Jesen na reki

Ozračje se je ohladilo za tistih nekaj stopinj, da nam je pričaralo prijetno jesensko vzdušje. Jesen nam dobesedno trka na vrata. Prosti dnevi v septembru bežijo za moje pojme z svetlobno hitrostjo. Ker je oktober mesec začetka obveznosti na fakulteti, bo potrebno kar seda izkoristiti dni v septembru, da odlovim še kak ribolov. Po uspešnem ribolovu na enem izmed lokalnih jezer, je bila moja želja tisti trenutek nekoliko drugačna. Ponovno sem si zaželel rečnega ribolova. Tisti energični prijemi, kjer si ne smeš privoščiti nobenih napak so me tako prevzeli, da sem se odločil da moram ponovno poizkusiti. Želja po ponovnem rečnem krapolovu je bila tako velika, da sem se odločil, da se ponovno odpravim na bregove bližnje reke. Prvi jesenski dan je bil kot nalašč, da se opravim za bregove reke ter uživam med sprehajanjem ter iskanjem novih lokacij. Reka je poskrbela, da so njeni bregovi na nekaterih zanimivih lokacijah obraščeni z neprehodnim rastjem. Za opazovanje in odkrivanje mest, kjer se naši varovanci skrivajo in prehranjujejo se je potrebno kar precej potruditi. Vsaka dobra lokacija terja svoj davek. Raztrgana oblačila, odrgnine, koprivine opekline so na koncu vendar le poplačane.

Našel sem te!

In tako sem se tudi tokrat pred ribolovom, odpravil za vodo, da sem se odločil kje bom lovil. Iskal sem težko dostopna mesta, bogata z podvodnimi skrivališči in naravno hrano. Da bi opazil kakšnega rečnega krapa, se je bilo potrebno precej potruditi. Nikakor niso hoteli izdati svojih skrivališč. Imel sem občutek, kot da bi jih reka skrivala pred menoj. Na kar pa ga le zagledam. Lebdel je tik nad dnom v zaraščeni plitvini. Čudoviti odtenki in raznolikost njegovih barv so me prevzeli. Ni sodil v tip postavnih atletov, značilnih za to vodo. Masivnost njegovega trebuha je bil zadosten razlog, da v naslednjih dneh krenem v akcijo.

Obvezna uporaba visokih škornjev.

Ko je bila lokacija določena, se je bilo potrebno odločiti, kje bom prezentiral sisteme in katere boilije bom uporabil. Tokrat sem se odločil, da bom za razliko kot v prejšnjem ribolovu, uporabljal le sladke boilije. In tako sem svoj mix izboljšal z Carptrack Power Powderjem Elite Strawberry , kateri je z izrazitim vonjem odigral ključno vlogo pri končnem rezultatu. Seveda pa brez vsestranskega in meni osebno najljubšega Carptrack Proteinkoncentrata enostavno ne gre. Tako sem si skupaj še z drugimi dodatki in mokami izdelal sladko boilijo, ki je z atraktivnim vonjem in pravšnjo vsebovanostjo proteinov poskrbela za končni uspeh.

Sladek priboljšek elite strawberry dip in gel

In končno je prišel tisti težko dočakani dan, ko sem ponovno lahko namočil sisteme in prevaral kakšnega izmed prebrisanih krapov. Pristop na lovno mesto je bil rahlo otežen zaradi velike količine blata in neprehodnega rastja, vendar sem po kakih 30 minutah imel že sisteme v vodi. Ker sem hotel da sem čim manj opazen iz lovnega mesta, je na samem ribolovnem mestu postala kar stiska z prostorom. Zato sem za nameščanje sistemov moral zakorakati v vodo ter z akrobatskim metom namestiti sistem na izbrano lokacijo. Ko je bilo vse pripravljeno, sem se lahko usedel na stol ter začel uživati.

Tako sem v njeni tišini, daleč od hrupa in množice, vsrkaval vase jesensko obarvanost narave, zvoke ptičjega petja, žabjega regljanja, vonja trohnenja lesa.. Tako sem lahko brez kakršnih koli skrbi užival v tistem, kar najraje počnem. Sproščenost, umirjenost in zamišljenost pa je prekinil prijem. Ker imam na rečnih ribolovih role zaprte, sedim tik ob palicah. Tako da sem pripravljen na kontriranje z vsakim znakom na palici, indikatorju ali pa samem najlonu. Skratka, takoj ob zategu sem začutil tisto tako zaželeno surovo moč rečnega lepotca. V trenutku se je pognal iz vode kot delfin ter ubral pot proti bližnjim vejam. Borba po navadi ne traja ravno dolgo. Tistih nekaj ekstremnih prvih pobegov je odločilnih. Pri tem mu ne smeš pustiti da ti iz role odvija najlon. Rola je zaprta in večino dela opravi palica. Veliki masivni trnki pa poskrbijo, da se lepo globoko zapičijo v spodnjo čeljust ter tam tudi ostanejo. Na srečo sem že prvi prijem uspešno realiziral. Čudovit krap tisočerih odtenkov je poskrbel, da se dan ne bi mogel začeti bolje. Ko sem ga položil na blazino pa me je presenetila njegova dolžina ter velikost njegovega trebuha. Očitno se je že začel konkretno pripravljati na zimo.

