V iskanju ….

Spominjam se občutkov, ki so me navdajali, ko sem se vozil mimo gramoznice o kateri bo tekla beseda. To je voda, ki me je enostavno pritegnila že na prvi pogled in vedno sem upal, da bom nekoč imel priložnost na njej tudi loviti. Sama gramoznica je sicer bila še nedolgo tega izkoriščana v namene izkopavanja gramoza, dela so se šele pred nedavnim zaključila. Seveda me je zanimalo kaj gramoznica takšnega kova skriva v svojih skrivnostnih globinah in jaz nebi bil jaz, če se nebi odločil tega preveriti. Seveda sem vedel, da bo to vse prej kot lahko, a kljub vsemu sem se v upanju na najboljše podal novemu izzivu na proti. Dovolj dolgovezenja, preidimo k bistvu! Za vodo sem se odpravil v petek 18.4. Šolske obveznosti ta dan so se ”vlekle” še bolj kot po navadi. V bistvu se niso le vlekle, ampak so me spravile dobesedno na rob živčnega zloma ? Cel čas sem bil priklenjen na tisti neprijeten stol in pri pouku sem bil bolj ali manj prisoten le fizično, moje misli pa so odtavale pri k kapitalcem iz ”moje” nove gramoznice. Ob 14:30 mi končno uspe prispeti domov. Odprl sem vrata, šolsko torbo zalučal po hodniku navzdol in že sem začel zlagati vse potrebno v moj ”fishing van”. Ob 15:00 sem se odpravil od doma proti Murski Soboti, kjer sem se sestal s prijateljem Alešem, s katerim sem naslednje tri dni preživel ob vodi, v upanju na staroselca gramoznice. Ko sva prispela za vodo, sva kot vsak pravi dobro uigran ”team” kot bi mignil pripravila vse potrebno in najin lov za kapitalci se je lahko pričel ?

Kaj bo prinesla nova voda? Ta občutek imam najraje!

Lovila sva na pozicijah, ki so bile že predhodno določene in nahranjene, tako, da s samim iskanjem ribolovnih pozicij nisva imela težav. Kar se tiče vabe, sem uporabljal IB Carptrack Elite Strawberry boilije v kombinaciji z IB Carptrack Monster/Liver fliying.

Elite Strawberry power

Vse sisteme sem s čolnom razvlekel na željena mesta in le-ta nahranil in tako mi ni preostalo nič drugega kot le čakanje, da zaslišim tisti, kraparjem najljubši zvok. Prijema pred jutrom praktično nisem pričakoval in posledično me je presenetil prijem na srednjo palico okrog 3:00 ponoči. Prepričljiv piiiiiiiiiiiii je odmeval po gladini gramoznice. Nekako se mi je uspelo izkopati iz vseh spalnih vreč in odej, ki sem jih imel na sebi in v dokaj spodobnem času sem bil pri palici. Rola poje, signalizator piska, zategnem … in v prazno! Bil sem iz sebe, še vedno se nisem zavedal kaj se je pravzaprav zgodilo, nisem se zavedal, da je to mogoče edina priložnost, ki se mi je ponudila ta vikend. Razočaran položim palico na stojalo in se odpravim spat. Zjutraj pa budilka in to budilka v najljubšem slogu, prijem! In kot, da to še nebi bilo dovolj, dvojni prijem! ? Z Alešem nama uspe obe ribi uspešno spraviti v podjemalki in ponosno sva naredila skupno fotografijo s prvima ribama iz ”nove” vode.

2

Bil sem presrečen, cilj mi je uspelo po spodrsljaju ponoči izpolniti že prvo jutro! Če tudi nebi ulovil nič več sem bil s tem več kot zadovoljen. Za tem sistem odpeljem nazaj na željeno pozicijo, se udobno namestim na ležalnik in se odločim še malo zaspati. A ne za dolgo. Kaj kmalu se je zgodilo znova. Prijem na isto palico kot ponoči! Tokrat sem bil prepričan, da kar koli je na drugi strani napete vrvice, mi tokrat ne bo ušlo! Že po samem obnašanju ribe sem bil prepričan, da gre za amurja in pred obalo so se moje domneve potrdile. Po nekaj krepkih pobegih ob obali, sem ga prepričljivo spravil v podjemalko in pripravil za ”photo-session” ?

