Zimski ribolovi 2. del

Že nekaj časa je minilo, odkar sem zaključil s prvo reportažo o zimskem ribolovu. Do tega trenutka, ko sem začel s pisanjem nove reportaže, sem uspel odloviti še nekaj uspešnih zimskih dni za mojo lokalno vodo ter uspel preveriti in testirati nekaj novih oz. že meni poznanih vab. Vesel sem bil, saj ob vsakem poizkusu moj uspeh ni izostal in tako sem se vsakič odpravil proti domu z vsaj dvema ujetima ribama. Sunki vetra, ki so presegali 90km/h ter voda pri slabih 5°c so pričarali resnično pravi zimski krapolov. Vendar smo s pomočjo prijetne družbe in toplih oblačil, uspeli preživeti nekaj nepozabnih dni za vodo. No, skratka v tej reportaži bi vam rad predstavil nekaj meni najljubših vab, namenjenih ravno za ta letni čas.

Za začetek bi vam rad povedal, da ne obstaja vaba, ki bi vsakič ujela krapa v zimskih dneh, kot tudi vaba, ki ne bi nikoli ujela krapa. Včasih preveč kompliciramo ter si s tem brez potrebe grenimo življenje. Zadnje čase dobivam veliko vprašanj, še posebej od mladih ribičev, na primer katere vabe naj jim priporočam, katero aromo naj uporabijo, ali je ta gel bolši od drugega,….?? Velikokrat sploh ne vem kako naj jim odgovorim ter jih zadovoljim z odgovorom in jih nepotrebno ne razočaram. Krapolov je precej preprost hobi, v kolikor trezno razmišljamo, se učimo na podlagi napak ter si ga z nepotrebnimi vprašanji ne otežujemo. Vendar se veliko ljudi s tem noče sprijazniti ter si nepotrebno grenijo in otežujejo ta čudovit hobi. Krap pa je radovedna lačna žival, katera plava po reki, ribniku, jezeru, kanalu,.. Vsak ponujen obrok pa zaužije. V kolikor mu bo zaužita hrana ugajala, jo bo konstantno začel pobirati ter obiskovati ta del vode. V kolikor bo vaba zadovoljevala vse njegove prehrambne potrebe, se bodo krapi znova in znova vračali na lokacijo. Vprašanje časa je le, kdaj se bodo znašli na našem trnku ter nam polepšali dan. No, naj preidem h bistvu. Na čim enostavnejši način bi vam rad predstavil nekaj vab, ki jih uspešno uporabljam v zimskih ribolovih.

Boiliji

Trenutno meni najljubša zimska vaba je boili. Trdota same vabe zmanjša nepotrebne nevšečnosti z belo ribo , sama oblika vabe pa pripomore pri hranjenju h lažjemu doseganju večjih daljav brez kakršnega koli problema. Vsekakor se pa zimska boila nekoliko razlikuje kot boila, ki jo uporabljam tekom leta. Prva stvar katero spremenim je, da zmanjšam količino jajc. 3-4 jajca na kilogram mixa je nekako dovol, ostali delež pa nadomestim z vodo ali pa mlekom. Povečam količino topnih in atraktivnih mok ( protein koncentrat, squid liver) in zmanjšam vsebovanost maščob. V sam boili mix pa z veseljem dodam eterično olje Black pepper ter nekaj gramov Betaina. Z grobo mleto ptičjo hrano pa poskrbim, da boila tik ob stiku z vodo začne oddajati signale našim krapom. V tem letnem času uporabljam manjše dimenzije boilijev, saj se krap prehranjuje veliko bolj previdno kot v toplejših dneh. Druga možnost pa je veliko enostavnejša. Preprosto si kupimo kvalitetne boile sam vam predlagam IB linijo cold water in uspeh nebi smel izostati.

Monster’s Paradise cold water

Domačica obdelana z Carptrack inP

Sladka koruza

S svojo barvo in atraktivnostjo je prava poslastica in krapi jo obožujejo tudi v mrzlih zimskih dneh. V tem času je sladka koruza iz konzerve veliko boljša kot navadna trda , ki si jo pripravimo sami doma. Uporabljamo jo lahko kot vabo na samem lasu, v spod ali pa stick mixu. Sladka koruza je bogata z aminokislinami in zelo dobro prebavljiva tudi v hladni vodi. Edina slaba lastnost je ta, da jo obožuje tudi bela riba in posledično ostane manj časa na samem trnku ali lasu. V takem primeru si pa lahko pomagamo z fake koruzico, katera tudi zelo dobro opravi nalogo.

