Krapolov v luži

Večina ribičev ima svoje priljubljene vode na katere radi zahajajo, vodo na kateri se najbolje počutijo in jih na njih veže kak poseben dogodek. Naj si bo to poseben ulov ali pa mir, kateri obdaja samo vodo. Ribiči smo si različni in tako je tudi prav . Nekateri obožujejo velika prostrana jezera, drugi se varneje počutijo na manjših gramoznih jamah, spet nekateri se počutijo doma na divjih rekah.. V zadnjih časih pa opažam, da se kraparji izogibamo malih jezerc. V mislih imam bajerje, ki ne presegajo 2ha površine. Te »lužice« so v večini primerov zanemarjene in potisnjene nekoliko v ozadje v sami kraparski sceni. Na srečo pa se nahaja ne daleč stran on mojega doma nekaj takih »lužic«. Ribiči zelo redko zahajajo na te vode, saj menijo, da so praktično prazne. Prepuščene so same sebi, same skrbijo za pestrost življenja v sami vodi in ob njej. Bregovi so zaraščeni, vendar zaradi pestrosti in bujnosti rastlinja ne morem reči, da zanemarjeni.

Stil katerega obožujem

Na tej lokaciji nisem še imel prijema, kljub temu da so krapi vedno prisotni.

Prvega nikoli ne pozabiš

Tokrat pa velikost ni na prvem mestu..

Največji v letu 2010

Pred leti, ko sem se prvič preizkusil na enem izmed teh jezerc , enostavno nisem vedel kje naj začnem. Prvi poizkusi so bili dokaj neuspešni in grenak priokus me je vedno spremljal, ko sem ga zapuščal. Enostavno nisem vedel kje delam napake in kako naj jih popravim. Na žalost pa me je takrat zima prehitela in jezero je zaledenelo in tako je bilo konec ribolova za tisto leto. Takoj, ko se je skorja ledu popolnoma stalila, sem ponovno začel z obiskovanjem. Tokrat sem veliko več časa namenil iskanju lokacij in samemu obnašanju krapov. Čez čas mi je postalo jasno, kje se riba zadržuje, kje prehranjuje in kje počiva. Ko sem prvič začel jemati vzorce samega dna, pa me skoraj kap, ko sem opazil koliko naravne hrane se je nahajalo v mulju. Takoj mi je postalo jasno zakaj so bili moji poizkusi dokaj neuspešni. Voda polna naravne hrane, jaz pa »Kekec« pričakujem že ob prvih poizkusih, brez dolgotrajnega hranjena žeti uspeh. Takrat sem začel konstantno hraniti in po dobrih 2 tednih dobil prvo ribo. Še sedaj ne morem pozabiti koliko zadovoljstva mi je prinesla ena sama riba. Vedno več ur sem mu začel namenjati in rezultati so se začeli stopnjevati, čeprav nisem ujel nekih ekstremno velikih rib, sem bil nad vsako ribo zelo zadovoljen. Vendar nekje globoko v meni je tičalo upanje in želja, da me nekoč na tej vodi preseneti kapitalec. Na žalost pa sem zaradi spleta okoliščin takrat samo jezero nekoliko zanemaril vse do letošnje jeseni. Odločil sem se, da grem korak dlje ter si postavim nekoliko višje cilje. Ponovno sem začel zahajati na jezerce, si zapisovati lokacije na katerih se krapi nahajajo, ter jih navajati na moje boilije. Spremljal sem njihovo vedenje ter našel nekaj zanimivih mikro lokacij kjer so se prehranjevali.

Našel sem te …

Ena izmed večjih rib skrivnostne lužice :paint:

Vidimo se čez nekaj let, ko boš pravi kapitalec ..

