Kratki popoldanski ribolovi, možnost za uspeh ali nesmisel?

Živimo čedalje hitrejše življenje. Vse okrog nas se odvija tako hitro, da mnogokrat sploh ne dojamemo kdaj in kako so nekatere stvari minile, brez, da bi se vsaj ozrli čez ramo in jim pomahali v slovo. Zaradi vse hitrejšega tempa življenja, kateremu smo se hote ali nehote pač prisiljeni prilagoditi, imamo vse manj časa tudi za nas »kraparske fanatike« najbolj pomembno posredno stvar v življenju, krapolov! Mnogokrat se ozrem skozi okno na fakulteti in si mislim zakaj mi je sploh tega treba, namesto, da bi počel to, kar počnem najraje, lovim krape seveda in prepričan sem, da nisem edini! V tem članku, bom opisal svoj pogled in pristop na kratke ribolove, ki so v zadnjem času pri meni precej pogosti.

Še vedno velja prepričanje, da je za pravi krapolov potrebno ogromno časa in da »debelega« krapa lahko ujameš le v kolikor za vodo preživiš xy dni in noči skupaj. Seveda, da ne bo pomote, tudi sam se najraje odpravim za vodo po več dni skupaj, a v zadnjih nekaj letih, sem zaradi vse manj časa začel na celotno stvar gledati nekoliko drugače. Zakaj bi lovil le daljše ribolove, ki mi vzamejo bistveno več časa in bi posledično odlovil recimo 3,4, morebiti 5 dni na mesec, če lahko lovim 10,15 popoldnevov in s tem možnosti za ulov povečam? Sprva s takim pristopom nisem ravno požel zavidljivih uspehov, a sčasoma sem ugotovil v čem je »point« celotne zgodbe in v zadnjem času so prav ti kratki ribolovi moja odrešilna bilka, ki me vodi do uspeha.

Po mojem mnenju in dosedanjih izkušnjah, so za uspeh na kratkih ribolovih pomembne zgolj 3 komponente. To so lokacija, lokacija in lokacija. Če lovimo le nekaj ur je popolni nesmisel, da lovimo na mestih, na katerih smo morebiti že lovili v preteklosti, ali smo od drugih izvedeli da veljajo za »najboljša«. Pomembno je, da poskušamo najti ribo, se prilagoditi dani situaciji in v kolikor nam uspe našteto uspeh nebi smel izostati.

Detajli ustvarijo večjo sliko!

Prvo in najpomembneje je, da si vzamemo nekaj časa, za opazovanje vode in dogajanja! Tudi, ko se najbolj mudi, imamo še vedno pol ure časa! To naj bo vodilo. V kolikor ne opazimo nobene aktivnosti ribe, nobenega skoka, »mehurčkov« ali česar podobnega, je čas, da se pri izbiri mesta osredotočimo na svoj instinkt. Eden mojih najboljših nasvetov, glede na moje izkušnje je ribolov pod vejevjem, grmičevjem, zrušenimi drevesi in vsemi ostalimi vrstami vodnih preprek in ovir, saj so prav to mesta, ki jih krapi naravnost obožujejo in se skorajda konstantno tam tudi zadržujejo.

Pri tem pogosto upoštevam tudi na to, da se pri izbiri mesta (v kolikor je to le mogoče) osredotočim na kakšen kot ali pa vsaj robni del vode. Zakaj? Enostavno zato, ker pri ribolovu na odprtem delu vode nikoli ne veš ali bo riba v tistih nekaj urah izbrala ravno tisto pot in prečkala tvojo vabo, ali pa bo šla po popolnoma drugi poti. Medtem, ko je kot, ali pa vsaj robni del v tem primeru mnogo bolj »strateška« pozicija saj možnosti, da se bo riba tam enkrat ustavila in v najboljšem primeru našla nastavljeno »past« mnogo več kot če lovimo na odprtem delu vode, ki kot rečeno ribi nudi nešteto možnosti za »prečkanje«. Seveda, obstajajo izjeme, ki ne potrjujejo pravila, a vsaj v večini primerov iz mojih izkušenj takšen pristop deluje! Druga stvar, kateri moramo posvetiti pozornost je izbira taktike. Prvo je seveda pomembno, kako plasiramo sistem na izbrano mesto. Pomembno je, da v kolikor smo našli idealno mesto, kjer smo opazili aktivnost ribe, sistema ne nameščamo predolgo. Idealno je, če nam uspe že prvi, ali pa vsaj drugi met. V nasprotnem primeru, je popolnoma brez pomena, da smo porabili čas za lociranje krapov, če jih bomo z nekaj neuspelimi meti popolnoma preplašili.

V veliko pomoč za točne mete nam je lahko »klip« na roli!

Še en uporaben nasvet, je trik z PVA mrežico in pop upi. Če želimo biti pri metu res pozorni na to, da krapov ne bomo preplašili je odličen trik, ki ga tudi sam večkrat uporabim ta, da v PVA mrežico dam 2 pop upa in to PVA mrežico nato nadenem na trnek. Pri tem, lahko naš sistem (v kolikor nam seveda mesto to omogoča) vržemo čez mesto, kjer smo opazili aktivnost krapov (da jih le nebi preplašili) in nato sistem hitro povlečemo nazaj, točno tja kjer si želimo da bi ležal! Pop upa pri tem služita kot pokazatelj mesta, saj se ta ob tem ko se raztopi PVA mrežica prikažeta na površju in to seveda točno tam, kjer leži naša vaba. S pomočjo tega torej vidimo, če smo sistem povlekli preveč proti sebi, ali pa morebiti celo premalo. Omogočata tudi, da nahranimo zares skoncentrirano, točno na mesto, kjer sta pop upa priplavala na površje. Ob enem, pa seveda pomagata tudi pri tem, da naš sistem leži na dnu lepo prezentiran, tudi na tako mehki podlagi, saj ko se PVA raztopi in pop upa priplavata na površje, se trnek z vabo lepo, »brez teže svinca« spusti na tla.

