Priprava na zimske dni

Že od kar sem se začel ukvarjati s krapolovom , mi ribolov v hladnejših dneh predstavlja velik izziv. Vendar se kljub temu nikoli nisem resno spravil za vodo. Bodisi nisem imel časa ali pa nisem želel tvegati oz. se sprijazniti z neuspehom. Na žalost večina kraparjev že pozno jeseni, ko se jutranje temperature približajo 0°C,  odmaknejo svojo ribiško opremo v kot.  Tudi sam sem bil na začetku tak, zadnji 2 leti pa sem  kljub temu poiskusil čim več  zimskih  dani preživeti za vodo. Čeprav so bili moji poiskusi na začetku dokaj neuzpešni me je volja in želja po uzpehu gnala naprej.  Z nekaj članki bi vam rad predstavil kako sem se začel pripravljati, čemu sem posvetil največ pozornosti, kje sem iskal ribo ter katere dobrote sem jim ponudil. Upam, da bom lahko komu s tem pomagal ter ga prepričal, da tudi sam poiskusi z zimskim krapolovom.

Ko so se dnevi začeli ohlajati sem začel z zbiranjem informacij kako pristopti ter poskrbeti, da bom v zimskih dneh čimbolj uspešen. Prebral sem si veliko člankov ter si najzanimivejše stvari zapisoval, da jih bom lahko preiskusil v praksi. V veliko pomoč pa mi bo lahko moj ribnik v katerem ima nekaj krapov. Popolnoma se zavedam, da se krapi v mojem ribniku ne obnašajo identično kot krapi v jezeru, vendar kljub temu lahko izvlečem marsikatero koristno informacijo.

Razgibanost terena je na vrhuncu!

Včasih je bila globina do 25m 😯

Tako je pa že bolje. Biser se polni :paint:

Že na začetku sem se odločil, da bom  največ dni prebil na Vogrščku, saj ga najbolje poznam ter ga imam dobesedno na dosegu roke, posledično pa sem lahko bolj uspešen . Začel sem se fokusirati na točno določeno lokacijo, na kateri imam že nekaj  uspešno opravljenih ribolovov ter jo dobro poznam. Že v samem začetku mi je lokacija predstavljala skoraj najpomembnejši  del same sestavljanke do končnega uspeha. Na žalost lahko imamo vrhunske vabe, vendar če niso prezentirane na lokacijah kjer se riba zadržuje lahko le sanjamo o uspehu. V lanskem letu je bil vodostaj na Vogrščku resnično ekstremno nizek, zato sem ta čas izkoristil s fotografiranjem struge jezera. Fotografije mi bodo ta trenutek prišle še kako prav.  V večini člankov, ki opisujejo zimski krapolov sem prebral, kako priporočajo loviti v najglobljem delu jezera. Sam pa se s tem ravno ne strinjam. Moje mnenje je, da se ribe zadržujejo tam kjer se počutijo varno ter imajo v neposredni bljižini vir hrane. Posledično pa se  jim ni potrebno stalno gibati in porabljati energije. Mislim, da moramo posvetiti več pozornosti pri iskanju mest kjer se krapi počutijo varno ( potopljena drevesa, štori, velike skale), kjer je temperatura vode konstantna, mesta kjer  se nahaja krapova naravna hrana, v poštev pa pridejo tudi mesta v bljižini raznih pritokov, kateri prinašajo hrano našim varovancem. V sončnih dneh pa ne gre spregledati tudi plitvin, katere se najhitreje ogrejejo. Večkrat sem pozimi tik po obilnejšem deževju opazoval kako so se zbirali tik pri hudournikih ter tam iskali hrano. Ravno zaradi tega  želim povedati , da ne velja  pravilo, da se v zimskih dneh lovi krapa v najglobljem delu jezera. Čeprav se bodo  določen dan zadrževali na točno določenem mestu, bodo lahko drugi dan zaradi  vremena ter drugačnih okoliščin čisto drugje.Vsekakor se je potrebno prilagajati danim situacijam ter v primeru neuspeha  spreminjati lokacije, kjer bomo prezentirali naše sisteme.

