Uvod v method feeder

Sonce že pričenja z ogrevanjem vode in spomnladanske plohe ji že dodajajo kisik. Naše vodne prijateljice se že prebujajo in aktivno iščejo hrano. Površje jezer že motijo vodni obroči in vedno pogosteje tudi ribji vzleti iz vode. Pomlad je res odličen čas za ribolov in opazovanje zelenja in živalskega kraljestva okoli jezer in rek. To me je tudi spodbudilo, da sem končno iz omare vzel svoje feeder palice in jih očedil za svoje začetne ribolove. Marsikdo se na žalost še ni srečal s ”feeder” tehniko ribolova, ki pa je na svoj način prav tako izredno zadovoljiva in zabavna metoda. No, na koncu nam je ribičom verjetno vsem lepše biti za vodo s kakršnokoli tehniko, kot pa sedeti doma v zaprtih prostorih, delati v službah, nekaterim pa morda še vedno celo sedeti v šolskih klopeh. Če na hitro povzamem feeder ribolov oziroma ribolov s krmilnikom: Feeder ribolov je vrsta talnega ribolova,pri katerem imamo sipko hrano ali pelete v krmilniku, malo naprej od krmilnika pa vabo na trneku. Uporabljajo se namenske palice, na katerih so ponavadi vrvice ali monofilamenti tanjših premerov. Na vrvici pa imamo krmilnik in predvrvico s trnekom. Seveda še vedno velja tudi za to tehniko, da je ribolov takšna znanost, kot si jo želimo narediti. Palice so ponavadi dolžin med 3,3m – 3,9m. Seveda so tudi daljše in krajše ampak omenjene dolžine so nekako standardne. Večinoma so tanke, s progresivno akcijo, veliko količino moči od srednjega dela navzdol, ampak prava posebnost pa leži v vrhovih palice. Te nam dejansko služijo bolj ali manj le za indikacijo prijema. Narejene so iz steklenih vlaken, ali pa iz karbona. Prve so bolj občutljive, bolj mehke in namenjene za indikacijo najnežnejših prijemov. Karbonski vrhovi pa so ponavadi namenjeni rečnemu ribolovu, ali pa ribolovu s tako imenovanim ”method feeder-jem”.

Method feeder (na kratko”method”) je vrsta feeder ribolova, ki se je razvila v Veliki Britaniji. Krmilnik je ponavadi odprtega tipa, saj izgleda kot majhna posodica, ki ima svinčeno dno. Sam uporabljam večino pribora od proizvajalca Guru, ki je hčerinska firma podjetja Korda. Njihovi krmilniki so izvrstni, unikatne oblike in z unikatnimi lastnostmi. Prav tako imajo meni najbolj kvalitetne trneke raznih oblik. Meni najljubša je QM1 in pa MWG. Glavno vrvico na roli imam za večino ribolovov Guru Drag Line v izvedbi 6lb (cca 0.25mm), za predvezice pa ponavadi kupim že navezane Guru Method Hair Rig , ki so neverjetne kvalitete, in v 3 glavnih različicah. Te so ”Hair Rig”, ”Speedstop”, ”Bait Band’. Za prvo potrebujemo še Guru Micro Stops, saj se uporabljajo manjše vabe kot pri krapolovu, za speedstop štoperje potrebujemo Guru speedstop iglo, ki izgleda kot nekaka šivanka in nam omogoča neprimerljivo hitro menjanje vab (kar pride izredno prav če lovimo na vabe kot je koruza, za bait band potrebujemo pa le pelete v velikostih od 6-12mm, kar pa je odvisno od situacije Moja osebno najljubša kombinacija za spomladanske čase je Guru X-safe feeder, ki je elasticiran, to pa pomeni, da ima v sebi elastiko na katero pride naša predvrvica. Elastika pomeni manj izgub rib, ki jih pripeljemo do obale, prav tako pa je feeder narejen tako da če se nam glavna vrvica pretrga, se riba enostavno reši krmilnika saj se sam od sebe razpade če se kamorkoli zapne, trnek pa prav tako, saj je brez zalusti. Trneke kot sem že omenil pa uporabljam že navezane MWG Speed Stop v različnih velikostih. Osnovna naveza je izredno preprosto in iz mojih izkušenj ponavadi celo najbolj efektivna metoda. Na glavnem laksu naredimo preprosto zanko oz. Overhand loop, na katerega napeljemo varnostno plastiko krmilnika, zanko zataknemo na karabin elastike, čezenj potegnemo varnostno plastiko in krmilnik je montiran. Samo še na drugo stran elastike, na kateri je obroček, navežemo predvrvico in skoraj smo pripravljeni na ribolov. Seveda nam pa manjka še glavna stvar – hrana in vabe. Za method krmilnike uporabljamo fino sipko hrano brez večjih partiklov, tako da ima hrana dobro vezljivost, uporablamo pa tudi mikro pelete v velikosti od 1 – 3mm. Sam prisegam na ribolov s Guru X-Safe Method Prikaz montaže feederja na vrvico. Prikaz montaže:

Guru X-Safe Method

Prikaz montaže feederja na vrvico

Prikaz montaže predvrvice na feeder

Za method krmilnike uporabljamo fino sipko hrano brez večjih partiklov, tako da ima hrana dobro vezljivost, uporablamo pa tudi mikro pelete v velikosti od 1 – 3mm. Sam prisegam na ribolov s Sticky Baits Bloodworm ali pa Vortex peleti, ki imajo same odlične lastnosti. Izredno dobro se držijo na krmilniku, preprosti so za pripravo, ko pa so v vodi pa naredijo na dnu lep temen oblak, nad njim pa oblačni stolp atkraktorjev, ki so identični naravni hrani krapov. In to so Bloodworm črvi. Peleti so preprosti za pripravo. V posodo stresemo vrečko peletov, jih prelijemo z vodo, tako da so vsi peleti prekriti, malo premešamo in počakamo cca 60-80 sekund. Nato vodo odlijemo in pustimo pelete stati še cca 20-30 minut, vmes pa jih malo premešamo, da se vsi enako vežejo z vodo in kisikom. Za najboljše rezultate je super dodatek še Sticky Baits Bloodworm Liquid, ki doda še več lepljivosti peletom in dodatno atrakcijo v vodi.

Sicky Baits Vortex Pellets

Dodamo vodo v tolikšni meri da prekrije pelete

Počakamo dobro minuto

Nato odlijemo vodo

Na trneku pa se ponavadi najboljše obnese koruza zaradi odlične vidljivosti in že tisočkrat dokazane učinkovitosti. Speedstop iglo nataknemo na štopar, z njim pa potem napredemo na las vabo. Sam ponavadi uporabljam 2-3 zrna koruze.

Zadnja faza pa je prezentacija vabe v krmilniku. Tega je več možnosti in sicer, da je vaba na odprtem stran od krmilnika, v krmilniku prekrita, ali v krmilniku na vrhu. Primeri so na slikah spodaj. Osebno prisegam na prezentacijo v krmilniku s prekrito vabo, saj to pomeni, da se morajo ribe malo potruditi in pojesti prvo nekaj peletov, nakar vidijo nekaj rumenega, kar jim je znano in se prične borba za koruzo.

Koruza je lahko na vrhu, če jo prvo položimo v feeder in nato prekrijemo s peleti ter stisnemo, lahko je v sredini če damo nekaj peletov, nanj koruzo in nato še več peletov ter stisnemo, zadnja opcija je pa da krmilnik napolnimo s peleti, na njih položimo koruzo, nato damo gor krmilnik, tako da koruza počiva na stopnički krmilnika, nato pa pritisnemo krmilnik v model. Koruzo lahko pustimo tudi izven krmilnika, saj na nekaterih revirjih to deluje boljše kot če je skrita med peleti. Pri method feeder tehniki je pogostost menjanja in metanja vabe v vodo kar velika, saj ko pričnemo z ribolovom, mečemo notri na cca 2-3 minute pogosto recimo prve pol ure, nato mečemo na 5 minut, potem pa je mete potrebno počasi uskladiti s številom prijemov. Če imamo le-teh veliko, potem je treba vzdrževati tudi pogostost, saj to pomeni, da imamo v svojem krmišču veliko rib, kijih je treba konstantno hraniti, da tam ostanejo. Če prijemov ni veliko, pa moramo svoje hranjenje rahlo omejiti, saj se nam v nasprotnem primeru lahko zgodi, da se bodo ribe, ko bodo prišle, prenažrle naše hrane in ji naša vaba morda ne bo več dišala. No, v tem prispevku sem želel na kratko predstaviti osnovne Method tehnike. Če sem kako informacijo izpustil, vam lahko pomaga tudi Aljoša v svoji trgovini Carpio, kjer lahko kupite vse potrebne stvari vrhunske kvalitete, za začetke vašega feeder ribolova. Svetujem pa, da ne kupujete najcenejših pripomočkov, kajti se nemalokrat zgodi, da so le te krivi za slabo prezentacijo vabe, veliko izgubljenih živcev in denarja. Za mene definitivno velja rek, da nisem tako bogat, da bi kupoval poceni.

Želim vam dober prijem in veliko čarobnih trenutkov od vodi!

 

Primož