Pop- upi v PVA mrežici

Tudi taktika hranjenja in prezentacija lovne vabe sta pri tem ključnega pomena, saj je cilj kratkih ribolovov, da pridemo do prijema v najkrajšem možnem času. Sam se najraje poslužujem pop upov, saj ga krap ob prihodu na nahranjeno mesto opazi in v veliki večini primerov tudi pobere najprej. Meni najbolj priljubljen vsaj v zadnjem času je vsekakor t.i. »hinged stiff rig«, ki ga dvignem od 2 do 5cm od tal (odvisno od konfiguracije dna) in tako poskrbim, da je res viden in izstopa od ostalega na nahranjenem mestu.

Hinged stiff rig, odlična rešitev za kratke ribolove, še posebej v kombinaciji z IB pink V-popom!
Pink is the new yellow, kot pravijo angleži! 😀

Kar se tiče samega hranjenja ni neke bistvene razlike v primerjavi z daljšimi ribolovi. Pomembno je le to, da se nekoliko bolj osredotočimo na samo atraktivnost komponent, ki jih hranimo. Boilije recimo narežemo na pol, da iz sebe v najkrajšem možnem času iz sebe dajo maksimum. Odlična izbira so seveda tudi peleti različnih dimenzij, ki s svojo hitro topnostjo v vodi oddajajo veliko »signalov« v vodi. Osebno se zelo rad poslužujem tudi partikla s poudarkom na koruzi, ki je efektivna in privlačna že zaradi svoje rumene barve. Običajno posežem tudi po kakšnem »ground bait-u« in seveda ne sme manjkati niti aditivov in atraktorjev, s katerimi vse skupaj še nekoliko »začinimo« in pospešimo zaznavanje signalov pri krapih za kar je novi Carptrack amino complex liquid kot nalašč.

Z to atraktivno amino mešanico mi je v, kratkem času uspelo prelisičiti kar nekaj krapov

Še ena stvar, ki jo smatram in dojemam kot izjemno pomembno je ta, da hranimo skoncentrirano in malo. V kolikor smo locirali krape, ali pa nam vsaj instinkt veleva, da utegnejo biti na izbranem mestu je pomembno, da hranimo skoncentrirano, čim bolj na »kup« kot je mogoče, saj bo to povečalo možnost, da krap v kratkem času najde našo vabo. Logično je, da bo vabo lažje našel in opazil če bo hrana ležala na enem kvadratnem metru, kot če bi ležala na 10-ih kvadratnih metrih. Ob enem pa spet moramo paziti, da ne hranimo preveč, saj si s tem možnosti za ulov bistveno zmanjšamo. V tem primeru so odlična rešitev tudi PVA materiali, brez katerega ne »pošljem« sistema v vodo.
Še ena pomembna stvar, ki zadeva kratke ribolove je ta, da imamo vedno vse pripravljeno vnaprej. Dobro je, da imamo sisteme že navezane in pripravljene, saj nam bodo krapi morebiti svoje mesto razkrili takoj ob prihodu in posledično bomo le pripravili lovno vabo in sistem bo že lahko poletel na mesto, kjer smo opazili aktivnost.

Barva sreče!

No, pa da vas prepričam, da vse skupaj ni le filozofska razprava, ampak zares deluje, naj opišem enega svojih 4 ure trajajočih ribolovov, ki se je z malo sreče in upoštevanjem vseh prej naštetih stvari iztekel več kot odlično.
Za vodo sem prišel okrog 4 popoldan in na srečo sem ob prvem pogledu na vodo opazil skok krapa, kmalu za tem še enega, pa še enega, pa še enega… Krapi so mi izdali svojo pozicijo. Nahajali so se v bolj ali manj mirnem kotu gramozne jame, ki velja za potopljen gozd. Kaj hitro sem pripravil svoje pop upe in jih z minimalnim »rom – pom – pomom« spravil na izbrana mesta.

Nato sem se odpravil na drugo stran, kjer sem z roko kar se le da natančno nahranil mesti, kjer sta ležala sistema. Ni minilo niti 10 minut in akcija se je začela. Prijemov praktično sploh nisem niti nisem več štel, akcija je bila konstantna vsakih 10,15 minut ali pol ure v najslabšem primeru.

Obe palici sta bili na suhem! Tega sem bil ta dan deležen kar nekajkrat!

Ribji podmladek!

Pomembno je, da znamo uživati v čarih, ki nam jih ponuja narava!

Prva lepša riba tistega dne. Takoj sem čutil, da gre za nekoliko lepšo ribo in kadar je le-ta našla zavetje v grmu sem brez pomisleka skočil v vodo, zaplaval do ribe, jo osvobodil in spravil v podjemalko. Nadaljeval sem tako kot sem začel, prijemi so se vrstili eden za drugim in na koncu mi je uspelo ujeti še eno izmed »velikih deklet« v tej gramoznici.

Lahko prebavljivi Carptrack Bird. Banana boiliji so kot nalašč za hiter ribolov in tudi tokrat so se izkazali odlično!

Lep zaključek dneva!

Upam, da sem vas s tem člankom vsaj delno prepričal v to, da je tudi kratki ribolov lahko uspešen v kolikor se ga lotimo na primeren način. S kančkom sreče, pa si lahko pričaramo tudi nepozaben, sanjski ribolov!

Lep pozdrav in dober prijem,

Nejc