Prekmurske Late

Krapolov me je v zadnjih nekaj letih popolnoma prevzel. Čez čas je postal več kot le hobi, sedaj pa bi lahko dejal, da sem postal »fanatik« odvisen od krapolova . Čeprav rad lovim na različnih vodah in izkoristim vsako priložnost za ribolov, ki se mi ponudi so mi še vedno daleč najbolj pri srcu stare, tihe in skrivnostne prekmurske gramoznice, katere obiskujem že tako dolgo, kakor daleč seže moj spomin. Na začetku moje ribolovne poti je bil kapitalni krap na takih vodah zame mistična riba, dandanes pa je želja, ki me vodi do uspeha. Tako sem se odločil, da bom prve nekoliko hladnejše jesenske dni preživel prav na eni od takih vod. Ker na tej gramoznici dotlej še nisem lovil in o njej nisem vedel ničesar, sem bil prepričan, da bo pot do uspeha trnova. Vse skupaj se je pričelo z opazovanjem vode. Ugotovil sem, da se krapi konstantno zadržujejo na enem izmed mest, ki sem jih opazoval, zato sem se odločil, da bom pričel z obilnim in intenzivnim hranjenjem. Hranjenje je bilo intenzivno v pravem pomenu besede, vsak dan ob isti uri in to več kot teden dni ter vsakič znova, pred vsakim ribolovom. Edini pomislek sem imel glede tega, kako bo riba sprejela tako obilno hranjenje v tako velikih količinah, saj nisem vedel kakšna je populacija krapov v gramoznici, a na koncu se je vse skupaj izkazalo za pravilno potezo.

Kljub pomanjkanju časa mi je vsega skupaj uspelo odloviti nekaj dni konec septembra in 2 dni v sredini oktobra. Hranil sem z mešanico partiklov, ki sem jo še nekoliko dopolnil po svoje, temu pa sem dodal še IB Amino pelete, konopljine pelete in seveda boilije. Tokrat sem posegel po IB Monsters Paradise, ki sem jih kombiniral z IB Uncle bait pop upi, kar je dalo izjemne rezultate.

Mešanica, ki bi se ji prebivalci gramoznice težko uprejo 😀

Ključ do uspeha!

Kot sem omenil, sem očitno izbral dober pristop, saj sem bil presenečen in presrečen nad odzivom ribe, že na prvem ribolovu mi je uspelo pretentati lepo število staroselcev gramoznice, tempo pa se je le še stopnjeval, dokler nisem dosegel tistega kar sem si potihoma najbolj želel! 😉

Usodni Monsters paradise! 😀

Just waiting for a beeeeeeeeeeep!

Prva resnejša riba z nove vode, veselje na vrhuncu!

Z ribo na zgornji sliki sem izpolnil svoje cilje in pričakovanja in težko bi se nadejal še česa lepšega. A zgodilo se je! Uspelo mi je pretentati ribo z zavidljivo težo, o kateri sem sanjaril celotno sezono! Takrat sem se spomnil na slogan zapisan na vrečki Monsters paradise: »The worlds strongest boilie« … pa še res je!

Baaaaaam, to je to! Kaj lepšega si nebi mogel želeti!

Takoj sem poklical vse prijatelje, da bi z njimi delil ta veseli dogodek, tisti trenutek sem se res počutil kot najsrečnejši človek na svetu! Tudi to je eden izmed tistih prikritih čarov, ki dela krapolov tako poseben. Ko se je celotna evforija nekoliko usedla, sem tik pred temo pripravil sistema in ju namestil na nahranjeno lokacijo z željo po še kakšnem presenečenju, čeprav sem dvomil, da mi gramoznica sploh še lahko ponudi kaj lepšega kot me je ta dan že doletelo!

Kaj bo prinesla noč?

V kratkem času sta bila oba sistema na suhem … kaj pa ribi?

