Kratek jesenski ribolov

V letošnji sezoni, mi stalno primanjkuje časa za ribolov. Poleg slabih 6 ribolovnih dni, ki sem jih preživel na Slivniškem jezeru in izleta v Francijo, nisem lovil dlje kot čez noč. Sicer pa sem kar nekaj noči preživel (bolje rečeno prespal) na lokalnem bajerju, ki mi nudi velik izziv in skrita želja, je zaenkrat neuresničena, tako da bom z ribolovom tam vztrajal. Zadnjič sem se s prijateljem zapletel v debato o smiselnosti in učinkovitosti kratkih ribolovov. Po dolgi debati, sem ugotovil, da imam pravzaprav velikokrat čas za kratek dvodnevni ribolov, za katerega pa se zelo redko odločim. Rekel sem si, da bom to jesen lovil tudi kratke 24 in 48urne ribolove. Velikokrat slišim kako je čas najboljša vaba. S tem se popolnoma strinjam, vendar večini kraparjev časa primanjkuje in si daljših ribolovov ne morejo privoščiti. Zato vedno ko sem za vodo storim vse v moji moči, da bi se ribolov čim bolje razpletel. Kadar gre za tako kratke ribolove, kot je bil zadnji, pa pride vsaka malenkost še toliko bolj do izraza. Zato sem se odločil, da vam moj pristop opišem skozi ta ribolov.

14.00: Oprema je zložena v avtu in počasi se odpeljem proti jezeru. Med vožnjo razmišljam o taktiki hranjenja, sistemih, navezah,…
15.45: Tokrat sem točno vedel na katerem mestu bom lovil, že ko sem se vozil proti jezeru, zato sem običajno rutino izbire mesta izpustil(avto parkiram na glavnem parkirišču in si vzamem uro ali dve za hiter obhod). Ko prispem na jezero, iz avta vzamem samo elektromotor, sonar in H-blok markerje. Prva in za mene daleč najbolj pomembna stvar, v katero vložim največ energije-lokacija. Hitro se pripravim in začnem z iskanjem lokacije. Približno vem, kje je tekla stara struga, kje so previsi, plato,… kar mi delo olajša. Pogled imam na zaslonu, hkrati pa z kotičkom očesa stalno spremljam kaj se dogaja na vodni površini…

18.15: Vse H-bloke sem odstranil, v vodi ostaneta samo še tista dva, ki označujeta poziciji kjer bom lovil. Postavim jih vsaj 4-6m dlje od točne pozicije kjer bom lovil. Na začetku vedno krmim zelo skromno, na eno pozicijo skobram dve pesti boilov, na drugo pozicijo pa le eno pest. Tokrat sem se odločil za Carptrack Monster-Liver boilo z Carptrack Elite aromo in večjo količino naravnih aditivov (Carptrack Liquid, GLM, Betain) v velikosti 24mm.

Monster – Liver dumbells pred obdelavo

In po obdelavi z Carptrack liquid in powderjem

18.20: Hitro zapičim bankstick-e (redko uporabljam rod pod, saj je za dve palici nepotreben, postavitev pa zamudna). Sestavim palici, na katerih že imam leadcore leader-je z safety bolt sistemi. Z navezami ne kompliciram preveč, multi rig na eni palici(kjer bom za vabo uporabil en 20mm Mon-Liv dumbell) in combi rig na drugi palici (kjer bom za vabo uporabil en 24mm Monster-Liver boili in 16mm pop up).

18.30: Obe palici najprej ”zaklipam” kar mi omogoča natančnost in ribolov na istem mestu in že lovim. Čas je za postavitev šotora oz. brolly-a. Po kratkem razmisleku in ko preverim vremensko napoved, se odločim da bom tokrat spal kar v avtu.

18.45: Avto mi uspe pretvoriti v začasni dom. Čas je za večerjo in čaj. Ko pojem, še nekaj časa posedim pri palicah in razmišljam kaj bo prinesla noč. Glede na to, da se v zadnjem tednu ni najbolje lovilo ne pričakujem preveč. Začutim utrujenost in se odpravim spat.

19.30: Iz spanca me predrami pisk. Pogledam na uro, v tistem trenutku pa full run piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii. Zletim iz avta in že sem pri palicah. Po kratki borbi se v podmetalki znajde lep zrcalar 12kg+. Zamenjam vabo, vržem sistem nazaj na pozicijo in se odpravim nazaj v toplo zavetje spalne vreče.

