Nova izkušnja

Po dolgem času, sem se odločil, da kljub vsem obveznostim preživim en dan za vodo, ob tem kar počnem najraje. Odločil sem se za dnevni ribolov na gramoznici v Prekmurju za katero sem vedel, da skriva lepe ribe, a na njej nisem še nikoli lovil. Vedel sem tudi za zahrbtno naravo gramoznice, ki te lahko pusti brez ribe tudi po več dni. Ne glede na vse sem se odločil, da tvegam in poskusim uloviti katerega izmed tistih debeluhov, ki jih gramoznica še skriva! Vse skupaj se je začelo z opazovanjem in ”proučevanjem” vode. Nisem bil popolnoma prepričan, kako bi pristopil k novemu izzivu.

Opazovanje vode je ključnega pomena! Drevesa so nam ob tem lahko v veliko pomoč!

Po tem, ko sem z veliko mero dvoma izločil vse pozicije, ki sem si jih na list zarisal kot potencialno produktivne, sem začel hraniti mesto ob vejevju, za katerega sem se odločil in za katerega sem upal, da mi bo dalo tako želeno ribo. Vejevje je pomemben člen mojega sloga krapolova, predvsem na ”domačih” gramoznicah se pogosto ”zatekam” k krapolovu ob vejevju, ki me ni še nikoli pustil na cedilu in upal sem, da bo tako tudi tokrat. Preidimo k bistvu. Hranil in lovil sem z boiliji  IB BIRDFOOD BANANA in EXPLOSIV STICK MIX. Prve dneve hranjenja sem boilije kombiniral s partiklom, nato pa sem začel količino partikla zmanjševati in zadnja 2 dni sem tako hranil le še z boiliji.

Kvaliteta je na vodah kjer ima riba obilico naravne hrane ključnega pomena!

S hranjenjem sem bil iz dneva v dan bližje tistemu česar sem si po tihem najbolj želel. Upal sem le, da so pretkani prebivalci stare gramozne jame sprejeli moje boilije in se začeli prehranjevati na mestu, ki sem ga zalagal z dobrotami. Končno je prišel dan D. Dan, ki sem ga pričakoval in se ga veselil, po drugi strani pa sem bil nekoliko skeptičen glede tega, kako se bodo stvari na koncu izšle. Ker sem lovil zgolj skozi dan, sem se na vodo odpravil že zgodaj zjutraj. Pripravil sem palice, navezal sisteme, ”zaklipal” laks na dolžino, da je sistem padel tik pred vejevje in nahranil pozicijo z nekaj pestmi boilijev. Namestil sem se na ležalnik in čakanje se je lahko pričelo. Na moje presenečenje se je zgodilo nekaj, česar si nebi predstavljal niti v najlepših sanjah. Pičlih 10 min za tem, ko sem sisteme  namestil na ustrezno pozicijo sem imel prijem na levo palico.

Na levi palici sem kot vabo uporabljal EXPLOSIV STICK MIX boilije in polovičko EXPLOSIV STICKMIX FLYING boilija. Kljub temu, da sem imel zavoro priprto najbolj kakor je bilo mogoče, sem bil priča noremu odvijanju laksa z role. Poln adrenalina sem pritekel do palice, jo prijel v roke in nemudoma, brez omajevanja stopil nekaj korakov nazaj, da sem ribo na silo obrnil od vejevja. Ko mi je uspelo izvesti ta manever sem vedel, da sem že na pol poti do uspeha. Po nekaj krepkih pobegih ob obali, mi je uspelo v podjemalko spraviti prekrasno ribo, ki sem je bil vesel kot že dolgo ne!

Dolgi dnevi truda in dela so se poplačali v pičlih 10 min!  Bil sem vesel in zadovoljen kot že dolgo ne!

Po tem ko sem krapa izpustil tja kamor spada, sem namestil sistem nazaj na mesto, nekoliko dohranil pozicijo in se znova prepustil zvokom prebujajoče se narave. Ni bilo potrebno čakati dolgo in zapela je tudi zavora druge palice.

Na drugi palici sem kot lovno vabo uporabljal 2×16 mm IB BIRDFOOD BANANA boilije!

Pritekel sem do palice in ponovil enak postopek kot prejšnikrat, s to razliko, da je riba, ki je bila na drugi strani vrvice v tem primeru bistveno hitreje podlegla močnemu pritisku, ki sem ga vršil nanjo in se obrnila proti meni. Takoj sem vedel koliko je ura. Odprl sem zavoro in se pripravil na tisto, kar sem potihoma pričakoval. In nisem se zmotil! Pred sabo sem zagledal lepega amurja in v trenutku, ko je on zagledal mene se je začelo tisto vsem dobro znano amurjevo besno divjanje v vse mogoče smeri. Po nekaj dolgih minutah mi ribo uspe ukrotiti in spraviti v podjemalko.

Nepovabljen, a kljub temu dobrodošel gost! 😀

Amurja sem oskrbel kot si zasluži in ga dostojno izpustil nazaj v njegovo domovanje. Za tem, se je moj dotlej odličen krapolov prelevil v katastrofo! Do konca dneva sem prišel še do treh prijemov, a nobenega nisem uspel realizirati. 2 ribi sta končali v vejevju, ena od njih pa mi je nekoliko ”preoblikovala” trnek in se mi je odpela.

Korda kurv shank? Ni problema! 😀

Lahko povem, da sem glede na to, da sem na vodi lovil prvič izjemno zadovoljen! Uspeh lahko nedvomno pripišem tudi kvalitetnim produktom IB kateri mi zvesto stojijo ob strani.

Lep pozdrav in dober prijem,
Nejc