Idealno oblačilo za hladne deževne dni.

Vedno bolje nam gre!

Po kratkem foto shootingu je riba nepoškodovano odplavala v skrivnostne globine male rečice. Vesel sem bil , da sem s prvim prijemom že presegel zastavljen cilj ribolova. Ko sem pripravljal sistem za ponovno namestitev na izbrano lokacijo, pa me preseneti prijem na drugi palici. Rahlo presenečen, ker si od prejšnjega prijema nisem niti opomogel, sem takoj vzpostavil kontakt z ribo. Tudi tokrat je šlo za večji primerek, vendar za nekaj kg manjši kot prejšnji. Na moje presenečenje pa se je tokrat znašel na trnku prvi moj rečni zrcalar.

Moj prvi rečni zrcalar. Prava redkost v moji reki.

Elitni proizvodi IB so me tudi tokrat pozitivno presenetili.

In tako se je dogajanje po pričakovanju proti poldnevu, iz neznanega razloga, popolnoma umirilo. Večja riba je očitno tako kot po navadi v popoldanskem času zapustila del reke, kjer sem lovil. Začel sem razmišljati kam bi se lahko pomaknila. Menjal sem lokacije za nameščanje sistemov, zamenjal boilije, skratka poizkusil sem z vsem, kar mi je bilo tisti trenutek dano. Takrat pa sem se odločil, da se ne bom več obremenjeval. Sproščeno sem se zleknil na stol ter pričel z uživanjem. Vendar sem še vedno opazoval vodo ter skušal razbrati dogajanje na njej. Razen nekaj prijemov manjših krapov, se do večera ni nič zgodilo. Proti večeru pa sem začel opažati, kako se proti mojemu futrišču pomikajo mali mehurčki. Mehurčki, ki oznanjajo prihod krapov. Udobno sem se namestil tik ob palice ter bil popolno pripravljen na prijem. Rahli tresljaji na konici palice so mi dali vedeti, da se okrog mojih sistemov nekaj dogaja. Čez nekaj sekund pa je sledil prijem. Iz samega drila je bilo opazno, da je riba nekoliko manjša od prvih dveh, vendar mi je kljub temu pričarala prekrasno borbo. Tik po tem, ko sem ribo spustil, me ponovno preseneti prijem na drugi palici. In tako sem z lepim, rahlo ne elegantnim krapom, zaključil moj drugi ribolov na reki.

Tipični rečni luskinar.

Ni največji je pa poskrbel za polno bozo adrenalina in popoln zaključek ribolova.

Tako kot sem pričakoval, sem imel prijeme v jutranjih in večernih urah, v popoldanskem času pa se riba iz meni osebno neznanega razloga odmakne stran. Seveda se da tudi v pooldanskem času ujeti kakega izmed krapov, vendar prevladujejo manjši primerki. Čeprav sem si z ribolovom odgovoril na marsi katero negotovost, pa ostaja še veliko vprašanj ter nerealiziranih ciljev. Prav to me vleče naprej, da poizkusim nekaj novega ter vztrajam dalje. Trenutno bom rečni ribolov zaradi pomankanja časa rahlo odmaknil na stran. Vendar ga nebom povsem zanemaril. Začel bom iskati globje dele reke, kamor se bodo krapi v zimskih časih umaknili. Z opazovanjem vode bom zbiral informacije, ki mi bodo tekom letošnjega in naslednjega leta pršle prav. In ker so reke resnično neraziskane in si nemoremo predstavljati kaj vse lahko biva v njih, daje to ribolovu res nek poseben čar. Upam, da sem koga izmed vas s tem prepričal, da poizkusi z rečnim krapolovom. Veliko več je reskiranj, lahko ostanemo tudi več dni brez prijema, vendar to je sestavni del ribolova. Potrebno je le vztrajati, zaupati vase in svoje vabe ter trezno razmišljati. Slej ko prej se bodo pogoji poklopili med seboj in naš trud bo poplačan 😉

Lep pozdrav

Nejc