20.30: Obišče me prijatelj, s katerim se zapleteva v dolgo debato o Slivniškem jezeru, komercialnih vodah in velikih jezerih Francije. Tem za pogovor nama ne zmanjka, vendar je ura pozna, on se odpravi domov, sam pa se zavlečem nazaj v spalko.
01.00: Zaspal sem z mislijo, da je bil to morda le osamljen primer in da se bom moral za naslednji prijem še malo načakati. Vendar me je presenetil luskinar 11kg+, tokrat na drugi poziciji. Ponovno zamenjam vabo z svežo, vržem sistem na isto pozicijo in se odpravim spat.
04.50: Zadnja riba te noči, me je zmotila proti jutru. Zdela se mi je neverjetno močna in plavala je v smeri proti kanjonu. Zato sem se odločil za borbo iz čolna. Po daljši borbi, sem bil kar presenečen, ko sem na površini zagledal dolgega luskinarja. Na obali je tehtnica pokazala ”samo” 10,7kg.

07.00: Čas je da vstanem in po pravici povedano, sem zaradi pozitivnih presenečenj preko noči, kar rahlo razočaran, da ni bilo nobenega prijema več. Skuham si čaj, se usedem poleg palic in spremljam vodno površino. Krapi se stalno obračajo in opazim ogromno aktivnosti. Tudi v neposredni bližini boje, je zaznati veliko aktivnosti. Premišljujem, če bi morda pričel z ribolovom v srednjih slojih vode, a se za to ne odločim, v prvi vrsti zaradi neustrezne opreme za tak ribolov, drugič ker sem sam, kar je neugodno za zajemanje ribe v podmetalko in tretjič, ker nisem ravno največji navdušenec nad zig ribolovom.

11.00: Po zajtrku, je čas za vezanje novih navez, saj s tistimi, ki jih trenutno uporabljam nisem več najbolj zadovoljen. Rad vidim, da je tako kot povsod drugod, tudi pri navezah, vse popolno, ne glede na to, ali gre za enostavno, ali pa za bolj kompleksno navezo. Glede na to, da sem pričakoval še več akcije in navezo po dveh ali treh prijemih običajno zamenjam, sem vezal nove.

11.30: Obišče me več prijateljev in čas hitro beži. Vmes si pripravim nove naveze z svežimi vabami.
16.00: Čas je, da palice potegnem iz vode in uporabim nove naveze. Hitro dodam še PVA trak z boilami na eno palico in majhen PVA stick na drugo palico.

17.00: Poteza se mi obrestuje, ujel sem luskinarja, težkega okrog 10kg. Glede na to, da že od jutra ni zaznati nobene aktivnosti sem zadovoljen, da se je vsaj nekaj zgodilo.
18.30: Začnem opažati da se na vodi nekaj dogaja. V bližini ene od boj stalno vidim mehurčke. Odločim se za hranjenje in skobram 2kg boilov, kar mi glede na velikost boilov, ni vzelo veliko časa. Boile sem nekaj ur prej obdelal z kombinacijo Carptrack Liquida in Powderja.
20.00: Na prvi prijem ne čakam dolgo, preseneti me luskinar 13,4kg. Kljub slabi borbi, sem vesel, da se ponovno nekaj dogaja.
21.00: Komaj sem se zavil v toplo spalno vrečo, že se oglaša piskač. Tokrat je potrebno za ribo v čoln, saj za seboj vleče H-blok marker. Ko prispem s čolnom do markerja, se riba sama reši vrvice in borba se nadaljuje. Hvala bogu, saj sem pozabil naglavno svetilko. To se mi ne zgodi pogosto, vendar zna včasih zaradi tega, priti do neugodnih situacij. Po krajši borbi se v podmetalki znajde lep luskinar ki ga ocenim na dobrih 12kg, nisem se veliko zmotil, tehtnica pokaže 12,8kg.
22.00-07.00: Preko noči mi uspe uloviti kar 7 krapov težkih med 7 in 12,6kg. Prvi in zadnji, sta bila koi krapa.

8.30: Mislil sem, da se bo preko dneva stanje umirilo, a sem kljub vsemu nakobral dober kilogram boilov obdelanih z isto kombinacijo Carptrack Liquid-Powder.
9.00-11.30: Uspelo mi je ujeti še 4 krape, težke med 10 in 14,3kg. Rahlo sem presenečen, saj od zadnjega hranjenja nisem vrgel v vodo nobene boile več.

12.00-15.00: Podmetalko, blazino, vrečo za vaganje, operem in obesim da se čimprej posuši. Zelo počasi pakiram, iz vode odstranim boje in pospravljam vse stvari v avtu. Nazadnje iz vode potegnem palice in zaključim z ribolovom, ki ni trajal niti 48ur.
15.15: Preden odidem domov, se ustavim še pri Mateju in Željku, ki lovita na poziciji imenovani Dinos. Pozicija, ki se na prvi pogled zdi neprivlačna in pod vodo nezanimiva, pa je dala kar nekaj lepih rib in glede na trenutne razmere na jezeru, se zna zgoditi, da bom prav tam lovil naslednjih 48 ur…

LP, Luka