kar nekaj, vendar so prevladovali manjši primerki. Čeprav je bilo nekaj primerkov veliko manjših kot prvi dve ribi, se nisem obremenjeval s tem. Nisem se oziral na njihovo velikost, več mi je pomenila nedotaknjena lepota ter skrivnostnost vsakega primerka. Po številu manjših krapov, katere sem opazil na sami površini, lahko trdim, da se riba v tem delu zelo uspešno drsti. Odločil sem se, da naslednjo pomlad definitivno napadem ter presenetim kako debelo nosečnico na tem delu reke 😀

Najmanjši član posadke

Prava odločitev

Alfa in omega Worm up!

In tako se je dan ob prijetnem vzdušju in konstantnih prijemih  prevesil v večer.  Tik preden sem vse spakiral pa se še zadnjič oglasi moj signalizator. Že iz samega prijema je bilo razvidno, da gre tudi tokrat za večjo ribo. Ozračje se je za nekaj stopinj ohladilo, tako da je bilo veliko lažje utrujati ribo. Na srečo se je tudi ta krap znašel v moji podmetalki. Ko ga položim na blazino, pa se moj pogled ustavi na veliki rani, katera se je na srečo dobro zacelila. Šlo je za ugriz soma, katerega se je krap dobro rešil. To pa dokazuje, da v sami reki kraljujejo ogromni somi, s katerimi ni šale.

Poimenoval sem ga Lucky (Srečko)

Maskota ribolova

In tako je še zadnja riba kratke kampanje odplavala v skrivnostne globine. Ko potegnem črto, sem lahko zadovoljen s samim ribolovom. Neprecenljivo je ujeti zdravo ribo, ki jo pred tabo ni še nihče ujel. Lepota samih rib in narave ti pričara čudovit ribolov. Potrebno je le odpreti oči ter uživati in ceniti tisto, kar ti je v tistem trenutku omogočeno. Neprestani piki insektov, blato do kolen in nenormalna moč rib, je pričarala res ekstremen ribolov. Na žalost pa je bil tisti trenutek čas moj največji sovražnik. Pomanjkanje časa, je kampanjo zmanjšalo v 14 urni ribolov, vendar sem kljub temu poizkusil iz sebe iztisniti svoj maximum. Mala rečica je poskrbela, da je življenje vodnih prebivalcev v strugi pestro in raznoliko, prav tako divjad, ki se hladi in krepča ob njenih bregovih. Obrežno rastlinje daje čar lepemu naravnemu sožitju. Gozd, ki obdaja reko in tolmune pa daje poseben čar in umirjenost preživljanju prostega časa ob njej. Povezanost narave z okoljem, je v različnih letnih časih drugačna, zanimiva ter svojevrstna.  Čeprav sem porabil kar nekaj dni za opazovanje ter odkrivanje kje se riba nahaja in hrani, mi ni žal!  Na koncu je vsaka minuta in vsak porabljen kilogram boilijev  bil poplačan s končnim uspehom.
Lep pozdrav in dober prijem do naslednjega branja.

Lp Nejc