Majhen hudournik, ki se je izlival v jezero po močnnem nalivu, jih je pripravil k prehranjevanju.

Tik po močnem januarskem nalivu.

Ko je bila lokacija določena, sem se začel posvečati mojim vabam.  Začel sem se praševati kje tiči problem, da so bili poiskusi  v januarju in februarju neuspešni. Čeprav sem zaupal v svoj mix pa sem ga tokrat še izboljšal. Večje količine Carptrack Proteinkoncentrat-a in Carptrack Squid Liver moke bodo skrbele skozi celotno mrzlo obdobje za topnost ter usebovanost pravšnje količine proteinov v samem mixu. Sam že nekaj let uspešno uporabljam ti dve moki skozi celotno sezono in sem resnično zadovoljen z njima.  Neverjetno kako topni  in atraktivni sta, riba pa ju dobesedno obožuje. Produkta sta resnično vsestranska , z malo domišlije in spretnih rok  ju lahko uporabite  na 101 način ;).  Vabe se pri  nižjih temperaturah topijo počasneje. Zato pa moramo poskrbeti da so te čimbolj porozne ter pričnejo z oddajanjem signalov takoj, ko priletijo v vodo. Za to pa poskrbijo razna ptičja semena ter druge ptičje hrane. Trgovina Carpio ponuja kar nekaj takih mok, zato vam jih bom le nekaj naštel, na koncu se pa morate sami odločiti kaj izbrati.  Moke kot so Robin red, PTX, Nectarblend, Prosecto,… so kot nalašč, da mix  »razbijemo« ter da začne boila delovati takoj, ko pride v stik z vodo ter začne širiti mamljive signale, ki bodo privedli krape na pozicijo. Ko se voda ohladi, pa zmanjšam tudi količino jajc v mixu ter jo nadomestim z mlekom ali pa vodo. Izogibati se je potrebno dodajanjem olj v mix, razen v primeru, če so ta prečiščena kot je Pure Salmon Oil, katero ostane tudi pri nizkih temperaturah lepo tekoče ter se ne zgosti. Med opazovanjem svojih domačih krapov, kako previdno ter prefinjeno pobirajo samo vabo, sem se odločil, da bom uporabljal le boile manjše od 18 mm. Za vse tiste, ki so pa malo manj vešči z izdelovanjem boilijev pa podjetje Imperial Baits ponuja široko paleto vrhunskih kakovostnih boilijev namenjenim tudi za tako neprijetne zimske razmere.  Max se resnično trudi, da so njegovi boiliji karseda topni, sveži, prebavljivi, tako da se vam ne bo nepotrebno obremenjevati ali je boila prava. Če ste pa še pa tako skeptični in ne sigurni, pa vam podjetje ponuja posebno različico boilijev namenjenih ravno za zimsko obdobje. Serija Cold Water bo zadovoljila še tako zahtevnega kupca ;). Mnogi vrhunski ribiči pa priporočajo v tem obdobju tudi večje doziranje arom. Sam se jih raje izogibam ter jih nadomestim z večjo količino topnih in atraktivnih mok. Nadomestitev arome pa lahko predstavljajo razna eterična olja, po mojem mnenju so tudi veliko bolj učinkovita. Po moje ne gre poudarjati o učinkovitosti in prepoznavnosti eteričnega olja črnega popra (Black Pepper), ib pa ponuja tudi druga, kot so Garlic, Oriental Spice, Tangerine. Dozira se jih v manjših količinah, na embalaži pa je v pomoč tudi napisana mera doziranja.

Zaloge so narejene

Sestavine pa skrbno izbrane!