Carptrack liquid & powder

Kljub temu, da je bilo željo po ribolovu zelo težko kontrolirati, sem se vseeno odločil, da še nekoliko počakam s prvim ribolovom. Hotel sem, da postane riba popolnoma zaupljiva v moje vabe ter jih sprejme kot svojo »naravno hrano «. Ko sem bil prepričan, da je čas da lahko krenem v akcijo, sem si na hitro zrolal sveže boilije s Carptrack Protein Koncentrata, Carptrack Squid Liver moke, Carptrack Essential Oil Oriental Spice , Carptrack Amino Liquida in takoj naslednji vikend odpravil za vodo. V načrtu sem imel izvajati samo dnevne ribolove, kajti postavitev tabora je bila na tem delu brežine enostavno nemogoča. Posegati v samo naravo pa nisem hotel, kajti hotel sem ostati karseda neopazen. Majhno mestece, ravno pravšnje za postavitev dveh palic, je bila moja kreativna »delavnica« za naslednjih nekaj vikendov 😀 Tako sem nekaj vikendov zapored preždel ob palicah na tem čudovitem malem jezercu. Nekaj dni pred prvim ribolovom, je obilno deževje precej shladilo ozračje. Bal sem se, da bo tako drastičen padec temperature precej vplival na aktivnost ribe. Študijski teden v Ljubljani se je vlekel kot že dolgo ne. Komaj sem čakal četrtek, da se lahko odpravim proti Primorski in po dolgem času ponovno poizkusim ujeti kakega izmed večjih prebivajočih krapov v tem jezercu. Naslednji dan sem bil že pred sončnim vzhodom za vodo. Zaradi konstantnega hranjenja, s kvalitetnimi in raznolikimi vabami, so bila moja pričakovanja velika, vendar še vedno v okviru zmožnosti same vode.

Vendar vseeno pa nisem pričakoval tako hitrega odziva. Že po manj kot uri sem imel prvi prijem. Kljub precej mrzli vodi, je bila riba neverjetno borbena. Res, da niti približno ni dosegal standardov katere postavljajo naši »kraparji«, mi pa je osebno pomenil veliko več kot riba 20+ na skomercializiranih jezerih. Na žalost pozabljamo, da je krapolov veliko več kot lov nad kilogrami…..

Obarvan po prihajajoči zimski modi 😀

Še preden ribo izpustim, pa že slišim kratek pisk na drugi palici. Bil sem kar zmeden, saj kaj takega na tej vodi nisem bil vajen. Hitro vzpostavim kontakt z ribo, da ne bi odplavala v kako izmed vej. Čudovit začetek mi je vlil dodatne motivacije, da vztrajam dalje. Ta dan je riba dobesedno okupirala moji 2 futrišči. Ko si le opomorem in ponovno postavim sisteme na svoja mesta, ne mine 40 minut, ko se ponovno oglasi eden izmed Mx-ev. Bil sem res neverjetno zadovoljen, saj sem le v 2 uricah uspel preseči normo, katerih lahko pričakuješ na tem jezercu v enem dnevu. Do konca samega ribolova pa me je ločilo še nekaj obetavnih ur…

Weapons for big ones ❓ (666)

Eleganca

Kordine Kontinentalke so kot nalašč za ribolov med obilico ovir

Do 12h sem uspel ujeti še 2 manjša krapa, popoldan pa se je dogajanje po pričakovanjih nekoliko umirilo. Po dobrih 3 urah pa se na srečo ponovno oglasi MX. Tokrat pa se je v podmetalki znašel veleluskinar, prava redkost za to jezerce. Medtem ko sem ribo spuščal nazaj v njeno domovanje, se oglasi še drugi signalizator. Mali zrcalarček je po kratki borbi in photo shootingu, nepoškodovano izplaval nazaj v svoj mokri element.

Double run…

Veleluskinarji so mi najljubši

Še zadnji

Naslednji dan sem imel namen ponovno obiskati vodo, vendar sem ribolov zaradi slabega vremena prestavil na naslednji vikend. Z izkupičkom prvega dne sem bil več kot zadovoljen. Presegel sem svoja pričakovanja in si ponovno dokazal, kako velik pomen ima dolgotrajno hranjenje s kvalitetnimi vabami na tem jezercu. Od tega ribolova dalje, sem uspel odloviti še 4 uspešne vikende zapored. Število prijemov se je zmanjšalo, vendar so prevladovali veliko večji primerki. Dve ribi sta pa opazno izstopali. Več o tem pa vam bom zaupal v naslednji reportaži, do takrat pa dober prijem…

Lp Nejc