Carptrack Pasta

Postopek Izdelave paste si lahko ogledate na sledeči POVEZAVI

Med letošnjimi zimskimi ribolovi sem veliko časa posvetil pripravi in uporabi same paste . S pomočjo Carptrack inL in Carptrack inP ali pa Carptrack Liquida in Carptrack Powderja sem si izdeloval pasto. Uporaba in priprava je preprosta in izjemno učinkovita. V manjšo vrečico stresemo prvo praškasti del, šele nato prilijemo liquid ali inl. Počasi skozi vrečico gnetemo testo dokler ne postane gosto. Nato vzamemo testo iz vrečke in ga še dodatno pregnetemo. Ko je testo pripravljeno, lahko z njim oblečemo boilije ali pa kako drugo vabo. Ko uporabljam sadne ali pa krem boilije, dodam sami pasti še ščepec kateregakoli power powderja in tako še izboljšam atraktivnost same paste. Sama pasta nam pri rečnih krapolovih predstavlja še dodaten bonus, saj medtem ko se raztaplja, odnaša s tokom koščke »testa« in tako privabi ribo na naše krmišče. Angleži pogosto zelo uspešno uporabljajo razne paste pri ribolovu velikih mren na njihovih rekah in kanalih.

Konoplja

Velikokrat se pojavi vprašanje zakaj krapi tako obožujejo konopljo. Menim, da ne bi znal noben tega točno razložiti, vendar lahko le ugibamo zakaj krapu to seme tako ugaja. Konoplja oddaja neverjetne vonjave in okusna olja v vodo proti vodni gladini. Ko jih krap zazna, se jim enostavno ne more upreti. Zadostovala bo le majhna pest konoplje in riba se bo lahko več ur zadrževala na sami lokaciji. Prav tako je velikost in tekstura same konoplje zelo pomembna. Krapi se več ali manj prehranjujejo z manjšimi bitjeci (vodnimi polži, verdevasi vodnimi bolhami, postranicami,…) mogoče je konoplja ravno zaradi velikosti in teksture tako zanimiva vaba za krape, saj jih spominja ravno na njihovo naravno hrano. Krapi absolutno obožujejo ta čudežna semena. Uporaba in priprava je zelo preprosta. Semena pripravljam na 2 načina. In sicer kuham (za hranjenje) in pražim (za boili mix in spod mix ). Semena kuham na tak način, da jih predhodno namakam en dan, potem pa jih kuham v isti vodi pribljižno 15 minut. Po 15 minutah konoplji dodam sol ter čili in jo stresem v staro hladilno torbo. Tako pustim semena v vroči vodi še nekaj časa, da popokajo ter se prepojijo z soljo in čilijem. Semena pa pražim na ta način, da jih dan prej namakam v vodi, nato jih osušim. Pripravim teflonsko ponev, dno prekrijem z olivnim oljem ter jo segrejem nad ognjem. Osušena semena položim na vročo ponev ter jih malo nad ognjem mešam, dokler večina semen ne popoka. Ko se konoplja nekoliko ohladi, jo s kavnim mlinčkom zmeljem ter dodam v boili mix ali v spod mix.

Konoplja pred namakanjem

Aditivi

So moji zvesti nepogrešljivi spremljevalci v vseh vremenskih razmerah in na vseh vodah katerih lovim. Na kratko bom nekaj teh produktov predstavil ter navedel kako jih uporabljam. Carptrack inL je vodotopen dodatek v tekoči obliki. Izdelan je na osnovi Carptrack Liquida z dodatkom soja lecitinom, ki izboljša prebavo v hladnih dneh, ko je krapov metabolizem počasnejši. V samem izdelku pa je dodan tudi Carptrack GLM (Polnomastni) kateri še dodatno izboljša atraktivnost samega inl-ja. Sam izdelek vsebuje 13% beljakovin in 2,5% maščobe in je kot nalašč za uporabo v hladnih zimskih dneh. Uporabljam ga le za zunanjo obdelavo samih boilijev. Dan pred ribolovom prelijem ter pretresem boilije, katere bom uporabljal na ribolovu ter jih pustim sušiti na zraku do naslednjega dne. InP je podoben izdelek kot InL, le da je ta v praškasti obliki in je bogatejši z vsebnostjo beljakovin (52%) in maščob (9%). Uporabljam ga v kombinaciji z Inl-jem. Carptrack Liquid je atraktiven, krapom izjemno privlačen dodatek, popolnoma naravnega izvora. Podvržen Mailardovi reakciji in z dodatkom L-aminokislin, tako da gre za enega najboljših izdelkov te vrste na tržišču. Uborabljam ga za zunanjo obdelavo, dodajam ga pa tudi samemu boili mixu.

Sipka hrana (Groundbait)

Skozi celotno zimsko obdobje sem uspešno uporabljal na ribolovih Starfishove sipke hrane. Čisto na vsakem ribibolovu, brez izjem sta me spremljali moki Starfish super aroma in Winter special (shrimp). Dodajal sem jih v spod mixe in stick mixe. Izdelal sem tudi kepe velikosti teniške žogice, katere se nastreljal na samo pozicijo. Mokam pa sem dodajal še mleko v prahu. S sipkimi hranami sem želel doseči, da postane futrišče v čim krajšem času aktivno. Na začetku z belo ribo, kasneje pa z »kaosom« ki bi ga povzročila bela riba in pritegnila krapa na samo lokacijo.

Prava taktika in izbira prave vabe je bila nagrajena z prečudovito debelo ribo.

Več o tej ribi in zaključku letošnje zime si boste lahko prebrali v naslednji reportaži. Želim vam dober prijem do naslednjega branja.

Nejc