Pravzaprav še ta trenutek ne morem verjeti, kakšen veliki met mi je uspel že čez dan in skoraj pravljično je že slišati, da mi je podobno uspelo tudi ponoči. Uspelo mi je ujeti prekrasnega luskinarja in kot bonus še amurja! Povrh vsega, pa sta oba do dobra napela vzmet na tehtnici (kar je sicer sekundarnega pomena). Mislim, da mi o veselju in o vsem kar spada zraven ni potrebno govoriti!

Unglaublich! Kot bi rekli nemci 😀

Bonus!

Po tem, daljše obdobje zaradi študijskih obveznosti preprosto nisem našel časa za ribolov in tako sem se na gramoznico vrnil šele v sredini oktobra, a tokrat z nekoliko spremenjenim pristopom. Po pogovoru s prijateljema in po krajšem opazovanju vode, sem ugotovil, da pozicija na kateri sem lovil prejšnjič zaradi same globine vode nebo prava izbira. Tako sem moral začeti znova in odločil sem se, da tokrat srečo poskusim v globljem delu gramozne jame. Lovil sem 24 ur in v tem za tako vodo relativno kratkem času mi je uspelo znova pretentati enega izmed kapitalnih primerkov gramoznice. Več o tem pa v nadaljevanju. Za vodo sem se odpravil popoldan in loviti sem začel šele pred temo. Da sem ubral pravilen pristop se je potrdilo že čez noč, saj mi je uspelo ujeti kar nekaj krapov, ampak ne takšnih, zaradi katerih sem se vrnil na to gramoznico 🙂

Zjutraj sem se zbudil v megleno in hladno jesensko jutro!

Na tem ribolovu sem nekoliko več kot prejšnjič uporabljal tudi PVA materiale. Razlog za to je bil ta, da sem skozi cel čas spremljal skoke in aktivnost krapov nad mojim nahranjenim mestom in zdelo se mi je, da imam glede na to kako aktivna je riba na mestu premalo prijemov. Hitro sem se moral domisliti nečesa, da bi ribo spravil do dna in posledično do trnka. Takrat sem na hitro izdelal »stick mix«, ki je bil sam po sebi zelo oljnat in kot je znano je olje ena izmed najboljših rešitev, da spraviš ribo do dna, saj ta išče izvor oljnih madežev in oljnih signalov v vodi, ti pa jo v idealnem primeru pripeljejo točno do tvojega trnka 😀

Je to tisto kar bo prineslo tako želenega kapitalca?

Število prijemov se je sicer s tem povečalo, a še vedno mi ni uspelo doseči cilja, ki sem si ga zastavil! Na enkrat se je vse skupaj ustavilo. Signalizator ni dal iz sebe niti pip in posumil sem, da so debeluhi pojedli čisto vse kar je padlo v vodo ta dan, zato sem se odločil, da nekoliko »pojačam« hranjenje. Pol ure za tem pa se zgodi tisto, kar sem tako nestrpno pričakoval! Rahel prijem, dvignem palico in začne se počasna borba. Takoj sem vedel koliko je ura, vedel sem, da je to riba zaradi katere sem prišel in le upal sem lahko, da mi ne bo ušla. Ko sem prvič zagledal obris glomazne ribe pod svojimi nogami, so se mi začela šibiti kolena, zdelo se mi je, kot da borba traja v nedogled. Riba se ni in ni pustila, a na koncu sem borbo vseeno dobil! Kaj sem pravzaprav ujel sem se začel zavedati šele takrat, ko sem ribo dvignil na mat.

Debeli luskinar z zavidljivo težo, to je bilo vse kar sem potreboval tisti dan!

No words to say …

Nisem mogel skriti navdušenja 😀

Kmalu za tem, sem z ribolovom končal in se odpravil proti domu. Z gotovostjo lahko trdim, da sem svoja pričakovanja na tej gramozni jami dosegel, če ne celo presegel! Ob enem bi se rad zahvalil prijateljema za vso pomoč in informacije! Mito, Juve, nanoli nalüpanivi, hvala vama!

Nejc Prša