Menim, da ne gre poudarjati, da je krap hladnokrvna žival, za razliko od človeka, psov, krav, mačk… Kar pomeni, da je njegova telesna temperatura odvisna  tudi od temperature same vode v kateri biva. Z zniževanjem temperature pa se začne upočasnjevati tudi  njegov metabolizem. Posledično potrebuje manj hrane, za katero porabi veliko več časa za prebavljanje. Z upočasnitvijo samega delovanja njegovega telesa, začne riba porabljati zaloge, ki jih je tekom jeseni nabral in tako zadovolji tisto osnovno količino hrane, katero potrebuje. Vabe, ki mu jih mi sami ponujamo so le priboljški, ki so mu tisti čas ponujeni, vprašanje je le ali jih bo prepoznal kot  hrano in jih pobral. Zato je potrebno hraniti resnično minimalno. V zimskih dneh vsako uro, v kolikor ni bilo nobenih znakov aktivnosti, premečem sisteme s pva mrežico. Vsak naslednji met je rahlo oddaljen od prejšne pozicije.  Že s tem, ko na primer v tretje  vržemo sistem na podobno lokacijo, zgradimo malo futrišče , kar je za moje pojme tudi dovolj  atraktivno, da privabimo  krape. Vsekakor pa je odvisno od same situacije in aktivnosti ribe. Včasih je že sama pva mrežica ali pa vrečka dovolj, spet drugič ko je riba bolj aktivna  je potrebno dohranjevati, saj le na ta način zadržimo ribo na poziciji.

Palčka Carptrack Explosiv stick mixa velikokrat reši situacijo!

Vedno v kombinaciji z mletimi lovnimi boiliji 😉

Hookbaiti obdelani z carptrack inL ter carptrack inP so moja obvezna oprema.

In ko so bile informacije zbrane, cilji zastavljeni in način določen, se je bilo potrebno le še odpraviti za vodo ter poiskati kje se riba zadržuje. Težko pričakano je napočil tudi dan, ko sem lahko začel zbiranjem informacij iz prve roke. Jutra so postajala hladna, temperature so se spustile do ledišča, čez dan pa se je dalo lepo greti na sončku.

Skupaj z prijateljem sva se nastavljala toplim sončnim žarkom.

Temperatura vode se je na začetku gibala  pri 8 stopinjah, z dnevi pa začela konstantno upadati, kar se je poznalo tudi na količini samih prijemov. Kot sem že omenil je bil glavni cilj poiskati kje se riba zadržuje. Z dvema palicama sem poizkusil pokriti čim večje območje. Sisteme sem nastavljal na najrazličnejše pozicije (male otočke, pred potopljena drevesa in štore, police…).  Ves čas sem spremljal dogajanje na vodi in vsako toliko se mi je na poziciji sramežljivo prikazal kak krap ter mi vlil nova upanja.  Tekom ribolovov sem konstantno iskal ribo, ter premetaval sisteme z pva mrežico ter na tak način z eno palico ustvarjal samo futrišče.  Drugi palici pa sem vedno dodal po vsakem metu pest boilijev.  In zanimivo, na začetku ko je bila voda le za kako stopinjo toplejša je bila tehnika z dohranjevanjem veliko uspešnejša. Ko se pa se je voda dodatno ohladila sem imel prijeme samo na »osiromašen« način.

Jutra so bila produktivna :yell:

Pozni popoldnevi, ko se je dan prelival v noč pa prav tako.

Plačilo za premražen dan preživet na neizprosni primorski burji.

Duo prop 😆

Neverjetno koliko koristnih informacij lahko izvemo preko branja raznih člankov. Seveda ne gre vsemu slepo verjeti, vendar je potrebno tudi poizkusiti za vodo ter preveriti koristnost informacij. Konec koncev toliko kolikor lahko preberemo in razberemo iz samega ribolova, uspelih ali neuspelih poizkusov ne bomo nikjer. Vendar le v primeru, ko se bomo ozrli kje nam je spodletelo, se vprašali kje tiči problem ter poizkusili stvar rešiti. Prav to mi osebno, daje čar samega ribolova ter me vleče naprej.  Ko nam nekaj spodleti in dobimo pošteno brco v rit, se moramo z tem soočiti. Neodraslo je tisti trenutek kriviti vabo, vodo ter se tolažiti, da trenutno ni ribe na tistem delu jezer, ribnika, reke… Vsi smo iz mesa in krvi, vsi delamo napake vendar dajmo jih popravit ter vztrajati dalje, le na tak način bomo lahko na dolgi rok  uspešni!

In tukaj bi tudi zaključil reportažo ter nadaljeval drugič v naslednji reportaži.

Ghost z globin Vogrščka

Dober prijem do naslednjič!

Nejc Troha