Čeprav bi bil krapa s takšno težo bolj vesel in amurja nekako nisem pričakoval, sem s to ribo prekoračil svoja pričakovanja glede samega ribolova. IB Elite Strawberry sem pripisal še eno točko več! 😉 Znova se odpravim v čoln in proti boji. Odločil sem se, da tokrat nekoliko obilneje nahranim, saj sem imel občutek, da je riba že dodobra ”izčrpala” krmišče. Dohranil sem z mešanico kuhane koruze, ptičje hrane in tiger nut-a ter narezanih bolijev. Polek tega pa sem z obale po nekoliko širšem področju okoli boje ”nakobral” približno pol kilograma boilijev.

Dobrote

Mešanica, ki se ji debeluharji iz globin težko uprejo! Poteza se je izkazala kot pravilna, saj sem nedolgo za tem vnovič prišel do prijema. Preden sem stekel do palice sem se samo nasmehnil Alešu, ter mu dejal, da ne morem verjeti, da se to res dogaja. Ko sem palico prijel se je začel se je ”ples” z ribo. Takoj sem bil prepričan, da tokrat v igri ni amur in to dejstvo mi je narisalo še večji nasmeh na usta ? Uspelo mi je uloviti krapa, ki sicer ni bil največji na svetu, a kljub temu mi je pomenil ogromno!

Privoščil si je ”grižljaj” ELITE STRAWBERRY-a, ki je bil zanj usoden.

Čeprav sem bil z vsem kar sem ujel do zdaj več kot zadovljen in prepričan, da tega nebi mogel izpeljati mnogo bolje, sem se odločil, da poizkusim nekoliko spremeniti taktiko in morebiti uloviti kakšno večjo ribo, za katere sem več kot prepričan, da jih gramoznica skriva. Odločil sem se, da popolnoma prekinem hranjenje s partiklom in v nadaljevanju hranim le še z boiliji. Nemudoma, še preden sem sistem spravil nazaj na mesto, sem vnovič v bližino boje po nekoliko večji površini ”nakobral” dober kilogram boilijev, nato pa sem sistemu preden sem ga postavil na mesto dodal le še PVA vrečko v katero sem polek stick mix-a dodal nekaj celih in nekaj narezanih bolijev. Očitno je taktika delovala, saj sem še isti popoldan nekoliko pred mrakom prišel do novega prijema. Že po samem prijemu sem slutil, da gre za lepšo ribo, ko pa sem palico prijel v roke pa sem se v to prepričal. Rola je začela peti počasi, a vztrajno. Na drugi strani sem čutil močan odpor in riba se ni in ni hotela odlepiti od tal. Plavala je po svoje in vzdrževala svoj ritem, jaz pa sem ji le sledil. Čutil sem težo na palici, vedel sem, da imam na trnku eno tistih rib zaradi katerih sem prišel. Ko sem ravno premišljeval o tem, da bi se odpravil v čoln in nad ribo, se zgodi tisto, kar sem najmanj pričakoval in bi si tudi najmanj želel. Palica se je zravnala, pritisk je popustil, riba se je odpela! Stemnilo se mi je pred očmi, dobro sem se zavedal kaj se je v tistem trenutku zgodilo. Prijel sem se za glavo in se spraševal kaj sem naredil narobe. Bil sem potrt kot že dolgo ne, nisem se mogel sprijazniti z dejstvom, da sem izgubil kapitalca o katerem sem sanjaril. Odšel sem do stola, se usedel in še kakšnih 15 min premišljeval o tem kaj se je pravzaprav zgodilo, nato pa me je začela priganjati tema in odpravil sem se v čoln, da pripravim palice sisteme še za zadnjo noč. Zadnjo noč, nekoliko pred 2:00 zjutraj mi je gramoznica naklonila tolažilno nagrado in ujel sem še enega krapa, ki sem se ga sicer razveselil, a vseeno ni potešil mojih apetitov po tisti nesrečno izgubljeni ribi.

Zjutraj do 12:00 mi ni uspelo uloviti nobene ribe več in počasi sem začel pakirati in se odpravljati proti domu. Celotni ribolov je če pogledam nazaj presegel vsa moja pričakovanja in prepričan sem, da se bom na to vodo še vrnil in poskušal uloviti enega izmed tistih staroselcev, ki so se mi tokrat zvito izmuznili!

Lep pozdrav in dober prijem,

Nejc Prša