Presenečenje iz travnate gramoznice!

Zaradi mature in ostalih šolskih obveznosti, je minilo od mojega zadnjega ribolova že kar precej časa. V soboto zjutraj, takoj po tem, ko sem opravil še svojo zadnjo šolsko zadolžitev, sem poklical prijatelja in se z njim dogovoril za krajši ribolov na eni izmed starih prekmurskih gramoznic. V bistvu sva lovila le nekaj ur, mesta niso bila niti predhodno nahranjena, tako, da akcije praktično sploh nisva pričakovala. A na najino presenečenje je na koncu vse skupaj izpadlo bistveno bolje kot sva si sploh lahko zamišljala. Po vožnji med polji in skozi gozd, sva prispela do čudovite vode, dobesedno odmaknjene od sveta. Takoj sem dobil tisti občutek kot ga dobim vedno ko se odpravim na katero izmed gramoznic takega kova. Ob pogledu na vodo se umiriš in pozabiš na vse skrbi in tegobe, ter vse svoje misli in želje usmeriš le v to smer, da bi potešil svoje apetite po ulovu staroselca gramoznice. Ker nama je bilo na voljo bistveno premalo časa za hranjenje in čakanje ribe na krmišču, sem se odločil, da se sprehodim okoli gramoznice in poskušam najti kakršne koli znake aktivnosti ribe. Ni trajalo dolgo, da sem opazil dokaj veliko luknjo sredi drugače popolnoma s travo zaraščene vode in seveda je to lahko pomenilo le eno – mesto kjer se riba prehranjuje. Prvi sistem sem torej namestil na opisano lokacijo, drugega pa sem postavil v miren kot gramoznice, tik ob vejevju. Tudi ta lokacija se mi je zdela zanimiva na prvi pogled in le upal sem lahko, da me občutek ne vara 😀 Navez s katerim sem se ”lotil” nove vode je bil moj standarden, kakršnega v nekoliko drugačnih različicah uporabljam večino svojega ribolova.


Tokrat je bil sistem sestavljen iz Fox arma point SSC trnka, Fox Coretex prevrvice, uporabil pa sem tudi Korda sinkerje.

Lovil sem z boiliji Imperial baits Worm Up. Boilije sem s Kordinim ”cutter-jem” razpolovil, da bi bilo njihovo delovanje v tem kratkem času, ki mi je bil na voljo hitrejše. Poleg tega pa sem uporabljal tudi nekaj partikla, na koncu pa sem vse skupaj zaradi želje po večji atraktivnosti samega nahranjenega mesta prelil s Carpio Hydrolysate Krill liquidom.

Dodal sem tudi bloodworm pelete, da bi atraktivnost na poziciji še povečal in v relativno kratkem času s pomočjo signalov, ki jih oddajajo vodotopni peleti na pozicijo pripeljal morebitnega staroselca gramozne jame.

Na kocu je vse skupaj izgledalo nekako takole. Ni ga krapa, ki bi se temu uprl 😀

Seveda sem posegel tudi po PVA materialih, tokrat sem uporabljal Korda PVA bag velikosti M in Korda PVA trak.

Znova sem lovil na eno mojih najljubših prezentacij vabe – 16mm boili worm up in rumena plastična koruza.

Ko sem sisteme spravil v vodo ni preostalo več nič drugega kot čakanje. Sistemi niso bili v vodi niti uro in že sem opazil izredno dejavnost ribe na krmišču. Bilo je videti, kot da je riba mesto že našla in prijatelju sem dejal, da je le še vprašanje časa kdaj bo našla mojo vabo.

Po dolgem času za vodo, ni lepšega občutka!

Minilo je že več kot tri ure in kljub temu, da prijema ni bilo sem videl znake ribe na krmišču in bil sem, zelo samozavesten glede samega poteka dogajanja. In takrat se je zgodilo, divji prijem na mojo levo palico, mi je pognal adrenalin po žilah. Po eni strani sem to pričakoval in sem bil nekako potihoma pripravljen, da se bo kaj takega zgodilo, po drugi strani pa se mi je zdelo neverjetno, da sem na tako težki vodi prišel do prijema praktično v nekaj urah. V glavnem, pritekel sem do palice, jo prijel v roke in takoj začutil, da je riba na drugi strani naredila že pošteno linijo skozi gosto travo, ki prekriva celotno gramoznico. Stopil sem nekaj korakov nazaj, da sem laks popolnoma napel in začel sem vršiti močan pritisk na ribo. V bistvu se mi je to v tistem momentu zdela edina možna rešitev. Začutil sem tresenje z glavo na drugi strani vrvice, nato pa se je zgodilo tisto, kar sem si v tistem momentu najbolj želel, riba se je osvobodila trave in s počasnim ”pumpanjem” sem jo ”vodil” proti sebi. Ob obali sem prvič zagledal ribo, pogledal sem prijatelja in v istem trenutku on mene, praktično nisva morala verjeti kakšna ”bomba” je bila na trnku. V tistem trenutku pa se je riba osvobodila vse trave, ki jo je imela na sebi in me poskušala ukaniti z močnim pobegom skozi travo, a ji ni uspelo!

Staroselca sem s kopico trave uspel spraviti v podmetalko in veselju ni bilo videti konca!

Ribo sem s kupom trave, ki jo je imela na sebi dvignil iz vode na blazino …

… in šele takrat sem se začel zavedati dejanske velikosti ribe! 😀

Za tem je sledil standardni postopek: Fotografiranje, tehtanje in izpust!

Še zdaj ne morem najti besed s katerimi bi opisal kako vesel in zadovoljen sem bil ob ulovu te prekrasne ribe! Sploh ne vem kaj naj še dodam, Worm up je enostavno vaba, s katero se da pretentati še tako zahtevne krape in mislim, da ta ulov le še ena potrditev več!

 
LP, Nejc Prša