Reportaže s terena

Enostavno zaznajte dno z Raymarine Element HV

Ko govorite o Raymarine Elementu, govorite o globinomeru, s katerim lahko res kar najbolje izkoristite svoj ribolov. Izvedeli boste, če ste prebrali nasvete v tej posodobitvi. Julian Simmes jih razkrije enega za drugim in pokaže, zakaj je Element super priročen izdelek!

Globinomer Raymarine Element spada v sam vrh globinomerov za kraparje. S svojo tehnologijo Hypervision Sonar je mogoče najti največje ovire vse do najmanjših jamic za vabo. Ta  globinomer ponuja številne uporabne funkcije in je uporabniku zelo prijazen. V tej posodobitvi ponujam vpogled v to, kako uporabljam ta merilnik globine pri ribolovu, in delim nekaj nasvetov, da bo vaša oprema vedno dobro predstavljena.

Z Raymarine Elementom natančno preslikate najmanjše podrobnosti na dnu!

 

Uporabite Downvision

Na svojem zaslonu večinoma uporabljam običajni »Sonar« (levo na fotografiji) in »Downvision« (desno).  To enostavno nastavim kot zaslon za hitro klicanje, tako da se lahko pomaknem do tega zaslona s pritiskom na gumb.  Funkcija Downvision elementa Raymarine zagotavlja izjemno dober prikaz zemlje in vsega, kar se na njej nahaja. V nasprotju z običajnim “sonarjem” je Downvision veliko bolj podroben. Poleg tega Downvision skenira naravnost navzdol, medtem ko ima Sonar širši polmer. To vam omogoča, da na kvadratnem metru natančno veste, kje lahko postavite ploščad. To pomeni, da uporabljam levi del zaslona, ​​da dobim globalni pogled na dno, desno sliko pa, da dobim natančnejšo sliko.  Ko najdem lepo mesto, pogosto še vedno uporabljam oznako za statično referenčno točko. To mi omogoča izjemno natančen pregled tal;  driftanje s čolnom je veliko hitrejše, kot si mnogi mislijo, še posebej z nekaj vetra!

Natančnost naprave Downvision zagotavlja, da lahko svojo navezo postavite popolnoma na čisto mesto med travo.

 

Uporabite GPS!

Zelo uporabna funkcija Raymarine Element je natančna funkcija GPS. S pritiskom na gumb lahko mesto nastavitve naveze shranite, tako da lahko po ugrizu krapa orodje hitro namestite nazaj na popolnoma enako mesto. Ko pomislim, da bom med driftanjem s pomočjo sonarja (levi zaslon) naletel na lepo zarezo, vržem marker v vodo.  Nato želim dobiti podrobno sliko dna okoli markerja. To naredim z uporabo Downvision (desni zaslon).  Ko najdem lepo točko, si postavim svojo drugo oznako, nato pa lahko prvo spet odstranim.  Zdaj lahko svojo napravo postavim na drugi marker in v hipu postavim točko GPS na merilnik globine. Zdaj lahko tudi drugi marker spet odstranim.

S funkcijo GPS lahko vedno lovite na istem mestu!

100% natančno!

Ko imam prijem, se odpeljem naravnost do GPS točke s funkcijo ‘Navigate-to’ in postavim marker, ko sem točno na tem mestu. Od tu lahko spet zelo natančno postavim opremo. Spuščanje naveze na ta način ne velja za vode z monotonim naklonom dna;  tukaj ne uporabljam markerjev, ker kvadratni meter ni pomemben. Ker veliko lovim na vodah s številnimi pleveli in ovirami, je skrbno polaganje opreme zelo pomembno. Zato izberem gotovost in še vedno uporabljam markerje. Funkcija »Navigate-to« je izjemno uporabna tudi pri ribolovu v velikih vodah, kjer postavite palice v temi in morate nato odpluti nazaj do navez.  Če na mesto svojih palic postavite GPS točko, se lahko nazaj do tega mesta odpeljete v trdi temi brez ovinkarjenja nazaj do obale!

Julianov Raymarine je torej poln GPS točk iz voda, v katerih lovi!  😉

 

Trdota tal

Velik pomen pripisujem razmeram tal. S pomočjo sonarja je mogoče enostavno odčitati trdoto tal. Tanka rumena črta predstavlja trdo dno, velika rdeča črta pa mehkejše dno. Ko lovim na dnu, kjer je razlika v globini majhna, iščem robove, kjer dno spremeni strukturo;  robovi od mehkega do trdega so pogosto zelo dobra mesta za nastavček naveze. Prihrani veliko truda, ker vam ni treba ure in ure skenirati s svincem, saj element Raymarine samo pokaže, kako je s spodnjim delom!

Raymarine Element je odlično orodje za hitro iskanje odrezkov, po katerih te vrste ENOT drsijo.

Jate rib?  Preveri!

Povsem običajno je, da med iskanjem kam bomo nastavil vabo srečam veliko jato bele ribe. To zelo jasno predstavlja Element.  Slika Sonarja je pogosto popolnoma rdeča z vsemi vrstami majhnih “banan”, kar pomeni, da je skupaj veliko ribic. V zadnjih letih sem opazil, da bi se morda splačalo postaviti navezo blizu teh jat bele ribe.  Ne glede na to, ali obstaja navidez lepo mesto ali ne!  Zame trditev ‘kjer je ploščič, tam je krap’ ne velja le za ploščiča, ampak tudi za jate belih rib!

Ali lahko opazite jato bele ribe?

Sidescan

Raymarine Element ima tudi zelo dobro funkcijo Sidescan, ki omogoča ogled velike površine vode. Sidescan skenira ne le navzdol, ampak tudi ob straneh čolna. To omogoča hitro iskanje zanimivih posekov, kot so grede plevela ali nasipi. Mnogi ribiči uporabljajo to funkcijo celo za sledenje krapu, sam pa tega raje ne počnem.  Navsezadnje mora ostati šport!  😉

Element Raymarine: hitrejše iskanje robov, ovir, plitvin možnost zgodnejšega in daljšega ribolova ter večja verjetnost, da boste pred objektiv postavili tako velikega krapa!

 

V redu, to je bilo nekaj praktičnih stvari o uporabi Raymarine Elementa.  Upajmo, da vam bo pomagalo!

 

 Vso srečo!

 

 Julian Simmes